ΓΓ της ΔΣΟ στον πρόεδρο της Βουλής της Ρουμανίας

Λεζάντα:Ανταλλαγή δώρων μεταξύ του επικεφαλής της ΔΣΟ και του προέδρου της ρουμανικής Βουλής. Φωτογραφία, Ελ. Μ. μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ζούμε σε ταραγμένους καιρούς, έχουμε έναν πόλεμο στην ευρύτερη γειτονιά μας μεταξύ δύο Ορθόδοξων λαών. Ως θεσμός εμείς από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ζητήσαμε να σεβαστούν όλοι το διεθνές δίκαιο, και θεωρούμε πολύ σημαντικό η οργάνωσή μας να ενδυναμωθεί ακόμη παραπάνω ως ένα κανάλι διαλόγου και ειρηνικής συνύπαρξης.

Γι’ αυτό και σας ευχαριστούμε που μας δώσατε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τον Τόμο που έχουμε εκδώσει για την Αγία Σοφία, στη ρουμανική γλώσσα, εδώ, στην έδρα του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας. Τον Τόμο τον παρουσιάζουμε σε πολλές ευρωπαϊκές μητροπόλεις και χαιρόμαστε που μια από αυτές είναι το Βουκουρέστι, το οποίο έχει πολύ έντονο Ορθόδοξο αποτύπωμα. Θέλω για μία ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη που το Κοινοβούλιό σας παρέχει διαχρονικά στα 30 αυτά χρόνια στον διακοινοβουλευτικό θεσμό μας». Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής της Ρουμανίας, Marcel Ciolacu, κατά τη συνάντηση που είχαν στο ρουμανικό Κοινοβούλιο.

Στη συνάντηση εκ μέρους της ΔΣΟ συμμετείχαν ακόμη ο βουλευτής Ιωάννης Σαρακιώτης, η Αιγύπτια βουλευτής, Dina Abdelakarim Maximos, ο Γεωργιανός βουλευτής, Irakli Kadagishvili και ο σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης, ενώ από ρουμανικής πλευράς ήταν ο επικεφαλής της ρουμανικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, βουλευτής Ionut Vulpescu και ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής Dragos Zisopol.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «σε ένα μήνα κλείνουμε 30 χρόνια από την ίδρυση της ΔΣΟ. Η Ρουμανία είναι από τα ιδρυτικά αλλά και τα πιο δραστήρια μέλη, με επικεφαλής τον βουλευτή κ. Vulpescu. Ο ερχομός μας εδώ σχετίζεται με την παρουσίαση του τόμου για την Αγία Σοφία που ήδη έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον φίλο βουλευτή Dragos Zisopol και την ”Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας” για τη μετάφραση στη ρουμανική γλώσσα. Η αντίδραση των διεθνών οργανισμών και των κυβερνήσεων δεν ήταν, δυστυχώς, η αναμενόμενη στη βέβηλη αυτή πράξη της Τουρκίας να μετατρέψει την εκκλησία, τον μεγαλοπρεπή αυτό ναό, το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τζαμί. Γι’ αυτό και ως διεθνής θεσμός αντιδράσαμε και αναλάβαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».

Άψογες οι ελληνορουμανικές σχέσεις

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής της Ρουμανίας συνεχάρη τον Έλληνα επικεφαλής της ΔΣΟ για τη δράση του θεσμού που εκπροσωπεί και τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του να αναδείξουν το θέμα της Αγίας Σοφίας, μέσω και της έκδοσης του συγκεκριμένου Τόμου. Επίσης, ανέφερε ότι η Ρουμανία, αν και είναι κατά πλειοψηφία ορθόδοξη χώρα, σέβεται όλες τις μειονότητες και τις αναγνωρισμένες θρησκείες. Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι στο ρουμανικό Κοινοβούλιο υπάρχουν εκπρόσωποι των αναγνωρισμένων 18 μειονοτήτων, όπως είναι και ο κ. Zisopol που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα. Τέλος, χαρακτήρισε άψογες τις ελληνορουμανικές σχέσεις που δεν περιορίζονται μόνον στο επίπεδο κυβερνήσεων και Κοινοβουλίων αλλά, κυρίως, λαών.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και του πρόεδρου της, Κώστα Τασούλα, πρόσφερε στον πρόεδρο της ρουμανικής Βουλής συλλεκτικά αργυρά μετάλλια με ήρωες της Επανάστασης του 1821, ενώ τον προσκάλεσε το καλοκαίρι στην Αθήνα, που θα πραγματοποιηθεί η επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της ΔΣΟ.

