Νέο κεφάλαιο στην Ιστορία – Άγνωστος ρωμαίος αυτοκράτορας ανακαλύφθηκε χάρη σε ένα νόμισμα

Χρυσό νόμισμα που είχε ανακαλυφθεί τον 18ο αιώνα αλλά θεωρήθηκε πλαστό είναι στην πραγματικότητα αυθεντικό και εικονίζει έναν άγνωστο ως σήμερα ρωμαίο αυτοκράτορα, ανακοίνωσαν βρετανοί ερευνητές.

Ο αυτοκράτορας «Σπονσιάνους», το όνομα που αναγράφεται στο νόμισμα, πιθανότατα ήταν ηγέτης της ρωμαϊκής επαρχίας της Δακίας, μέρος της οποίας αντιστοιχεί στη σημερινή Ρουμανία, συμπεραίνουν οι συντάκτες της μελέτης.

Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση PLoS ONE, τέσσερα νομίσματα που εικονίζουν τον Σπόνσιαν βρέθηκαν το 1713 στην Τρανσιλβανία, αργότερα όμως θεωρήθηκαν πλαστά επειδή έδειχναν κακοφτιαγμένα και διέφεραν σχεδιαστικά από άλλα ρωμαϊκά νομίσματα.

Οι βρετανοί ερευνητές αρχικά εξέτασαν ένα από τα νομίσματα αυτά, μέρος συλλογής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Η εξέταση με οπτικό μικροσκόπιο, ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και φασματογράφο αποκάλυψε αποθέσεις ορυκτών που πρέπει να σχηματίστηκαν όταν το νόμισμα βρισκόταν θαμμένο στο έδαφος.

Αποκάλυψε επίσης μικροσκοπικές γραντζουνιές, όμοιες με αυτές που εντοπίζονται σε νομίσματα που παραμένουν για χρόνια στην κυκλοφορία.

Παρόμοιες ενδείξεις γνησιότητας βρέθηκαν σε τρία παρόμοια νομίσματα που εκτίθενται στο Εθνικό Μουσείο «Μπρούκενταλ» της Ρουμανίας.

Το νόμισμα που εξέτασαν αρχικά οι ερευνητές βρίσκεται σε συλλογή του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης (Pearson PN et al. / PloS ONE)

«Η επιστημονική εξέταση αυτών των εξαιρετικά σπάνιων νομισμάτων σώζει τον αυτοκράτορα Σπονσιάνους από τη λήθη» σχολίασε ο Πολ Πίαρσον του University College του Λονδίνου, επικεφαλής της ερευνητικής προσπάθειας.

«Οι ενδείξεις που συγκεντρώσαμε υποδεικνύει ότι κυβέρνησε τη ρωμαϊκή Δακία, μια απομονωμένη επαρχία με χρυσωρυχεία, σε μια εποχή που η αυτοκρατορία μαστιζόταν από εμφυλίους και εισβολείς».

Σύμφωνα με ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών, η Δακία απομονώθηκε από την υπόλοιπη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία γύρω στο 260 μ.Χ.

Με την επαρχία περικυκλωμένη από εχθρούς, ο Σπονσιάνους δεν αποκλείεται να ήταν αξιωματούχος του στρατού που ανέλαβε να διοικήσει για να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση.

«Η ερμηνεία μας είναι ότι ανέλαβε να διατηρήσει τον έλεγχο του στρατού και των πολιτών επειδή ήταν περικυκλωμένοι και εντελώς αποκομμένοι» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Πίρσον.

«Προκειμένου να δημιουργήσουν μια λειτουργική οικονομία στην επαρχία αποφάσισαν να κόψουν τα δικά τους νομίσματα».

Η μελέτη έχει δυνητικά μεγάλη ιστορική σημασία, σχολίασε ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου «Μπρούκενταλ» στη Ρουμανία.

«Για την ιστορία της Τρανσιλβανίας και της Ρουμανίας, αλλά και την ιστορία ολόκληρης της Ευρώπης, εφόσον τα αποτελέσματα αυτά γίνουν αποδεκτά από την επιστημονική κοινότητα, ένα ακόμα σημαντικό ιστορικό πρόσωπο θα προστεθεί στην ιστορία μας» είπε.

in.gr