ΑΠΟΨΗ: “Γραφείο Ομογένειας” ή Υπουργείο;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο Δήμος Καλαμάτας προγραμματίζει να συστήσει Γραφείο Ομογένειας, το οποίο θα συντονίζει δράσεις και παράλληλα θα διατηρεί και θα αναπτύσσει δεσμούς που δημιουργεί η δημοτική αρχή καθοδηγώντας τους ομογενείς που θέλουν να επενδύσουν στην Καλαμάτα.

Την ανακοίνωση της δημιουργίας του Γραφείου Ομογένειας έκανε ο Δήμαρχος της πόλης, Θανάσης Βασιλόπουλος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού του στην Αυστραλία.

Καλοδεχούμενη η πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας, ως πρόθεση. Όμως… η προϊστορία διδάσκει ότι τέτοιες …δοκιμασμένες λύσεις δεν ευδοκιμούν!

Πράγματι, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι “γραφείο Ομογένειας” ή άλλως πως,  ΚΕΠ Αποδήμων Ελλήνων, λειτουργούσε τη δεκαετία του ‘90  στην οδό Ακαδημίας 3. Μετά από σύντομη “δοκιμαστική περίοδο”  διέκοψε τη λειτουργία του και μόνο απομένει το ΚΕΠΑ του Υπουργείου Εξωτερικών στην ίδια διεύθυνση, για επικυρώσεις αλλοδαπών εγγράφων Προξενείων κλπ.  Επίσης,  ΚΕΠ Αποδήμων έχουν κατά περιόδους ιδρυθεί και από ιδιώτες. Ούτε αυτά μακροημέρευσαν.

Δυστυχώς,  το πολυδαίδαλο των θεμάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Απόδημοι, διαφορετικό από κράτος σε κράτος και από πόλη σε πόλη, σε συνδυασμό με την ελληνική πολυνομία, τη γραφειοκρατεία και την διάχυση αρμοδιοτήτων σε ένα πλήθος  διαφορετικών υπηρεσιών, υπουργείων και Περιφερειών καθιστούν τη λειτουργία ΚΕΠ Αποδήμων πολυέξοδη και ατελέσφορη.

Ορθά ο Δήμαρχος προσδιόρισε ως «πολιτική επιλογή», η Καλαμάτα να βγει από τα σύνορα, να επενδύσει σε δράσεις που ενισχύουν την εξωστρέφεια, που προωθούν την περιοχή, που την διαφημίζουν σε όλο τον κόσμο». Και σωστά θέτει στόχους για επενδυτικά σχέδια ομογενών στη γενέτειρα. Το ζήτημα, όμως, δεν αφορά αποκλειστικά στην προβολή της όποιας ελληνικής πόλης στον ομογενειακό χώρο. Είναι και αυτό. Αλλά όχι μόνο αυτό. Επομένως, το ζητούμενο συμπνυκνούται στο ερώτημα: Τι μπορούν να συνεισφέρουν τα ΚΕΠ Αποδήμων στην κατεύθυνση της υποδοχής μεγάλων επενδυτικών σχεδίων της ομογένειας στην γενέτειρα;  Τα ΚΕΠ, σε τίποτα. Θα το γράψουμε για ακόμη μία φορά: Μόνο Ένα Υπουργείο Αποδήμων Ελλήνων μπορεί να συντονίσει και να προωθήσει αποτελεσματικά τα θέματα αυτά.

Βέβαια,  υπάρχουν τομείς στους οποίους μία εμπορική συνεργασία με ομογενείς εμπόρους ή ομογενείς ιδιοκτήτες εστιατορίων, εμπορικών καταστημάτων ή και μεγάλων εταιρειών σε περιοχές του εξωτερικού στις οποίες χτυπά πολύ δυνατά η καρδιά του απόδημου Ελληνισμού πράγματι μπορούν να έχουν αποτελέσματα, με συντονισμένες ενέργειες ιδιωτών.  Ωστόσο, η προώθηση αγροτικών και άλλων ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση καθαρά εμπορικού χαρακτήρα και δεν αφορά το σύνολο του Οικουμενικού Ελληνισμού, έστω και εάν αποτελεί πτυχή των επιδιώξεών του.