Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Σε επιφυλακή ολόκληρη η χώρα – Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

Στο «πόδι» βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός της χώρας, με τα εκχιονιστικά να βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης και τους δήμους να έχουν προμηθευτεί τόνους αλατιού.

«Βουτιά» της θερμοκρασίας, χιόνια και σε πεδινές περιοχές, καθώς και θυελλώδεις ανέμους αναμένεται να φέρει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», που θα κάνει την εμφάνισή της από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και θα ενταθεί την Κυριακή.

Το χιόνι καλύπτει ήδη πολλές περιοχές της χώρας. Το χαμηλό βαρομετρικό με τις πολικές θερμοκρασίες και τις πυκνές χιονοπτώσεις έντυσε τη Φλώρινα στα λευκά.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής στο μάτι της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα μπαίνει και ο νομός Αττικής, με χιονοπτώσεις τόσο στα βόρεια όσο και στο κέντρο της Αθήνας σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά.

Οι 6 περιοχές που θα «χτυπήσει»

Την Εύβοια, τις Βόρειες Σποράδες, την Μαγνησία, την Φθιώτιδα, την Βοιωτία και την Αττική αναμένεται να επηρεάσει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.

Σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Αρτοποιός, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία, σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες θα χτυπηθούν σε πρώτη φάση από την σφοδρή κακοκαιρία αναμένεται να σταλεί και μήνυμα του 112 αργότερα μέσα στη μέρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής υπηρεσίας η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από αργά το βράδυ του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου. «Θα έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες, κατά τόπου πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας που θα δημιουργήσουν ισχυρό παγετό, ενώ στα πελάγη θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ» είπε ο κ. Αρτοποιός.

Πιο αναλυτικά:

Α) Οι χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται από το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (ορεινά και ημιορεινά), θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν την Κυριακή (05/02/2023):

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.

2. Από τις προμεσημβρινές ώρες, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως των βόρειων Κυκλάδων καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γ) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερες εντάσεις.

Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα «Μπάρμπαρα» (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023).

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Ήχησε το 112 στην Αττική

Τα πρώτα μηνύματα από την υπηρεσία επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112 του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ήχησαν στα κινητά τηλέφωνα κατοίκων του Λεκανοπεδίου, ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που αναμένεται να πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας τις επόμενες ώρες, φέρνοντας ακόμα και χιόνια στην Αθήνα.

Ειδικότερα, το έλαβαν οι κάτοικοι στις περιοχές του Ωρωπού και σε άλλες περιοχές της ΒΑ Αττικής, ενώ λίγο πριν τις 5 το απόγευμα τα κινητά «χτύπησαν» και σε περιοχές της Μαγνησίας.

Λίγη ώρα μετά το έλαβαν κάτοικοι των περιοχών: Κηφισιά,  Μαρούσι, Χαλάνδρι, το κέντρο της πρωτεύουσας όπως ο Λυκαβηττός, τα Πετράλωνα, αλλά και στα νότια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής αντίστοιχα μηνήματα θα λάβουν οι κάτοικοι σε Εύβοια, Σποράδες, Φθιώτιδα, Βοιωτία και στην υπόλοιπη Αττική.

Το μήνυμα του 112 στην Αττική

Σε ετοιμότητα και τα νοσοκομεία

Συναγερμός σήμανε και στο υπουργείο Υγείας. Η ηγεσία συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στην Πολιτική Προστασία, τονίζοντας ότι έχουν ενεργοποιηθεί τα νοσοκομεία και οι διοικητές ώστες να περιοριστούν τυχόν προβλήματα και καθυστερήσεις.

Όπως σημείωσαν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, στόχος είναι να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που είχαν καταγραφεί τις προηγούμενες χρονιές και είχαν θέσει σε ανησυχία και ταλαιπωρία τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Για το λόγο αυτό, το ΕΚΑΒ απέστειλε σε όλα τα νοσοκομεία ειδικές οδηγίες προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, καθώς η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τις περιοχές της Αττικής άμεσα, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Πηγή:in.gr