Ίδρυση ενορίας στο Σταβάνγκερ της Νορβηγίας

Νορβηγία.- Υστερα από την ίδρυση των ενοριών του Αποστόλου Κλεόπα στο Κάλμαρ και των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Μπορώς της Σουηδίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας επισκέφθηκε την περιοχή του Σταβάνγκερ της Νορβηγίας το διήμερο Παρασκευή 13 έως Σάββατο 14 Νοεμβρίου ε.ε. όπου ίδρυσε την ενορία του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως του εν Αιγίνη.

Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου στο παρεκκλήσι της Αγίας Νεομάρτυρος Ελισσάβετ, στην περιοχή του Sandnes, και την επομένη, Σάββατο 14 Νοεμβρίου, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του ιδίου, μετά το πέρας της οποίας ανακοίνωσε την ίδρυση της νέας ενορίας και έδωσε τα διοριστήρια στα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, στους οποίους ευχήθηκε επιτυχία από άνωθεν στα νέα τους ιεραποστολικά καθήκοντα.

Τους ύμνους έψαλε ο Μουσικολ. Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού του Οσλο κ. Παναγιώτης Παύλος και μέλη της Ρωσσικής χορωδίας του ως άνω παρεκκλησίου.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Johannes Johansen γιά την φιλοξενία και εξήρε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισαν τόσο ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, Ι. Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Οσλο, όσο και η κ. Κυριακή Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ως άνω Κοινότητος, στην άρτια διοργάνωση της ποιμαντορικής περιοδείας του στο Σταβάνγκερ.

Μετά την ευχαριστιακή σύναξη, ο Σεβασμιώτατος παρευρέθη στην εκδήλωση Gresk kulturkafe στο Σταβάνγκερ, προσκεκλημένος του Συλλόγου Ελλήνων του Ρόγκαλαντ. Ο Πρόεδρος, Δρ. Πέτρος Δρόσος, καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο και την συνοδεία του και εξέφρασε την συγκίνηση όλων για την παρουσία του επισκόπου στην ετήσια εκδήλωση του νεοιδρυθέντος συλλόγου.

Ο Σεβασμιώτατος ακολούθως συνεγχάρη τον Δρ. Δρόσο και τους συνεργάτες του για τις δραστηρίοτητές τους και προσέφερε στους δύο εθελοντές δασκάλους του Ελληνικού Σχολείου δύο μελέτες του γιά τον Αγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως και την διακονία του στην Αίγινα και την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή αντίστοιχα.

Κατά την διάρκεια της πολιτιστικής εκδηλώσεως ο επίσκοπος απηύλαυσε τα εδέσματα που προσέφεραν τα μέλη του ως άνω συλλόγου, παρακολούθησε το χορευτικό συγκρότημα σε παραδοσιακούς χορούς και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει διαπρεπείς ομογενείς του Σταβάνγκερ όπως ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου κ. Δημήτριος Παύλου.

romfea.gr