Ο Στιβ Δημόπουλος παραμένει «υπερυπουργός» στην νέα κυβέρνηση Andrews

Ο ομογενής Στιβ Δημόπουλος παραμένει υπουργός Τουρισμού, Αθλητισμού, Μεγάλων Εκδηλώσεων και Τεχνών της Βικτώριας. Φωτογραφία: AAP/Luis Ascui

 

Βικτώρια.- Ο ομογενής Στιβ Δημόπουλος (Steve Dimopoulos), ο οποίος επανεξελέγη στο Oakleigh, παραμένει «υπερυπουργός» Τουρισμού, Αθλητισμού, Μεγάλων Εκδηλώσεων και Τεχνών (Minister for Tourism, Sport and Major Events and Minister for Creative Industries) στη νέα πολιτειακή κυβέρνηση των Εργατικών, μετά τη μεγάλη τους νίκη στις πρόσφατες εκλογές της Βικτώριας.

Ακόμη, ο ομογενής Νικ Στάικος (Nick Staikos), μετά την επανεκλογή του στο Bentleigh, διατηρεί τη θέση του Κοινοβουλευτικού Γραμματέα (υφυπουργού) παρά τω Πρωθυπουργώ (Parliamentary Secretary to the Premier).

Ως Κοινοβουλευτική Γραμματέας (υφυπουργός), αρμόδια για την Υγεία των Γυναικών (Parliamentary Secretary for Women’s Health), ανακοινώθηκε η ομογενής Κατ Θεοφάνους (Kat Theophanous), η έδρα της οποίας στο Northcote «παιζόταν» εκ νέου.

Με την καταμέτρηση να φτάνει στο 89,5% και καθώς προσμετρώνται επιστολικές ψήφοι, η διαφορά από τον αντίπαλό της, Campbell Gome, μειώθηκε μόλις σε 189 ψήφους και οι Πράσινοι «απέσυραν» την παραδοχή της ήττας του υποψηφίου τους.

Εκτός από τους ομογενείς βουλευτές, το Υπουργικό Συμβούλιο του Daniel Andrews, ο οποίος κέρδισε μία τρίτη θητεία στην πρωθυπουργία της Πολιτείας, αποτελείται από αρκετά γνώριμα πρόσωπα στην παροικία, τόσο λόγω προηγούμενης κυβερνητικής τους θητείας, όσο και καλών σχέσεών τους με ομογενειακούς φορείς.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Andrews. Φώτο: AAP/Pool, Scott McNaughton

Όπως ο γερουσιαστής, Enver Erdogan (Northern Metropolitan Region MP), ως υπουργός αρμόδιος για τα Σωφρονιστικά Μέτρα, τη Δικαιοσύνη Νέων και Υποστήριξη Θυμάτων (Corrections, Youth Justice and Victim Support). Ο κ. Erdogan, είναι ο πρώτος κοινοβουλευτικός στην Αυστραλία κουρδικής καταγωγής, επεσήμανε η εφημερίδα Guardian.

Αλλά και το χαρτοφυλάκιο Βετεράνων, Μικρών Επιχειρήσεων και Νεολαίας (Veterans, Small Business and Youth), αναλαμβάνει η Natalie Suleyman (St Albans MP) και καθίσταται έτσι η πρώτη γυναίκα μουσουλμάνα υπουργός της Βικτώριας.

Η Nina Taylor, είναι Κοινοβουλευτική Γραμματέας (υφυπουργός) για την Εκπαίδευση και τις Δεξιότητες (Parliamentary Secretary for Training and Skills) και η Sheena Watt – η πρώτη Αβορίγινας γερουσιαστής των Εργατικών στη Βικτώρια, η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή στην παροικία καθώς επελέγη να καλύψει τη θέση της Τζένη Μικάκου, όταν αυτή παραιτήθηκε και από την Άνω Βουλή το 2021- ανέλαβε Κοινοβουλευτική Γραμματέας (υφυπουργός) για την Στέγαση και τους Εθελοντές (Parliamentary Secretary for Housing & Parliamentary Secretary for Volunteers).

Από τους 22 του Υπουργικού με τον Πρωθυπουργό (και 23 με τον Γραμματέα), οι 14 είναι γυναίκες.

Επίσης, καθώς η υπόσχεση των Εργατικών για αναβίωση της Πολιτειακής Επιτροπής Ηλεκτρικού (State Electricity Commission – SEC) είχε μεγάλη απήχηση προεκλογικά, εν μέσω γενικευμένης ακρίβειας, δημιουργείται και ένα νέο Υπουργείο, με το χαρτοφυλάκιο για την State Electricity Commission, να «πηγαίνει» στην Lily D’Ambrosio, επιπρόσθετα από αυτά για την Δράση για το Κλίμα, την Ενέργεια και τους Πόρους.

Από neoskosmos.com