Δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αυστραλίας

Από τη συνάντηση του υφυπουργού Έθνικης Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Αυστραλίας και υπουργό Άμυνας, Richard Marles. Φωτογραφία: © Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

 

Καμπέρα.- Προοπτικές και δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας, σε πολλαπλά πεδία, όπως η συνεργασία στον τομέα της Άμυνας και της Αμυντικής Βιομηχανίας, στην ασφάλεια της υγείας και στις αναδυόμενες τεχνολογίες, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας της Αυστραλίας, Richard Marles, στην Καμπέρα την Τρίτη.

Όπως επεσήμανε το ανακοινωθέν του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Marles, επιβεβαίωσαν την ισχυρή και μακροχρόνια φιλία μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας, η οποία εδράζεται σε ιστορικούς, πολιτιστικούς και ομογενειακούς δεσμούς, καθώς και στους διαχρονικά κοινούς αγώνες τους για τις αξίες της Ειρήνης, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Φωτογραφία: © Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε τον κ. Marles για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά και τη ρητορική αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο έδαφος, στη θάλασσα και στον αέρα, η οποία έχει μεταφερθεί και στο πεδίο με ρεκόρ υπερπτήσεων, παραβιάσεων και παραβάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου και των Χωρικών Υδάτων.

Υπογράμμισε, ότι απέναντι σε αυτή την ασταθή κατάσταση, η Ελλάδα προωθεί την Αμυντική Διπλωματία και τη γόνιμη περιφερειακή συνεργασία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και κατά συνέπεια του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), έχοντας αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Συζητήθηκε επίσης, η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο -και έχουν καταδικάσει από την πρώτη στιγμή και οι δύο χώρες- και οι επιπτώσεις της σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, τόσο στα θέματα της ασφάλειας και της σταθερότητας, όσο και στον τομέα των οικονομιών, καθώς και οι συντονισμένες αντιδράσεις του ΝΑΤΟ και των Διεθνών Οργανισμών.

ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΥΣΤΡΑΛΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Σημειώνεται ότι ο κ. Χαρδαλιάς, συνεχίζοντας τις επαφές του στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αυστραλία, συναντήθηκε επίσης με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Άμυνας της Αυστραλίας, Greg Moriarty και τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, αντιναύαρχο David Johnston.

Φωτογραφία: © Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με επίκεντρο τη διμερή συνεργασία στους τομείς της στρατιωτικής εκπαίδευσης με την ανάπτυξη και υλοποίηση κοινών προγραμμάτων, στα οποία θα έχουμε την εκατέρωθεν συμμετοχή Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών από τις δύο χώρες.

Επίσης, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο των επαφών του με την ελληνική κοινότητα της Καμπέρα, συμμετείχε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο ομογενής επιχειρηματίας, Dinos Nikias.

Παρόντες ήταν ο πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία, Γεώργιος Παπακώστας, ο πρέσβης και ύπατος αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αντώνιος Σαμμούτης, ο Έλληνας ακόλουθος Άμυνας, συνταγματάρχης Ιωάννης Φασιανός, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας & Εκκλησίας της Καμπέρα, Ιωάννης Λουκαδέλης,  η πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού Παναυστραλιανού Κυπριακού Αγώνα και Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας, Γεωργία Αλεξάνδρου, ομογενείς επιφανείς επιχειρηματίες της Διασποράς στην Καμπέρα και άλλοι.

Φωτογραφία: © Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπενθυμίζεται ότι από τις 26 έως και τις 29 Οκτωβρίου, θα βρίσκεται στην Αδελαΐδα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Νοτίου Αυστραλίας, Peter Malinauskas, τον ομογενή πολιτειακό υπουργό Υποδομών & Μεταφορών και Ενέργειας & Μεταλλείων, Tom Koutsantonis, τον γενικό πρόξενο Γεώργιο Ψιάχα, τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Σινώπης Σιλουανό, καθώς και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των οργανώσεων της ελληνικής και της κυπριακής κοινότητας.

Επίσης, θα επισκεφθεί το Μουσείο Μετανάστευσης και το Ελληνικό Γηροκομείο «Basil’s Nursing Home», ενώ θα παραστεί: σε εκδήλωση εορτασμού του Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο ναό, παρουσία εκπροσώπου της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, μελών της πολιτειακής κυβέρνησης, τοπικών βουλευτών και μελών της ομοσπονδιακής Βουλής και με τη συμμετοχή Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, στις εκδηλώσεις εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον ναό Αγίου Γεωργίου με τη συμμετοχή Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και στην εκδήλωση εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Μνημείο Πολέμου, με τη συμμετοχή Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Ακόμη, θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με επιφανείς Έλληνες της επιχειρηματικής κοινότητας της Αδελαΐδας και σε δείπνο εργασίας που θα παραθέσει η Ένωση Ελληνοαυστραλών Δικηγόρων.

Τέλος, θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια και θα καταθέσει στεφάνι στο νέο Μνημείο Πεσόντων Αγωνιστών για την Ελευθερία, παρουσία του εκπροσώπου της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του πολιτειακού υπουργού Υποδομών, Ενέργειας & Μεταλλείων Tom Koutsantonis.