Αντίποινα από τη Ρωσία: Αποχωρεί από τη συμφωνία για την εξαγωγή προϊόντων – Μεγαλώνει η κόντρα με τη Βρετανία

Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές μετά από αναφορές ότι η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή στη συμφωνία – «Ψευδές πρόσχημα» για να αναστείλει τη συμμετοχή της, απαντά η Ουκρανία – Τραβάει το σχοινί με τη Βρετανία η Μόσχα λέγοντας πως θα θέσει το θέμα του Nord Stream και των επιθέσεων στη Σεβαστούπολη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σε αντίποινα προχωράει η Ρωσία μετά την επίθεση που εξαπέλυσε νωρίτερα  σε Βρετανία και Ουκρανία πως εκείνες ευθύνονται επίσης για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στην Κριμαία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε ο στόλος της στην Κριμαία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας,

Λίγα λεπτά νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ, ο οποίος φέρεται να είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εφοδιάσει με 500.000 τόνους σιτηρών τις φτωχές χώρες μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι μόνο το 3% των εξαγόμενων τροφίμων από την Ουκρανία έχουν πάει σε φτωχές χώρες, ενώ τα μισά φορτία είχαν ως προορισμό χώρες της Δύσης.

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανοί πολλά εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας.

Σύμφωνα με το Reuters, τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές μετά από αναφορές ότι η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή στη συμφωνία.

«Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μέρη να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας, η οποία είναι μια κρίσιμη ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει σαφώς θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί ένα «ψευδές πρόσχημα» για να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας.

«Καλώ όλα τα κράτη να απαιτήσουν από τη Ρωσία να σταματήσει τα παιχνίδια πρόκλησης πείνας και να δεσμευτεί εκ νέου στις υποχρεώσεις της», έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter.

Τραβάει το σχοινί με τη Βρετανία

Μάλιστα, η Ρωσία φαίνεται πως επιθυμεί να τραβήξει το σχοινί αφού η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επισήμανε ότι η Μόσχα θα θέσει το θέμα του Nord Stream και των επιθέσεων στη Σεβαστούπολη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η ρωσική πλευρά σκοπεύει να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, μέσω κυρίως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθησαν εναντίον της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, με την εμπλοκή της Βρετανίας» ανέφερε στο Telegram η Ζαχάροβα.

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες ανάμεσα σε Βρετανία και Μόσχα φαίνεται να μεγαλώνει μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι «εκπρόσωποι» μονάδας του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας ανατίναξαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Θάλασσα της Βαλτικής.

Η Ρωσία κατηγόρησε επίσης τη Βρετανία και την Ουκρανία πως εκείνες ευθύνονται για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στην Κριμαία. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, από την επίθεση αυτή προκλήθηκαν «μικρές ζημιές» σε ένα πλοίο. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι τα πλοία που στοχοθετήθηκαν συμμετείχαν στην προστασία των νηοπομπών που έχουν αναλάβει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε ότι «κατέστρεψε» εννέα εναέρια drones και επτά θαλάσσια κατά την επίθεση τα ξημερώματα του Σαββάτου στο λιμάνι.

Οι δυνάμεις της Μόσχας ισχυρίζονται μάλιστα ότι Βρετανοί «ειδικοί», οι οποίοι έλεγαν ότι είχαν έδρα στην πόλη Ochakiv της νότιας Ουκρανίας, βοήθησαν στην προετοιμασία και την εκπαίδευση του Κίεβου για να πραγματοποιήσει το χτύπημα αυτό.

Διαψεύδει τις κατηγορίες οι Βρετανία

Η Βρετανία πάντως από την πλευρά της διέψευσε τους ισχυρισμούς της Μόσχας χαρακτηρίζοντάς τους «ψευδείς σε επική κλίμακα».

«Η ρωσική πλευρά σκοπεύει να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, μέσω κυρίως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθησαν εναντίον της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, με την εμπλοκή της Βρετανίας» ανέφερε στο Telegram η Ζαχάροβα.

Πηγή: skai.gr