Η Ελληνική Ομογένεια στην Ανατολή του νέου Έτους 2023 – Μία καταγραφή

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η χρονιά που έφυγε άφησε το αποτύπωμά της στον Ελληνισμό του Εξωτερικού και αυτό ήταν ευδιάκριτο, αλλά όχι έντονο. Είναι βέβαιο ότι η Πανδημία, που έπληξε και την ελληνική Ομογένεια με εκατοντάδες θύματα, έπαιξε το δικό της αποδιοργανωτικό ρόλο.

Ωστόσο, αποτολμώντας μία «περιήγηση» στις κυριότερες εστίες του ελληνισμού, και μεταφέροντας την επικαιρότητα  έτσι όπως τουλάχιστον καταγράφτηκε από την Panhellenic Post μέσα στο 2022, θα μπορούσε σε τίτλους, και εντελώς επιγραμματικά, να σχηματίσει μία εικόνα της ομογενειακής ζωής στις ελληνικές Κοινότητες ανά τον κόσμο.  Σύμφωνα, λοιπόν, με την ειδησιογραφία, η εικόνα αυτή σχηματίζεται ως  ως ακολούθως: (σ.σ. με επίγνωση ότι ούτε ολόκληρη ούτε διαυγής θα είναι αυτή η εικόνα, αφού πολλά είναι πιθανόν να έχουν διαφύγει της προσοχής μας καθώς Έλληνες και Ελληνικές Κοινότητες αφθονούν στον πλανήτη).

Από όσα καταφέραμε να συγκεντρώσουμε προκύπτει, πάντως η έλλειψη συντονισμού των ομογενειακών οργανώσεων ακόμη και σε τοπικό επίπεδο καθώς και μία υποχώρηση σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία της ελληνικής Γλώσσας, με τη γενέτειρα να μοιάζει ανήμπορη να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη διευκόλυνση των νέων ομογενών να διδαχθούν την ελληνική Γλώσσα. Έτσι, ενώ μετά από τρία χρόνια “διαβουλεύσεων” θεσμοθετήθηκε -επιτέλους- η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου) με εξαίρεση της Νάπολη της Ιταλίας, όπου το “χορό” σέρνει ο εμπνευστής  της “Ημέρας” καθηγητής Γιάννης Κορίνθιος, δεν πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις.

Επίσης, παρά την αναμφισβήτητη ιστορικότητα του Νόμου 4648/2019 για την διευκόλυνση της ψήφου από το εξωτερικό για τους Έλληνες Ψηφοφόρους του Εξωτερικού, η εσωστρέφεια των ελλήνων πολιτικών και των κομμάτων αριστερών κυρίως πεποιθήσεων, τον οδηγεί σε φιάσκο καθώς έχουν τεθεί προϋποθέσεις που αποκλείουν από τη ρύθμιση το 80% των Αποδήμων.

Αντίθετα, πολλά τα ταξίδια, Ελλήνων επισήμων, και ομογενειακών παραγόντων,  πολλά τα ταξίματα και ακόμη περισσότερες οι υποσχέσεις που συχνά μένουν γράμμα κενό περιεχομένου. Παρά ταύτα και παρά την “κούραση” που παρατηρείται σε πολλές οργανώσεις της Ομογένειας (φυσιολογικό μέχρι ενός βαθμού απο την παρέλευση πολλών δεκαετιών και την “αποψίλωση” του ανθρώπινου δυναμικού κυρίως της πρώτης γενιάς μεταναστών της μεταπολεμικής περιόδου)  η ελληνικότητα παραμένει αναλλοίωτη αν και η διάθεση για προσφορά προς τη γενέτειρα εσχάτως φαίνεται να επηρεάζεται από την συμπεριφορά του Αθηνοκεντρικού Κράτους.

Επίσης, έντονη είναι η απουσία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το οποίο -με τις όποιες αναγκαίες βελτιώσεις- θα εξέφραζε συλλογικά τον Απόδημο Ελληνισμό και θα εξασφάλιζε έναν χρήσιμο συντονισμό, που σήμερα απουσιάζει σε βάρος των εθνικών θεμάτων και της οικονομικής κατάστασης.

Δεν αναφερόμαστε σε καλές προθέσεις και καλές διαθέσεις ένθεν κακείθεν οι οποίες δεν αμφισβητούνται. Συχνά, όμως, δυστυχώς, δεν μετουσιώνονται σε πολιτικές πρακτικές…

ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ:

Αίγυπτος:

-Συνάντηση Πρόεδρου Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου με ΓΓΑΕ&ΔΔ Ι. Χρυσουλάκη για Συντάξεις και Υγεία.

-Εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου παρουσίασαν στον υφυπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη, τα προβλήματα της Παροικίας.

– Έκλεισε η Εθνική Τράπεζα στην Αίγυπτο.

-Μυστήριο με τον θάνατο (δολοφονία;) του ομογενούς δημοσιογράφου στην Αίγυπτο Νίκου Κάτσικα.

