Οι Ελληνίδες που έφθασαν στην Αυστραλία με μια βαλίτσα όνειρα και τα κατάφεραν

Οι πέντε κυρίες που έφθασαν πριν 65 χρόνια με το πλοίο “Begona” στην Αυστραλία μαζί με τον εκπαιδευτικό Παν αγιώτη Φωτάκη και τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της Κοινότητας Dandenong Κώστα Αλαβέρα. Πίσω διακρίνονται ο ιερέας Αντώνιος Κρινάς και ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Καραμόσχος. Φώτο: Supplied

 

Πολυάριθμοι ομογενείς βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην κοινοτική αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας Dandenong όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Φωτάκης, ο οποίος στην τρυφερή ηλικία των οκτώ ετών βρισκόταν στο πλοίο «Begona», έχοντας αφήσει πίσω του το νησί του, τη Ρόδο που πριν 65 χρόνια μετέφερε από την Ελλάδα στην Αυστραλία 900 Ελληνίδες «νύφες».

Στην εκδήλωση βρέθηκαν και πέντε από τις «νύφες» που, όπως όλοι, άκουσαν με ενδιαφέρον τον κ, Φωτάκη να αναφέρεται στην ιστορία εκείνου του ταξιδιού που τον σημάδεψε για πάντα.

Πολλές και πολλοί βούρκωσαν όταν άκουσαν για την οδύσσεια των νεαρών γυναικών που τα κατάφεραν πάντως.

Μεταξύ αυτών που ήρθαν με το «Begona», στην Αυστραλία και βρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν της Παρασκευής ήταν η Ελένη Καρανίτσου, η Τριανταφυλλιώ Κοττάκη, η Μαρία Κάτσιου, η Θεοδώρα Παπαζώη και η Πανωραία Πάτμιου.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στις 16 Ιουνίου του 1957, έφτασε στο Port Melbourne της Μελβούρνης το γερασμένο ισπανικό πλοίο «Begona», που μετέφερε τις ελπίδες και τα όνειρα 900 Ελληνίδων νεαρών γυναικών, οι οποίες έρχονταν τότε στην Αυστραλία με μια βαλίτσα όνειρα για ένα καλύτερο αύριο και την ελπίδα να συναντήσουν στην ξενιτιά τους μελλοντικούς συζύγους τους και να δημιουργήσουν μαζί τους τις δικές τους ελληνικές οικογένειες.

Το πλοίο είχε αναχωρήσει από την Ελλάδα στις 21 Μαϊου του 1957.

Ο κ. Φωτάκης, έχει ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου που έχει τίτλο «From Sianna to Adelaide with the Begona brides through the eyes of an 8 year old» και ψάχνει για εκδότη.

Πηγή: neoskosmos.com