“Έφυγε” από τη ζωή ο π. πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Τάσος Μάνεσης

Βαθύτατη συγκίνηση και θλίψη προκάλεσε στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα το άκουσμα της απώλειας του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Τάσου Μάνεση, ο οποίος “έφυγε” από τη ζωή την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, σε ηλικία 88 ετών.

Ηταν ένας από τους πλέον ταπεινόφρονες και εργατικούς ομογενείς με πολυσχιδή και σημαντική προσφορά στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, επιτυχημένος επιχειρηματίας και εξαίρετος οικογενειάρχης, δραστήριος στα κοινά, διορατικός, ειλικρινής και ευθύς, άνθρωπος με φιλότιμο και σπάνιο χαρακτήρα, όπως επισημαίνουν όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του.

Γεννημένος το 1934 στην Ερείκουσα όπου έζησε μέχρι τα έντεκά του χρόνια, ο Τάσος Μάνεσης ήρθε με την μητέρα του στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν εγκατεστημένος ο πατέρας του και είχε εστιατόριο, στα τέλη του 1950.

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο NYU, και συνέχισε στο Columbia University για σπουδές σχετικές με το Θέατρο και τον κινηματογράφο με σκοπό να γίνει παραγωγός, όνειρο το οποίο σύντομα εγκατέλειψε απογοητευμένος από τον χώρο, για να στραφεί στη συνέχεια στα εστιατόρια.

Εντονη και δυναμική ήταν η ενασχόλησή του με τα κοινά, τον Παγκερκυραϊκό Σύλλογο, αρχικά, αλλά και την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, την οποία υπηρέτησε και από το ύψιστο αξίωμα του προέδρου, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης. Ηταν μάλιστα πρόεδρος της μεγάλης Παρέλασης του 1975 στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν, της πρώτης μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Καταλυτικός ήταν ο ρόλος του στις προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφιών για την Προεδρία των ΗΠΑ, Μάικλ Δουκάκη, το 1988, και Πολ Τσόγκα, το 1992.

Από τα ιδρυτικά στελέχη και πρώτος πρόεδρος του οργανισμού Pan Gregorian Enterprises of Metro NY and Long Island και του φιλανθρωπικού του ιδρύματος, μέλος του Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα (Αρχοντες) του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υποστηρικτής της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου στο Γκάρισον της Νέας Υόρκης αλλά και των Ελληνικών Γραμμάτων.

Ηταν ο πρωτεργάτης για την αναγνώριση της Ελληνικής γλώσσας από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης [Regents] και την εισαγωγή της στα δημόσια λύκεια της Αστόριας, με πρώτο το ελληνικό πρόγραμμα στο Bryant HS και έπειτα το LIC HS.

Οικογένεια, συγγενείς και φίλοι απότισαν το ύστατο χαίρε το  Σάββατο 28 Ιανουαρίου, το πρωί, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας του Νιου Ροσέλ όπου τέθηκε η σορός του σε κοινό προσκύνημα και εψάλη η εξόδιος ακολουθία.

Πηγή:greeknewsusa.com/