Βρετανία: Στον βασιλιά Κάρολο ο Ρίσι Σούνακ και η Λιζ Τρας

Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο νέος αρχηγός του κόμματος των Συντηρητικών. Σήμερα, Τρίτη θα γίνει δεκτός από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ ο οποίος θα του αναθέσει και επισήμως τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς την Ντάουνινγκ Στριτ για να κάνει μια δήλωση περίπου στις 12:00, πριν μπει στην πρωθυπουργική κατοικία. Για να ακολουθήσει η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου καθώς στις 31 Οκτωβρίου πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός.

Περίπου την ίδια ώρα η Λιζ Τρας η οποία παραιτήθηκε από το αξίωμα την Πέμπτη θα μιλήσει στους δημοσιογράφους και στη συνέχεια θα πάει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο.

Ο ινδικής καταγωγής πολυεκατομμυριούχος Ρίσι έχει να αντιμετωπίσει τόσο το κατακερματισμένο κόμμα των Τόρις, όσο και τη μεγάλη πρόσκληση της οικονομίας, την οποία κλόνισαν οι δηλώσεις της προκατόχου του, Λιζ Τρας.

Σούνακ με Κάρολο

Προτεραιότητα η οικονομία – Οι άλλες «καυτές πατάτες»

Η οικονομική και κοινωνική κρίση και η αντιμετώπισή τους είναι η απόλυτη προτεραιότητα του Ρίσι Σούνακ. Ο πληθωρισμός ξεπερνάει το 10%, είναι δηλαδή ο υψηλότερος που καταγράφεται μεταξύ των χωρών της G7. Οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευτεί, τα τρόφιμα ακολουθούν την ίδια τάση. Ο κίνδυνος ύφεσης επικρέμεται. Θα χρειαστεί επίσης να καθησυχάσει τις αγορές, που κλονίστηκαν από τις δημοσιονομικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης της Λιζ Τρας, τον Σεπτέμβριο.

Ο Ρίσι Σούνακ «θα πρέπει να καθησυχάσει τους ανθρώπους πριν φτάσει ο χειμώνας, απέναντι στον φόβο της γενικευμένης φτώχειας, της οικονομικής αβεβαιότητας», εξήγησε ο Άναντ Μίνον, ειδικός πολιτολόγος στο King’s College του Λονδίνου.

Με την αγοραστική δύναμη σε ελεύθερη πτώση, οι απεργίες διαδέχονται η μία την άλλη. Σύντομα, οι νοσηλευτές πρόκειται να αποφασίσουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους. Το σύστημα δημόσιας υγείας «έχει γονατίσει», σχολίασε η Πίπα Κάτερολ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Γουεστμίνστερ, που φοβάται ότι τα νοσοκομεία δεν θα καταφέρουν να βγάλουν τον χειμώνα.

Στην προηγούμενη προσπάθειά του να αναδειχθεί πρωθυπουργός, το καλοκαίρι, ο Σούνακ επέμενε ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός. «Αλλά δεν διευκρίνισε πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό», σχολίασε η Κάτερολ.

Ο Ντάνι Χιούσον, αναλυτής στην AJ Bell, είπε ωστόσο ότι ο Σούνακ «έχει τις αγορές στο πλευρό του» επειδή «ελπίζουν ότι θα σταθεροποιήσει την οικονομία και την πολιτική κατάσταση».

Είναι γεγονός ότι όταν ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια να επιστρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ, κάτι που σήμαινε ότι ο Σούνακ ήταν πλέον το απόλυτο φαβορί, το Σίτι ανάσανε με ανακούφιση. Οι αποδόσεις των 30ετών βρετανικών ομολόγων έπεσαν χθες στο 3,886%, από 4.06% την Παρασκευή. Παραμένουν πάντως πολύ υψηλότερες από τα τέλη του 2021, όταν κυμαίνονταν γύρω στο 1%.

Στον τομέα αυτόν, η δουλειά που έχει να κάνει ο Σούνακ προαναγγέλλεται ήδη εξαιρετικά δύσκολη, είπε η Σουζάνα Στρίτερ, αναλύτρια στο Hargreaves Lansdown.

Βέβαια έχει και άλλες «καυτές πατάτες» στα χέρια του, όπως το μεταναστευτικό, τη Βόρεια Ιρλανδία, την εξωτερική πολιτική αλλά και την επανένωση των Συντηρητικών.

enikos.gr