Συγκαλείται η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου: «Τρομάζει» τους επιστήμονες το μήκος των ρηγμάτων

Ο σεισμός δεν είχε σχέση με το ρήγμα των Νέων Στύρων – Μικρή η πιθανότητα να δώσει μεγαλύτερο σεισμό

Συγκαλείται η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, μετά τον σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα στα Ψαχνά Ευβοίας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το στοιχείο που «τρομάζει» τους σεισμολόγους είναι το μήκος των ρηγμάτων στην περιοχή.

Όσον αφορά στην εκτίμηση για τις επόμενες ώρες, οι πιθανότητες το ρήγμα στα Ψαχνά να δώσει μεγαλύτερο από τα 4,9 Ρίχτερ σεισμό, είναι λίγες, αλλά υπαρκτές.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Καθ.Ευθύμης Λέκκας, αφού επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης, κύριο Χ. Στυλιανίδη συνεκάλεσε την Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, προκειμένου να εξετάσει τη Σεισμική Δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος και να δρομολογήσει τις επόμενες Δράσεις.

Επίσης το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει έρθει σε επαφή με την δήμαρχο της Χαλκίδας, ώστε να πραγματοποιηθεί συντονιστικό εκεί, στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς και στελέχη του ΟΑΣΠ, ώστε να εξεταστούν τα μέχρι τώρα δεδομένα και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή έπειτα από την σεισμική δόνηση. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής είναι ήδη σε επιφυλακή ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές.

Σημειώνεται ότι έως τώρα υπάρχουν μόνο αναφορές για φθορές (σπάσιμο) σε λίγες τζαμαρίες, ενώ αναμένεται σε λίγη ώρα να εκδοθεί ανακοίνωση από την Πυροσβεστική.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε δηλώσει ότι «ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική. Το επίκεντρο εντοπίζεται 9 χλμ ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας. Είναι μία εστία που δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα.

Είναι σημαντικό το μέγεθος σε μία νέα εστία και κοντά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως η Χαλκίδα. Άρα προτείνω να συγκληθεί τώρα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου».

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής – Δεν υπάρχουν κλήσεις για απεγκλωβισμούς ή ζημιές

Μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, 65km Βόρεια των Αθηνών και 5km Ανατολικά Νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων. Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ανάλογα έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι Ε.Μ.Α.Κ.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Πηγή: skai.gr