Χριστούγεννα με μαγιό! Κύμα καύσωνα σήμερα και αύριο στην Αυστραλία

Αναμένεται ένα «καυτό» Boxing Day Test στο MCG της Μελβούρνης ανώτατη προβλεόμενη θερμοκρασία 35 βαθμοί για την Δευτέρα και 37 την Τρίτη) ενώ σε όλη τη νότια ενδοχώρα οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να πλησιάσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου

 

Οι καιρικές συνθήκες προβλέπονται πάντως ιδανικές στη Βικτώρια για τους εορτασμούς των Χριστουγέννων.

Αν και τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε και θερμοκρασίες 40 βαθμούς Κελσίου στα νότια της Αυστραλίας.

Ο καύσωνας προβλέπεται να «χτυπήσει» μεταξύ Boxing Day και παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών, αλλά και προβλημάτων στην υγεία που σχετίζονται με την υπερβολική ζέστη.

Οι μετεωρολόγοι, ανέφερε το ABC, κάνουν λόγο για μια «γρήγορη μεταστροφή» μετά από ένα κρύο ξεκίνημα του Δεκεμβρίου, καθώς μια μεγάλη μάζα θερμού αέρα που βρισκόταν επάνω από τα βορειοδυτικά της Αυστραλίας θα ενισχυθεί πριν επεκταθεί στα νότια κατά την τελευταία εβδομάδα του 2022.

Λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο… ψύχος, οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμη εγκλιματιστεί για το καλοκαίρι και το επερχόμενο κύμα καύσωνα θα δημιουργήσει σίγουρα δυσάρεστες συνθήκες.

Στη Δυτική Αυστραλία επικρατεί ήδη ζέστη ενώ την ημέρα των αναμένονται «40άρια».

«Καυτοί», ξηροί, βόρειοι άνεμοι θα κατέβουν στη συνέχεια προς τη Νότια Αυστραλία και τη Βικτώρια από τις 25 έως τις 28 Δεκεμβρίου, στέλνοντας θερμοκρασίες έως και 15 βαθμούς Κελσίου πάνω από συνήθη μέσο όρο για την εποχή.

Σε σύγκριση δε με τον χειμωνιάτικο καιρό των τελευταίων εβδομάδων, η ξαφνική αλλαγή θα μπορούσε να φανεί αρκετά ακραία.

Η Αδελαΐδα είχε θερμοκρασίες 8 βαθμών Κελσίου νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά αναμένονται μέγιστες άνω των 40 μετά τα Χριστούγεννα.

Βόρειοι άνεμοι θα φέρουν επίσης ένα «καυτό» Boxing Day Test στο MCG, καθώς τα προάστια της Μελβούρνης ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου για δύο διαδοχικές ημέρες.

Σε όλη τη νότια ενδοχώρα, μακριά από τη δροσιστική επίδραση της θάλασσας, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να πλησιάσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου ήδη από την Τρίτη.

Η «ανακούφιση» αναμένεται να έρθει με τη μορφή δροσερών νότιων ανέμων γύρω στις 28 Δεκεμβρίου, αν και τόσο μακριά θα ήταν μάταιο να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε τον ακριβή χρόνο της αλλαγής.

Όσον αφορά στη Νότια Νέα Ουαλία, η δυτική ακτή θα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου μέχρι την Boxing Day, αλλά ο θερμότερος αέρας δε θα φτάσει στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές πριν από τις 28 ή 29 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, οι Αρχές προειδοποιούσαν για το ενδεχόμενο πλημμυρών σε τμήματα της Βόρειας Περιοχής καθώς τα… απομεινάρια του πρώην τροπικού κυκλώνα «Ellie» κινούνται προς την ενδοχώρα.

Η καταιγίδα κατηγορίας 1 έφτασε στη στεριά, αφού ενισχύθηκε στη Θάλασσα του Τιμόρ, φέρνοντας ριπές ανέμου έως και 110 χιλιόμετρα την ώρα.

Στις 10:30 π.μ. της Παρασκευής η Μετεωρολογική Υπηρεσία (BOM) υποβάθμισε το σύστημα σε τροπικό χαμηλό καθώς κινείτο προς την ενδοχώρα.

Το BOM προειδοποίησε πάντως ότι υπήρχε ακόμη η πιθανότητα ριπών ανέμου έως και 90 χλμ/ώρα, καθώς και ισχυρών βροχοπτώσεων που θα οδηγούσαν σε ξαφνικές πλημμύρες.

Οι Αρχές καλούσαν τους κατοίκους να λάβουν υπόψη τους τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης και να επανεξετάσουν την ανάγκη για οποιαδήποτε μη απαραίτητα ταξίδια.

neoskosmos.com

Φωτογραφία Αρχείου: AAP/Dan Himbrechts