Οι ομογενείς εκπαιδευτικοί τίμησαν τη γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, παρουσία εκπαιδευτικών και φορέων. (Φωτογραφία «Ε.Κ.»/Χρ. Αθανασάτος)

Νέα Υόρκη.- Τοποθετήσεις με σαφές εκπαιδευτικό περιεχόμενο, αλλά και μηνύματα προβληματισμού, αναφορικά με τον δύσκολο δρόμο για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και προώθησης της ελληνικής παιδείας στη Διασπορά, περιελάμβανε η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας των συλλόγων εκπαιδευτικών, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 4 Φεβρουαρίου, στον χώρο του σχολείου του Καθεδρικού Ι.Ν. Αγίας Τριάδας.

Η εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, με τη συνεργασία του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και των διδασκαλικών συλλόγων «Προμηθέας» και «Ελληνική Παιδεία Αμερικής», είχε αναφορές στη γιορτή των Τριών Ιεραρχών αλλά και την εν γένει πορεία των Ελληνικών Γραμμάτων.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στέλλα Κοκόλη, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη μέρα στην ελληνική εκπαίδευση, κάνοντας, μεταξύ άλλων, μια σύγκριση για το εύρος της παρουσίας της Ομογένειας στην ίδια εκδήλωση, κατά το παρελθόν, σε σχέση με σήμερα.

«Κάποτε συνηθίζαμε να δίνουμε μεγάλες δεξιώσεις για πάρα πολύ κόσμο, σε αίθουσες πολυτελέστατες, για αυτήν την ημέρα. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πασχίζουμε να κρατήσουμε την Παιδεία μας. Το αύριο, τη δυνατότητα να μαθαίνουν τα παιδιά για τον ελληνικό πολιτισμό», ανέφερε η κ. Κοκόλη, η οποία έχει εκφράσει διαχρονικά τους προβληματισμούς της για το κατά πόσον το πιο ισχυρό -κοινωνικά και οικονομικά- κομμάτι της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, δίνει την πρέπουσα σημασία στην Παιδεία.

Παρά το τσουχτερό κρύο, καταγράφηκε ευρεία παρουσία στην εκδήλωση για τα ελληνικά γράμματα, που διοργάνωσαν οι διδασκαλικοί σύλλογοι. (Φωτογραφία «Ε.Κ.»/Χρ. Αθανασάτος)

Στη δική του τοποθέτηση, ο πολιτειακός γερουσιαστής από το Ρόουντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, έκανε αναφορά στη γενικότερη πορεία του Ελληνισμού στις ΗΠΑ, απαριθμώντας τον αριθμό των ομογενών αιρετών σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, τονίζοντας ότι «θα έχει και συνέχεια», εστιάζοντας στη σημασία της ελληνικής γλώσσας.

«Η ελληνική γλώσσα μας έχει δείξει ότι δεν είναι σημαντική μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους. Η ελληνική γλώσσα επιτελεί ξεχωριστό ρόλο στην εκπαίδευση και την Ιστορία μας και πρέπει να την διαφυλάξουμε», είπε ο κ. Ραπτάκης.

Το «παρών» έδωσε και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της γιορτής των Τριών Ιεραρχών, προσθέτοντας ότι οι δράσεις τους «αποτέλεσαν την απόδειξη του σημαντικού ρόλου της Εκκλησίας μας στη διαφύλαξη της ελληνικής γλώσσας», ενώ ο Αρχιμανδρίτης π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος πραγματοποίησε ομιλία με θεματικό άξονα τη διαχρονική επιρροή των Τριών Ιεραρχών στους εκπαιδευτικούς.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης, η πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου Αθηνά Κρομμύδα, η δικηγόρος Μαρία Μάρκου και, εξ αποστάσεως, ο προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών του Υ.ΠΑΙ.Θ., Παναγιώτης Πασσάς.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ενώ άπαντες αναγνώρισαν το έργο που επιτελείται στο σχολείο του Καθεδρικού υπό την Διευθύντρια Μερόπη Κυριάκου.

Πηγή: ekirikas.com