“Συνταγή Επιτυχίας” για τη Διατήρηση της ελληνικότητας της Ομογένειας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μετά το πρόσφατο κάλεσμα του Hellernic Congress of America, αλλά και των δύο γνωστών ομογενών, του Μανώλη Βεληβασάκη (ΗΠΑ) και του Αθανάσιου Τάμη (Ωκεανία), προς τους νεολαίους ομογενείς να πλαισιώσουν τις ομογενειακές οργανώσεις και να ασχοληθούν με τα ομογενειακά κοινά, αλλά και την εγχώρια πολιτική ζωή, ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για το μέλλον του εκτός Συνόρων Ελληνισμού έρχεται και από το Μόναχο της Γερμανίας,  δια στόματος, τη φορά αυτή, της Πρόεδρου της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης (ΠΟΕ) Ευτυχίας  Όλοφσον-Σαβιολάκη.

Σε συνέντευξή της στο doryforos-europa.blogspot.com του Μονάχου, η κυρία Σαβιολάκη εκφράζει την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι οι νεολαίαοι και γενικότερα νέα πρόσωπα, ξεπερνώντας τα προβλήματα της Πανδημίας προσέρχονται στις ομογενειακές οργανώσεις.

Συγκεκριμένα σε ερώτημα του «Δορυφόρου»: Εχετε διαπιστώσει κάποιο στοιχείο από τις δράσεις που αξίζει αναφορά ;

Η κυρία Σαβιολάκη, απαντά: «είναι πολύ αισιόδοξο , ότι έρχεται νέος κόσμος στις δράσεις. Και ,,νέος,, δεν εννοώ μόνο ηλικιακά αλλά δεν είναι πλέον μόνο οι παλιοί στις δράσεις των συλλόγων».

Δορυφόρος: Αρα είστε αισιόδοξοι και για την Ομοσπονδίας σας.

Σαβιολάκη: «Ναι είμαι σίγουρη ότι στην  επόμενη γενική Συνέλευση  θα συμμετέχουν  περισσότερα μέλη και ότι βαδίζουμε σ έναν πολύ καλό δρόμο χαράζοντας την κοινή μας πορεία για μια δυναμική και αποτελεσματική προβολή του τόπου μας και βέβαια την όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική μεταλαμπάδευση της ιστορίας του πολιτισμού και της κουλτούρας μας στις νέες γενιές που είναι και ο βασικός στόχος μας».

Αυτή η, θα λέγαμε, ¨διενής¨ ομογενειακή κινητικότητα των παραγόντων να προσελκύσουν το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων γύρω από τις δράσεις και τα σχέδια των ομογενειακών Οργάνωσεων είναι από τα πλέον ενθαρρυντικά μηνύματα της «μετάΠανδημία» εποχής, για το μέλλον του ελληνισμού στο εξωτερικό.

Σ΄αυτά θα προσθέσουμε και το «κάλεσμα» του διευθυντή του Γραφείου Εκπαίδευσης της ιεράς μητροπόλεως Νέας Ιερσέης,  Δημοσθένη Τριανταφύλλου, κατά τις εκδηλώσεις μνήμης των Τριών Ιεραρχών και την Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων – την οποία  γιόρτασαν 13 ελληνικά απογευματινά σχολεία της Αρχιερατικής Περιφέρειας Βορείου Νέας Ιερσέης, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, στον ιερό ναό Αγίων Νικολάου, Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ρόουζλαντ – ο οποίος παρότρυνε τους ομογενείς  γονείς να γράφουν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία.  Μάλιστα ο κ. Τριανταφύλλου κάλεσε την Εκκλησία να συνεχίσει να βοηθάει όχι μόνο στην αύξηση του αριθμού των σχολείων αλλά και στην αύξηση των τάξεων. “Πολλά τελειώνουν στην 6η τάξη, γιατί όχι στην 8η, ή στην 9η. Οσο περισσότερα χρόνια φοιτά ένα παιδί στο σχολείο τόσο περισσότερα Ελληνικά θα μάθει», όπως είπε.

Νέοι άνθρωποι στις οργανώσεις, περισσότερα παιδιά στα ελληνικά Σχολεία και περισσότερες Τάξεις ελληνικών Σχολείων, είναι η σίγουρη συνταγή επιτυχίας για τη διατήρηση της Ελληνικότητας της Ομογένειας, από τη μία πλευρά, και, από την άλλη, για την ενίσχυση της δυναμικότητάς της στίς χώρες διαμονής. Που θα αυξήσει την επιρροή της. Και θα συμβάλει στην ευτυχία των Ελλήνων της ξενιτιάς.

Ευλογημένο το έργο όλων όσων αγωνίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από το ένα ή το άλλο μετερίζι “για να κρατήσουν την νεολαία και όλους τους απόδημους  ώστε να δείξουν παγκοσμίως ότι η Ελλάδα όχι μόνο έχει ζήσει, αλλά και ζει σήμερα και θα εξακολουθεί να ζει…”, όπως σημείωνε και ο πρώην Ύπατος Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ, Β. Τσιργώτης, σε παλαιότερο μήνυμά του στον «Εθνικό Κήρυκα» (1977).