Καμερούν- Βραζιλία 1-0, Ελβετία- Σερβία 3-2 Τα 8 Ζευγάρια της φάσης των “16”

Σε ένα ματς χωρίς πολλή δράση, το γκολ του Αμπουμπακάρ στο 90+3′ χάρισε τη νίκη στο Καμερούν απέναντι στη Βραζιλία, η οποία πνευματικά ήδη βρισκόταν στα νοκ-άουτ του Μουντιάλ.

Το μυαλό της Βραζιλίας είχε ήδη ταξιδέψει στη φάση των «16» του Μουντιάλ. Ήλεγξε χωρίς να εντυπωσιάσει κι έτσι στις καθυστερήσεις του παιχνίδιού ο Αμπουμπακάρ με φανταστική κεφαλιά την… τιμώρησε. Το μόνο που «χάλασε» το γκολ του Καμερουνέζου πάντως, ήταν η ανέπαφη εστία της ομάδας του Τίτε που μέχρι στιγμής στο Μουντιάλ δεν είχε παραβιαστεί. Οι Βραζιλιάνοι παρά την ήττα, παρέμειναν στην κορυφή του ομίλου τους και, ως πρώτοι, στα νοκ-άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα αντιμετωπίσουν τη Νότια Κορέα.

Έλεγχος χωρίς γκολ για τη Σελεσάο

Λίγο η πρόκριση που είχε κλειδώσει, λίγο οι πολλές αλλαγές του Τίτε στην ενδεκάδα, έκαναν τη Βραζιλία να… οδηγήσει σε χαμηλές στροφές στο πρώτο μέρος. Η Σελεσάο είχε τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού και κυκλοφορούσε με άνεση την μπάλα απέναντι στο Καμερούν που επέλεξε να αμυνθεί βαθειά.

Αν και σε ορισμένες στιγμές χτύπησε την πόρτα του Επασί, δεν κατάφερε να βρει το γκολ. Στο 14′ το γέμισμα του Φρεντ βρήκε τον Μαρτινέλι αλλά την ωραία κεφαλιά του σταμάτησε ο άλλοτε γκολκίπερ του ΟΦΗ. Στη συνέχεια, οι Βραζιλιάνοι δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τις πολλές στημένες φάσεις που τους παρουσιάστηκαν. Δύο εκτελέσεις φάουλ λίγο έξω από την περιοχή από Ροντρίγκο και Άλβες δεν βρήκαν στόχο, ενώ το πλασέ του επιθετικού της Ρεάλ Μαδρίτης από συρτό κόρνερ του Άντονι είχε την ίδια κατάληξη.

Ο Επασί αργότερα, φώναξε και πάλι «παρών» όταν είπε «όχι» στο σουτ του Μαρτινέλι μετά από ωραία ατομική προσπάθεια. Το Καμερούν ήταν αόρατο επιθετικά για 45 λεπτά. Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου όμως, ο Εμπεουμό είδε τον Έντερσον να σταματά με υπερπροσπάθεια την κεφαλιά του μετά από σέντρα του Ενγκαμαλέ.

Η τιμωρία του Αμπουμπακάρ

Οι δύο ομάδες μπήκαν με περισσότερη όρεξη στην επανάληψη. Το Καμερούν πήρε μέτρα στο γήπεδο και κράτησε περισσότερο την μπάλα. Κάπως έτσι, στο 51′ ο Αμπουμπακάρ «άγγιξε» το γκολ, αλλά το σουτ του μετά από ωραία κάθετη του Εμπεουμό πέρασε άουτ. Η προσέγγιση αυτή των Αφρικανών άφησε περισσότερους χώρους στη Βραζιλία, ο Επασί όμως βρισκόταν σε τρομερή μέρα και στο 56ο και 57ο λεπτό σταμάτησε εντυπωσιακά τις προσπάθειες των Μαρτινέλι και Μιλιτάο.

Ο καλός ρυθμός στην αρχή της επανάληψης έπεσε στη συνέχεια, πριν ανέβει ξανά λίγο πριν το τέλος. Στο 85′, ο Ραφίνια έκανε όμορφη προσπάθεια από τα δεξιά γύρισε την μπάλα, αλλά ο Γκιμαράες κόπηκε από την αφρικανική άμυνα πριν τελειώσει τη φάση. Το Καμερούν προσπαθούσε να δημιουργήσει απειλητικές συνθήκες αλλά δεν τα κατάφερνε και η Βραζιλία αρκούταν στο να ελέγχει το ματς και να μην πιέζει επιτακτικά για το γκολ.

