Ο Ερντογάν μοιράζει σπίτια και επικαλείται το Ισλάμ

Ποιος είναι ο ξεκάθαρος στόχος του Ταγίπ Ερντογάν; Να «καθαρίσει» την κούρσα από τον πρώτο γύρο με στόχο να αποφύγει τις «περιπέτειες».

Από τη στιγμή που το Σύνταγμα της Τουρκίας απαιτεί ο πρώτος υποψήφιος να συγκεντρώσει το 50,1% των ψήφων για να ανακηρυχθεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο το προεκλογικό «πόκερ» στη γειτονική χώρα σκληραίνει. Τα άσχημα νέα είναι πως στο σκηνικό που έχει στήσει ο Ταγίπ Ερντογάν για να κερδίσει το χαμένο έδαφός εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας έχει επενδύσει πολύ στις σχέσεις του με την Ελλάδα.

Ποιος είναι ο ξεκάθαρος στόχος του Ταγίπ Ερντογάν; Να «καθαρίσει» την κούρσα από τον πρώτο γύρο με στόχο να αποφύγει τις «περιπέτειες». Οι φιέστες με τα ροδοπέταλα που καλύπτουν το αυτοκίνητο του έχουν ήδη στηθεί αν και παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφεραν χαμόγελα στο επιτελείο του.

«Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» δείχνει να ανακάμπτει και η πιο πρόσφατη μέτρηση για τον δεύτερο γύρο τον φέρνει να προηγείται μια μονάδα αν ο επικεφαλής της συμμαχίας είναι ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αποφασίζουν ποιος θα ηγηθεί του συμμαχικού σχήματος ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται το γεγονός πως δεν έχει απέναντί του κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο που θα λανσαριστεί ως ο διάδοχός του.

Κανείς δεν αμφιβάλει πως θα κάνει τα πάντα για να εκλεγεί. Ήδη έχει εξαγγείλει ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου χιλιάδες κατοικίες, γραφεία και οικόπεδα θα μοιραστούν σε βάθος πενταετίας στο λαό της χώρας και ειδικότερα σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Την ίδια ώρα η επίκληση στο Ισλάμ δείχνει πως επιστρέφει στις πολιτικές του ρίζες προκειμένου να συσπειρώσει τις μάζες που τον είχαν στηρίξει στις προηγούμενες εκλογές.

Το γεγονός, άλλωστε πως έχει αλλάξει το Σύνταγμα συγκεντρώνοντας όλες τις εξουσίες πάνω του, του έχει δώσει τη δυνατότητα να ελέγχει τα πάντα. Αρκετοί αναλυτές κάνουν την παρακινδυνευμένη πρόβλεψη πως οι κάλπες θα στηθούν τον Ιούνιο αν έχει πρώτα σιγουρέψει την πρωτιά που θα τον οδηγήσει για ακόμα μια φορά στην προεδρία.

Όσον αφορά το σκληρό και προκλητικό πρέσινγκ στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα συνεχιστεί. Είναι ένας δρόμος, άλλωστε που φαίνεται πως «πουλάει» όσο πλησιάζουν οι κάλπες.

Μπορεί μεγαλεπίβολα σχέδια που έχουν να κάνουν με προσφυγή στον ΟΗΕ για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών να μη βρίσκουν πρόσφορο έδαφος διεθνώς, ωστόσο τα μεγάλα λόγια κάνουν καλά τη δουλειά τους. Δεν έχει τη δυνατότητα ο Ταγίπ Ερντογάν να απομακρυνθεί πολύ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορεί να τραβήξει το σχοινί αλλά υπάρχουν όρια που δεν μπορεί να περάσει αν θέλει να ελπίζει πως θα λάβει οικονομική βοήθεια μέσα από την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης. Το δυνατό χαρτί που κρατά στα χέρια της η Ελλάδα είναι η σταθερή θέση της σε μια περιοχή που έχει αυξημένο ειδικό βάρος και για την οποία οι ΗΠΑ δείχνουν διαχρονικό ενδιαφέρον.

Πηγή: skai.gr