Το «Ελληνικό Βουκουρέστι»

Κατά την παραμονή του στη ρουμανική πρωτεύουσα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος -κατόπιν πρόσκλησης της πρέσβεως της Ελλάδος στο Βουκουρέστι, Σοφίας Γραμματά- απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα 31 χρόνια από την ίδρυση των Εκδόσεων «Ομόνοια» της νεοελληνίστριας, βραβευμένης με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας, Elena Lazar.

Στην εκδήλωση στην ελληνική πρεσβεία, όπου έγινε παρουσίαση και του βιβλίου «Ελληνικό Βουκουρέστι», της ακαδημαϊκού Georgeta Filitti, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι «οι φίλιες σχέσεις Ελλάδας και Ρουμανίας οφείλονται στο κοινό ιστορικό παρελθόν, την κοινή βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά, την κοινή θρησκευτική ταυτότητα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο που διαμοιράζονται ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εκδοτικός οίκος “Ομόνοια” ενισχύει αυτά τα συνδετικά στοιχεία μεταξύ των λαών και το ρεύμα φιλελλήνων στη Ρουμανία με τις ποιοτικές μεταφράσεις μεγάλων Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών και τις σημαντικές του εκδόσεις».

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισήμανε ότι «στον ρου της κοινής βυζαντινής και βαλκανικής τους ιστορίας, Ελλάδα και Ρουμανία ανέπτυξαν ισχυρούς φιλικούς δεσμούς, μεγάλο μέρος των οποίων οφείλονται στους Έλληνες της Ρουμανίας, οι οποίοι εδραίωσαν τη διαπολιτισμική επικοινωνία και προχώρησαν διαχρονικά σε γόνιμες πολιτισμικές ανταλλαγές με το ρουμάνικο λαό, αμοιβαία επωφελείς και για τις δυο πλευρές.

Μια δεύτερη “Magna Graecia του Βορρά” -πέραν εκείνης που περιέγραψε ο σπουδαίος Έλληνας βυζαντινολόγος ακαδημαϊκός Διονύσιος Ζακυθηνός- εξελίχθηκε από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή στη Ρουμανία, η επίδραση της οποίας υπήρξε μεγάλη.

Και θαρρώ πως είναι ενδεικτικό ότι ένας συμπατριώτης μου, Θεσσαλός λόγιος του 19ου αι., ο Δανιήλ Φιλιππίδης, είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε το όνομα Ρουμανία στο έργο του “Ιστορία της Ρουμανίας”, το οποίο τυπώθηκε το 1816 στη Λειψία».

Όλοι οι ομιλητές στάθηκαν στο μεγάλο ιστορικό και πνευματικό αποτύπωμα του ελληνισμού στη Ρουμανία, αλλά και στο σπουδαίο έργο που επιτελείται με την μετάφραση Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών από τις Εκδόσεις «Ομόνοια», όπου ξεχωρίζουν οι μεταφράσεις και οι μελέτες για τους Ρήγα Φεραίο και Κωνσταντίνο Καβάφη.

Συνάντηση με Ελληνο-Ρουμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε συνάντηση με την ηγεσία και τα μέλη του Ελληνο-Ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την ελληνική επιχειρηματική παρουσία στην Ρουμανία, η οποία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, καθώς πλειάδα ελληνικών επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα κατέχει την 8η θέση στον κατάλογο των ξένων επενδύσεων, με δυναμικές προοπτικές. Ο κ. Χαρακόπουλος συνεχάρη τον πρόεδρο του Ελληνο-Ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Χριστόδουλο Σεφέρη, τον γγ Γιάννη Αλφιέρη, και τα μέλη για την επιτυχή δράση του Επιμελητηρίου, ενώ τόνισε ότι συνεχίζουν μια σπουδαία παράδοση αιώνων των Ελλήνων επιχειρηματιών στις παραδουνάβιες περιοχές.

Στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Βουκουρεστίου

Τέλος, ο επικεφαλής της ΔΣΟ με τον σύμβουλο δρα Κώστα Μυγδάλη επισκέφθηκαν τον ελληνορθόδοξο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που αποτελεί ένα από τα 14 σημαντικότερα μνημεία του Βουκουρεστίου. Ο ναός που συνδυάζει αρχαιοελληνικά και βυζαντινά στοιχεία ανεγέρθηκε το 1899 από τον ευεργέτη Παναγή Χαροκόπο, που διετέλεσε και υπουργός Γεωργίας στη Ρουμανία, ενώ ανακαινίσθηκε το 1999 από την οικογένεια του Δημήτρη και της Ελένης Γρηγοριάδη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ HellasJurnal.com