Διήμερο εκδηλώσεων για την 100ετηρίδα του Καθεδρικού Ναού της Φιλαδέλφειας

Στιγμιότυπο από την Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικήε, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: www.photobystellios.com

 

Φιλαδέλφεια.- Την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022,ο  καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου της Φιλαδέλφειας υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Nelson Perez, τον πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης, π. Χριστοφόρο Οικονομίδη, τον γενικό Πρόξενο και τον Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υορκη, κ.κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου και Δημητρίου Παπαγεωργίου, αντίστοιχα, την γενική Πρόξενο Παναμά, κ. Γεωργία Αθανασοπούλου, την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Νέας Υόρκης, τα μέλη του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλους εκπροσώπους να εορτάσουν από κοινού την 100ή επέτειος της ιδρύσεως της κοινότητας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου με το επίσημο δείπνο το οποίο παρατέθηκε στην μεγάλη αίθουσα του «The Ben». Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη την κοινότητα και τους ηγέτες της για τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν για την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της κοινότητας, τα οποία συμπίπτουν με την 200ή επέτειο της ανέγερσης του Επισκοπελιανού Ναού τον οποίο αγόρασαν οι ομογενείς και στέγασαν τον Άγιο Γεώργιο και τα όνειρά τους.

Αναφερόμενος στην πρόσοψη του ναού επεσήμανε ότι αποτελεί αντίγραφο του Παρθενώνα και ότι έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ποιεί πηγή υπερηφάνειας και συνάμα προβληματισμού και αγωνιστικότητας για την συνέχιση του αγώνα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα που παρανόμων παρακρατεί το Βρετανικό Μουσείο.

Εκτενή αναφορά έκανε και συμβολισμό των επετείων και τόνισε ότι εν προκειμένω μας παρέχουν την δυνατότητα να αναλογιστούμε και συνάμα να οραματιστούμε και να προγραμματίσουμε για τον επόμενο αιώνα.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ, κ. Γεωργία Χλέτσου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Άρχων και πρώην πρόεδρος  Γιάννης Σαρκιόγλου και ο ιερατικός προϊστάμενος, Αρχιμανδίτης Αμβρόσιος Μπιτζιάδης Μπάουερς και ο πρόεδρος της κοινότητας Κωστής Κουρέλης.

Η κ. Sheila Hess απένειμε την Διακήρυξη του Δημοτικού Συμβουλίου της Φιλαδέλφειας για την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της κοινότητας και την 200ή επέτειο της ανέγερσης του ναού.

 

anamniseis.net