Ενημέρωση μαθητών της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για την Ζωφόρο του Παρθενώνα

Μία εξαιρετική παρουσίαση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον διακεκριμένο Καλαματιανό γλύπτη και απόφοιτο της Σχολής Καλών Τεχνών Τήνου κο Κωνσταντίνο Δούση και αφορούσε το έργο της ανακαίνισης της πρόσοψης του κτηρίου της Ελληνικής Κοινότητας στη Lonsdale street.

Σύντομα η πρόσοψη του κτηρίου θα κοσμείται από αντίγραφο της Δυτικής Ζωφόρου του Παρθενώνα, το μοναδικό στον κόσμο ανάγλυφο μαρμάρινο ομοίωμα μετά των λίθων που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο γλύπτης κος Κωνσταντίνος Δούσης, ο μαρμαροτεχνίτης κος Παναγιώτης Βασιλάκης και η ομάδα της εταιρείας “The art of marble and stone P.C” ανέλαβαν την προετοιμασία, κατασκευή και εγκατάσταση του γλυπτού έργου στο κτίριο του Ελληνικού Κέντρου. Η κατασκευή μήκους 25 μέτρων έγινε με μάρμαρο Διονύσου (Πεντελικό) και μεταφέρθηκε από την Ελλάδα στη Μελβούρνη, κουβαλώντας μαζί της τις ανυπέρβλητες αξίες του κάλλους, της αρμονίας και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

Η παρουσίαση στο σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας ταξίδεψε τους μαθητές στα χρόνια κατασκευής του Παρθενώνα και τους προσέφερε ιστορικές και καλλιτεχνικές γνώσεις για τα γλυπτά του, τους συμβολισμούς τους και την σημασία τους σε πανανθρώπινο επίπεδο στο πέρασμα των αιώνων.

Η σύνδεση με τη κατασκευή του αντιγράφου, το οποίο θα αποκαλυφθεί-εγκαινιαστεί στο Φεστιβάλ των Αντιπόδων, είναι καίρια και ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τους Έλληνες της Μελβούρνης αλλά και για τον απανταχού Ελληνισμό. Οι μαθητές αποχώρησαν γεμάτοι συναισθήματα υπερηφάνειας, συγκίνησης και θαυμασμού για το έργο που θα στολίζει στο εξής το σχολικό τους περιβάλλον.

Πηγή:neoskosmos.com