Έτσι, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ήρθε η τιμωρία του Αμπουμπακάρ. Ο Μπακαλί έκανε καλή σέντρα από τα δεξιά και ο Αφρικανός φορ με φοβερή κεφαλιά στην κίνηση νίκησε τον Έντερσον για το 1-0. Στη συνέχεια, έβγαλε την μπλούζα του και αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη, ενώ έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει και βλέπει την κόκκινη σε ματς Μουντιάλ μετά τον Ζιντάν το 2006.

Το τέρμα αυτό «πλήγωσε τον εγωισμό των Βραζιλιάνων που στα τελευταία λεπτά επιχείρησαν να βρουν το τέρμα που θα τους χάριζε τουλάχιστον την ισοπαλία. Ο Μπρούνο Γκιμαράες πάντως, λίγες στιγμές πριν το τέλος δεν μπόρεσε να σκοράρει από πολύ κοντά μετά από στρώσιμο του Μιλιτάο.

Σερβία – Ελβετία 2-3

Αν και είδε τη Σερβία να της γυρίζει το ματς μέσα σε εννιά λεπτά, η Ελβετία δεν θόλωσε και πήρε τη νίκη – ανατροπή 3-2 που την έστειλε στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πρόκειται για έναν αγώνα που κινήθηκε σε μορφή καρδιογραφήματος με πέντε γκολ, ανατροπές, συνεχείς αλλαγές στο σκορ και στη βαθμολογία! Σερβία και Ελβετία έδωσαν μάχη τελικής πτώσης στο «Stadium 974» της Ντόχα, όμως στο φινάλε χαμογέλασε μόνο μια… Οι Ελβετοί που με πλουραλισμό στην επιθετική γραμμή και ψυχή πολεμιστή δεν αγχώθηκαν από το… χουνέρι – ανατροπή που έπαθαν μέσα σε εννιά λεπτά, γύρισαν το ματς στις αρχές του β΄μέρους και με αγχώδη τρόπο πήραν τη νίκη 3-2 που τους έστειλε στη φάση των «16» του Μουντιάλ με αντίπαλο την Πορτογαλία.

Καταιγισμός από γκολ και… ισορροπία

Οι Ελβετοί αποφάσισαν να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα αιφνιδιάζοντας με το… καλημέρα τους Σέρβους, όμως Εμπολό και Σακίρι νικήθηκαν στην ίδια φάση από τον Μιλίνκοβιτς Σάβιτς πριν καν προλάβει να συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό! Μετά το… καρδιακό που απέφυγαν ωστόσο, οι Σέρβοι ισορρόπησαν και προοδευτικά πήραν τα ηνία του αγώνα, αγγίζοντας μάλιστα το προβάδισμα σε σουτάρα του άσου του ΠΑΟΚ, Αντρίγια Ζίβκοβιτς που σταμάτησε στο κάθετο δοκάρι (11΄).

Οι Σέρβοι έψαχναν διαρκώς το γκολ, όμως η μοίρα αποφάσισε να ξετυλίξει αλλιώς το κουβάρι της ιστορίας. Κόντρα στη ροή άλλωστε οι Ελβετοί βρήκαν τον τρόπο για να παραβιάσουν την εστία του Μιλίνκοβιτς Σάβιτς, όταν ο Σακίρι βρήκε χώρο στην περιοχή και εκτέλεσε για το 1-0 (20΄). Το προβάδισμα των Ελβετών ήχησε σαν κώδωνας κινδύνου για τους τυπικά γηπεδούχους που στη συνέχεια πρόσθεσαν ουσία στο παιχνίδι τους.

Μόλις έξι λεπτά αργότερα ο Μίτροβιτς με καρφωτή κεφαλιά επανέφερε την ισορροπία, ενώ στο 35΄ο… περιθωριοποιημένος Βλάχοβιτς επέστρεψε με γκολ στη βασική ενδεκάδα, σκοράροντας με άψογο τελείωμα για το 2-1. Το ματς είχε εξελιχθεί σε ροντέο, με τη μπάλα να μεταφέρεται πάνω – κάτω σε ένα διάστημα με τρελό τέμπο. Το τέταρτο γκολ στην αναμέτρηση… έμοιαζε απλώς θέμα χρόνου, με μοναδικό ερώτημα το ποιος θα το πετύχαινε

Και ο Εμπολό φρόντισε να απαντήσει οριστικά στο δίλημμα, αφού με προβολή στο δεύτερο δοκάρι ισοφάρισε σε 2-2 και έστειλε τις δυο ομάδες στα αποδυτήρια σε απόλυτη ισορροπία (44΄).

Σφραγίδα Φρόιλερ για το 3-2 της Ελβετίας

Το β΄μέρος μάλιστα έμελλε να ξεκινήσει όπως ακριβώς τελείωσε το πρώτο: με γκολ για την Ελβετία! Έπειτα από υπέροχη κάθετη μπαλιά του Σακίρι, ο Βάργκας γύρισε με τακουνάκι στο ύψος του πέναλτι για τον επερχόμενο Φρόιλερ, με τον τελευταίο να πιάνει μονοκόμματο σουτ για να θέσει και πάλι τους Ελβετούς σε θέση οδηγού (48΄).