-Παρουσίαση βιβλίου για την προσφορά του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

– Στην ημέρα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Καΐρου, εκδήλωση για το έργο του Αλέξανδρου Κιτρόεφ για τη συμβολή των Ελλήνων στη δημιουργία της σύγχρονης Αιγύπτου.

Αυστρία

Η Ελληνική Εταιρεία Αυστρίας προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους ομογενείς πρόσφυγες στη Σεβαστούπολη με πρωτοβουλία της Γραμματέως ΣΑΕ Όλγας Σαραντοπούλου.

Βενεζουέλα

-Διαδικτυακή συνάντηση του ΓΓΑΕ&ΔΔ Γιάννη Χρυσουλάκη με νέους ομογενείς

Βουκουρέστι

-Η Διεθνής Ολυμπιάδα Ελληνισμού

Βραζιλία

-Επίσκεψη Του Υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη στην Ομογένεια του Σάο Πάολο και περιοδεία στις ομογενειακές παροικίες.

Γαλλία

-Ο Ελληνοαμερικανός Αλεξ Σκαρλάτος απέτρεψε τρομοκρατική ενέργεια στο Παρίσι.

– Δραματική κατάσταση  των τμημάτων Ελληνικής γλώσσας στον ελληνισμό του Παρισιού, καταγγέλλει η Ελληνική Κοινότητα Παρισίων και περιχώρων.

-Ο Μητροπολίτης Γαλλίας, μαζεύει υπογραφές για την διάσωση του κτιρίου του Ιερού Ναού της Αναστάσεως στην Τουλόν.

-Το ελληνικό στοιχείο στη Μασσαλία μέσα από παλιές επιστολές ομογενών.

Γερμανία

-Πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών προς ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Κοινότητα Μονάχου.

-Νωρίτερα και πιο εύκολα θα μπορούν να αποκτήσουν την γερμανική υπηκοότητα.

– Έρευνα για τις Ελληνικές Κοινότητες που λειτουργούν στην Γερμανία. Παλαιότερα ήταν 140.

– Ο κ. Διαμαντής Γκίκας, πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών , που δραστηριοποιείται στην Γερμανία, δήλωσε αναφορικά με την προσπάθεια συνεργασίας ομογενειακών οργανώσεων: «Δεν υπάρχει συστράτευση …… ούτε ικανός συστρατευτής…».

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

-Στα θετικά  η δραστηριοποίηση ομογενών βουλευτών στην Γερουσία, με τη συνδρομή και του φιλέλληνα γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, για την -ροάσπιση των ελληνικών θέσεων.

-Επιτυχία της ομογένειας λογίζεται ο διορισμός του ομογενή Γεωργίου Τσούνη (George Tsunis) ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα.

-Στα αρνητικά, η  Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων μείζονος Νέας Υόρκης βρίσκεται στα όρια της διάλυσης από την οποία δεν έχει εισέτι οριστικά απομακρυνθεί.

-Το Συνέδριο του Hellenic Congress of America (HECA) πραγματοποίησε Συνέδριο για την ψήφο των Αποδήμων, με την τηλεπαρουσία και του π. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου.

-Θυρανοίξεια για τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν

– Φόρουμ Ελληνοαμερικανικών Ομοσπονδιών (Greek-American Federation forum), 26 Ομοσπονδίες, αναζητούν διέξοδο για ενιαία εκπροσώπηση της ομογένειας ΗΠΑ.

-Πρόταση του Hellenic Congress of America  και του Προέδρου Νίκου Αποστολόπουλου για θεσμοθέτηση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού, εγκρίνεται από την Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό και 40 εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, τον Απρίλη του 2021 και έκτοτε αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ)!

Ιταλία

-Απεβίωσε η Κατερίνα Γιαννάκη Μέλος του συντονιστικού Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) /

-Ελληνική Γλώσσα και τα προβλήματα των Ελληνικών Σχολείων εξωτερικού III Κορίνθιος Γιάννης

-Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στη Νάπολη

-Ανακαλύφθηκε τμήμα του αρχαίου ελληνικού νεκροταφείου στη Νάπολη.

Καναδάς

-Τηλεδιάσκεψη ΓΓΑΕ&ΔΔ με ομογενείς αιρετούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Καναδά

-Ομογενειακή τραγωδία στο Οντάριο Καναδά. Δολοφονήθηκε η 34χρονη Ελληνοκαναδή, Αμάντα Ιωαννίδη.

-Στο Κάλγκαρι του Καναδά ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας  Κατσανιώτης.

– Ιστορική εκλογή νέου Δ.Σ. Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεάλ,

Μολδαβία

– Εκδήλωση αφιερωμένη στην Εθνική Εορτή της Ελλάδας

-21ο Ρεπουμπλικανικό Εθνοπολιτιστικό Φεστιβάλ των Λαών της Μολδαβίας (Η Ελληνική Κοινότητα “Ελευθερία”)-

Μπουένος Άϊρες

-Επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών Α. Κατσανιώτη στο Μπουένος Άιρες

– Ο κ. Κατσανιώτης τους ενημέρωσε για τα επτά θέματα που προωθεί η Ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό.

