Οι ομογενείς της Φλώριδας θα γιορτάσουν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Φλώριδα.- Με Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, έπαρση σημαιών και ομιλίες, θα γιορταστεί και φέτος η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, που οργάνωσε η Επιτροπή Παρέλασης στη Φλώριδα.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν το πρωί της προσεχούς Παρασκευής, ανήμερα της επετείου, στον ιστορικό καθεδρικό ιερό ναό του Αγ. Νικολάου του Τάρπον Σπρινγκς.

Μετά τη Θεία Λειτουργία θα ακολουθήσει επίσημη Δοξολογία και μνημόσυνο για τους πεσόντες από τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας, π. Αθανάσιο Χαριλάου και άλλους ιερείς.

Αναμένεται ότι θα διαβαστούν μηνύματα για την επέτειο, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και του Μητροπολίτη Ατλάντας κ. Αλεξίου. Κατά τους προηγούμενους εορτασμούς, κλήρος και λαός έψαλλαν μέσα στον ιερό ναό το «Τη Υπερμάχω».

Το μεσημέρι θα γίνει τελετή μπροστά στο μνημείο Πεσόντων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους Πολέμους του Βιετνάμ και της Κορέας, που βρίσκεται στο πάρκο, στη μια άκρη του Σπρινγκ Μπάγιου, γνωστού από τον ετήσιο εορτασμό της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού κατά την ημέρα των Θεοφανείων. Κατά την τελετή αυτή, θα συγκεντρωθούν εκτός των επισήμων και άλλων παραγόντων, αρκετοί ομογενείς κρατώντας ελληνικές σημαίες.

Επίσημη Δοξολογία κατά τον εορτασμό του “Οχι” στον ιστορικό καθεδρικό ιερό ναό του Αγ. Νικολάου, στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Κατά τον περυσινό εορτασμό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Κώστας Σισόης, που είχε τη διοργανωτική ευθύνη και παρουσίασε την εκδήλωση, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής του «ΟΧΙ» από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδος, Ιωάννη Μεταξά. Πρόσθεσε δε ότι ο ελληνικός λαός με τις αρετές που τον διακρίνουν, πολέμησε τον κατακτητή.

Τους εθνικούς ύμνους Ελλάδος και Αμερικής, έψαλε η Κατερίνα Λυκουρέζου, ενώ την έπαρση της ελληνικής σημαίας έκανε ο νέος πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος.

Στεφάνια είχαν καταθέσει στο εκεί μνημείο ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος, ο τέως δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος Αλαχούζος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, Μιχάλης Αλεξάνδρου και ο Κώστας Σισόης.

Στις μαρμάρινες πλευρές του μνημείου, είναι γραμμένα τα ονόματα πεσόντων κατά τους προαναφερθέντες πολέμους αρκετοί από τους οποίους είναι ομογενείς της περιοχής.

Ο κ. Τσώκος, κατά τον χαιρετισμό του εκεί, όπως και νωρίτερα μέσα στον ιερό ναό του Αγ. Νικολάου, είχε κάνει σύντομη ιστορική αναφορά στην κήρυξη του πολέμου και την γενναία απάντηση της Ελλάδος, τονίζοντας ότι η γενέτειρα έδωσε «παράδειγμα θάρρους για τις επόμενες γενεές». Είπε, ακόμα, ότι τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, ήταν αρχή προβλημάτων, οι προεκτάσεις των οποίων φθάνουν μέχρι σήμερα, ενώ το πνεύμα των θυσιών του Ελληνισμού εμπνέει πάντοτε.

«Είναι χρέος μας, να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Τσώκος και ζήτησε από όλους να ψάλλουν τον ελληνικό εθνικό ύμνο.

Ο τέως δήμαρχος κ. Αλαχούζος εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεχιζόμενη παράδοση του εθνικού εορτασμού από τον απανταχού Ελληνισμό. «Οι πρόγονοί μας δεν δέχτηκαν τη σκλαβιά, αλλά είπαν το ιστορικό ‘ΟΧΙ’ στον τύραννο», είπε. «Πολέμησαν για την πατρίδα, για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία».

Ο Δήμος του Τάρπον Σπρινγκς, ανακήρυξε την 28η Οκτωβρίου, ως «Οχι Day» και ο κ. Αλαχούζος είχε επιδώσει σχετική διακήρυξη στον πρόεδρο της Επιτροπής Παρέλασης, κ. Σισόη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Αλεξάνδρου, είχε πει ότι στην Ελλάδα γιορτάζεται η αρχή των πολέμων, όπως η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου, ενώ σε άλλες χώρες γιορτάζεται το τέλος των πολέμων. «Ισως, αυτό να είναι σημαδιακό, γιατί κανένας πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα», είπε. «Οι Τούρκοι απειλούν ακόμα και σήμερα την Ελλάδα, ούτε και το Επος του ’40 έχει τελειώσει, γιατί συνεχίζονται οι αγώνες. Είναι σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό και να σκεφτόμαστε ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας». Στο σημείο αυτό, ο κ. Αλεξάνδρου προέτρεψε την Ομογένεια να είναι συσπειρωμένη γύρω από τις οργανώσεις της και την Εκκλησία. «Πρέπει να πλησιάσουμε και τους Αμερικανούς πολιτικούς για να τους μάθουμε το σωστό και δίκαιο για τα θέματα της Ελλάδος».

Πηγή:ekirikas.com