Το γκολ σαν να… έσβησε ακολούθως το παιχνίδι, με τις δυο ομάδες να αναλώνονται σε μια αέναη μάχη στον χώρο του κέντρου, γεγονός φυσικά που εξυπηρετούσε σε εκείνο το σημείο τους Ελβετούς. Η Σερβία δεν έδειχνε να έχει ιδέες και πνευμόνια για να απειλήσει το προβάδισμα της αντιπάλου, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να είχε φτάσει και σε τέταρτο γκολ προς το φινάλε του αγώνα.

Η ψυχραιμία στην τελική ενέργεια ωστόσο έλειπε από τους Ελβετούς που παρασύρθηκαν από τη νευρικότητα των Σέρβων, με συνέπεια να να σημειωθούν και μικροεντάσεις στο φινάλε. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τελικό σφύριγμα, με τους τυπικά φιλοξενούμενους να παίρνουν αγχωτική νίκη και να σφραγίζουν την πρόκριση στην επόμενη φάση του Μουντιάλ.

ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΩΝ “16”

Τα οκτώ ζευγάρια της φάσης των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ και οι διασταυρώσεις μέχρι τον μεγάλο τελικό της 18ης Δεκεμβρίου. Ξεχωρίζουν από τον επόμενο γύρο οι αναμέτρήσεις Γαλλία – Πολωνία και Πορτογαλία – Ελβετία.

Μετά από ένα μαραθώνιο 13 ημερών η φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Στο… πρώτο πιάτο του τουρνουά δεν έλλειψαν το θέαμα, οι συγκινήσεις και οι μεγάλες εκπλήξεις. Μεγαλύτερη όλων δεν μπορεί να είναι ο πρόωρος αποκλεισμός των Γερμανών.

Τα Πάντσερ για δεύτερο διαδοχικό Μουντιάλ δεν κατάφεραν να περάσουν από τους ομίλους και έμειναν εκτός από Ασιάτες. Το 2018 ήταν οι Κορεάτες και τώρα ήταν οι Ιάπωνες. Οι Σαμουράι νίκησαν με ανατροπή την Ισπανία και όχι απλά άφησαν εκτός την ομάδα του Φλικ αλλά «άρπαξαν» και την πρωτιά μέσα από τα χέρια των Ισπανών.

Από εκεί και πέρα έκλεισε ο κύκλος της λεγόμενος «χρυσής γενιάς» του Βελγίου. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ ήταν απογοητευτική και τερμάτισε στην τρίτη θέση του ομίλου της πίσω από Μαρόκο και Κροατία.

Όσον αφορά τους «Σουπερλιγκάτους» του Μουντιάλ από τους 13 που ταξίδεψαν στο Κατάρ εν τέλει θα συνεχίσουν οι πέντε. Προκρίθηκαν η Κροατία του Ντομαγκόι Βίντα, η Πολωνία του Νταμιάν Σιμάνσκι (ΑΕΚ), η Νότια Κορέα των Ινμπομ και Ουι Τζο Χουάνκ και η Σενεγάλη του Παπέ Αμπού Σισέ (Ολυμπιακός).

Πλέον είναι γνωστά και τα οκτώ ζευγάρια της φάσης των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Το Gazzetta σας παρουσιάζει το πλήρες πρόγραμμα και τις διασταυρώσεις μέχρι τον μεγάλο τελικό της 18ης Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα της φάσης των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου:

  • Ολλανδία – ΗΠΑ 3/12, 17:00
  • Αργεντινή – Αυστραλία 3/12, 21:00
  • Γαλλία – Πολωνία 4/12, 17:00
  • Αγγλία – Σενεγάλη 4/12, 21:00
  • Ιαπωνία – Κροατία 5/12, 17:00
  • Βραζιλία – Νότια Κορέα 5/12, 21:00
  • Μαρόκο – Ισπανία 6/12, 17:00
  • Πορτογαλία – Ελβετία 6/12, 21:00

Προημιτελικά

  • Ολλανδία / ΗΠΑ – Αργεντινή / Αυστραλία (Α). 9/12, 17:00
  • Ιαπωνία / Κροατία – Βραζιλία / Νότια Κορέα (Β) 9/12, 21:00
  • Αγγλία / Σενεγάλη – Γαλλία / Πολωνία (Γ) 10/12, 17:00
  • Μαρόκο / Ισπανία – Πορτογαλία / Ελβετία (Δ) 10/12, 21:00

Ημιτελικά

  • Α – Β 13/12, 21:00
  • Γ – Δ 14/12, 21:00

Σε λίγο περισσότερα