– Η ψηφιακή πλατφόρμα staellinika διαθέσιμη και για ισπανόφωνους

– Επανέναρξη προγραμμάτων φιλοξενίας στην Ελλάδα νέων της διασποράς

– Συνεργασία με Περιφέρειες ώστε οι νέοι της Διασποράς εκτός απο την μητέρα πατρίδα να επισκέπτονται και τις ιδιαίτερες πατρίδες τους

– Εκπαιδευτική τηλεόραση για ομογενείς σε συνεργασία με Υπ. Παιδείας & ΕΡΤ

– Συμπληρωματική εκπαίδευση με εξ αποστάσεως μαθήματα Ελληνικών

– Τηλεοπτικό πρόγραμμα on demand για τον Απόδημο Ελληνισμό.

– Portal συνάντησης όλων των Ελληνικών κοινοτήτων ανα τον κόσμο για παρουσίαση των δραστηριοτήτων τους και συνεργασίες.

Ν. Αφρική

*Συνάντηση Γ. Χρυσουλάκη με μαθητές του ελληνικού σχολείου SAHETI στη Ν. Αφρική

Ντουμπάι

*Η σέξυ Ελληνίδα Dj Άντζελα Παντέλη έπαιξε μουσική στο Greek Pavilion της Expo Dubai ανήμερα της εθνικής μας εορτής ντυμένη… τσολιάς και ξεσήκωσε τα πλήθη σε ένα πάρτι που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα.

Ουκρανία

– Ελεύθερη αφέθηκε η δασκάλα της ελληνικής γλώσσας Έλενα Ταμπάχοβα, που είχε συλληφθεί για «φίλο ουκρανική» στάση στο χωριό Ουρζούφ της κατεχόμενης από τους Ρώσους περιφέρειας Ντονέτσκ.

-Σε κατάσταση απόγνωσης οι Έλληνες της Ουκρανίας από τη Ρωσική εισβολή και τις συνεχόμενες επιθέσεις, εγκαταλείπουν τη χώρα.

Παναμάς

-Μια χώρα με έντονο το Ελληνικό στοιχείο εξελέγη Πρόεδρος ο Ελληνικής καταγωγής Λαουρεντίνο  Κορτίσο Κοέν. Ο παππούς του οποίου έφθασε στην χώρα της Κεντρικής Αμερικής από την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Θεσσαλονίκη.

Ρουμανία

– Ο ΓΓΑΕ Γιάννης Χρυσουλάκης με τον Ελληνισμό της Ρουμανίας.

Σουηδία

-Απάντηση της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας σε νέο άρθρο της Gothenburg Post

– Μιά ελληνική ταβέρνα στο Γκαιτεμποργκ της Σουηδίας Ιδιοκτήτης της “Panostavern” o Πάνος.

– Απορία του  παλαίμαχου βουλευτή Σουηδίας Σωτήρη Δελή: Τι κάνει ο Πρόεδρος και το συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠΑΔΕΕ); Βρίσκονται σε συνεχή ταξίδια και ποιος είναι ο στόχος του;

– Ξεπεράστικαν τα εμπόδια του διχασμού γύρω από την Πολιτιστική Στέγη.

Τασκένδη

*Με την Ελληνική Ομογένεια γιόρτασε ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Σάββας Αναστασιάδης το «ΟΧΙ»

Τραπεζούντα

*O Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό Σάββας Αναστασιάδης εκπροσώπησε τη Βουλή στην Παναγία Σουμελά.

Χιλή

*Συνάντηση Γ. Χρυσουλάκη με την ομογενή Irina Karamanos, την Πρώτη Κυρία της Χιλής.

Ωκεανία και Απω Ανατολή (Αυστραλία)

– Γενική Συνέλευση Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Ωκεανίας και Άπω ΑνατολήςΚυριακή  27 Νοεμβρίου 2022

– Παπαστεργιάδης: Μας χαροποίησε η ανακοίνωση λειτουργίας γραφείου του ΕΟΤ στη Μελβούρνη

– Διάλεξη για την ενοποίηση των Ελληνικών Κοινοτήτων στην Αυστραλία.

– Με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι Ουκρανικές Κοινότητες και Ενορίες στην Αυστραλία υπάγονται στην δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

-Στην Αυστραλία βρέθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Χαρδαλιάς για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

-Επιστρέφει με δικαστική απόφαση στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας η εικόνα του Αγίου Ανδρέου .

– Ιστορική επίσκεψη του Αυστραλίας Μακαρίου στην  Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νοτίου Ουαλίας (ΝΝΟ)

– Η Κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνος Σύδνεϋ γίνεται Ενορία και υπάγεται πλήρως στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας