Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν κατά 14% τα κρούσματα – Καλπάζουν οι υποπαραλλαγές

Αύξηση στα κρούσματα καταγράφηκε και αυτήν την βδομάδα με το ξέσπασμα κορωνοϊού να βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως μαρτυρούν οι «σκληροί» επιδημιολογικοί δείκτες. Κατά την τελευταία εβδομάδα (31 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου βάσει της έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ΕΟΔΥ) καταγράφηκαν περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και νοσηλείες σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ.

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν οι επαναλοιμώξεις από 23% στο 25%, γεγονός που αναδεικνύει το βασικό χαρακτηριστικό των νέων υποπαραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον, BQ.1, BQ.1.1 και XBB, ότι δηλαδή διαφεύγουν της ανοσίας είτε του εμβολίου είτε της νόσησης.

Σύμφωνα με τη εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και ανήλθαν σε 61.139 κρούσματα.

Σε μαθητές και ηλικιωμένους τα περισσότερα κρούσματα

Μάλιστα, η αύξηση στα κρούσματα εντοπίζεται κυρίως στις ηλικιακές ομάδες των ανηλίκων και των ηλικιωμένων άνω των 70 χρόνων. Τα θετικά περιστατικά στον μαθητικό πληθυσμό είναι πολλά αλλά εκτιμάται ότι υποδηλώνονται καθώς δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια ελέγχου και δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα.

Περισσότερο αξιόπιστη θεωρείται η εικόνα στον μαθητικό πληθυσμό των γυμνασίων και των λυκείων καθώς η δήλωση της μόλυνσης με κορωνοϊό και η απομόνωση για 5 ημέρες απαλλάσσουν τους μαθητές από τις αντίστοιχες απουσίες.

Ωστόσο, η αυξημένη κινητικότητα του κορωνοϊού στους ανηλίκους επηρεάζει άμεσα, όπως επανειλλημένα έχουν εξηγήσει οι ειδικοί, τους ηλικιωμένους που ως πιο ευάλωτοι, μολύνονται ευκολότερα εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Αντίστοιχα, αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με τον επταήμερο μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 209 ασθενείς έναντι 189 την προηγούμενη εβδομάδα (αύξηση κατά 11%).

Μάλιστα, το περασμένο 24ωρο ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία με κορωνοϊό ξεπέρασε τους 220

Οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε σχετικά σταθερό επίπεδο και κάτω από 100, ενώ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε μείωση κατά 18% στα θύματα του κορωνοϊού.

Η πορεία των νέων υποπαραλλαγών

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση, έχουν καταγραφεί 18 κρούσματα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» (ΒΑ.2.75), έναντι 17 την περασμένη εβδομάδα και 8 νέα κρούσματα της υπο-παραλλαγής ΧΒΒ.

Έχουν, επίσης, καταγραφεί 10 κρούσματα της υποπαραλλαγής BQ.1, και 16 της BQ.1.1, οι οποίες σύμφωνα με το ECDC αναμένεται να επικρατήσουν στην Ευρώπη έως την αρχή του 2023.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, η υποπαραλλαγή BQ.1.1 έχει διπλασιαστεί στο ποσοστό ανεύρεσης (από 2% σε 5,3%), ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται και στην ΧΒΒ (από 2,3% σε 4,4%).

Πηγή: Newpost.gr