Κακοκαιρία «Barbara»: Τι ισχύει σήμερα για σχολεία, καταστήματα και δικαστήρια – Στις 10 «ανοίγει» το Δημόσιο

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία, τηλεργασία στο Δημόσιο – Κλειστά δικαστήρια και καταστήματα – Απαγορεύεται μετά τις 6 το απόγευμα το delivery

Αθήνα.- Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι Αρχές λόγω της κακοκαιρίας Barbara που πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας. Η Αττική έχει μπει στον «πάγο» με χιονοπτώσεις πλήττουν τα βόρεια του νομού προκαλώντας περιορισμένα προβλήματα στα οδικά δίκτυα.

Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε χθες και θα ισχύσει σήμερα, όποτε και αναμένεται η κορύφωση του καιρικού φαινομένου, περιλαμβάνει:

Πέραν της ανακοίνωσης με σύσταση για εφαρμογή τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, απευθύνεται ισχυρή σύσταση να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους των οποίων απαιτείται η φυσική παρουσία, να προσέλθουν στις εργασίες τους μετά τις δέκα το πρωί.

Επίσης, για αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, έχουν ήδη εκδοθεί σχετικές ανακοινώσεις, από τα αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών καθώς και από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας για τις περιοχές όπου:

-τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση
-τα δικαστήρια δεν θα λειτουργήσουν,
-τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και
-θα εφαρμοστεί η τηλεργασία στο δημόσιο τομέα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και του Σχεδίου «Βορέας 2» που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού. Όλες οι δυνάμεις θα παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Επαναλαμβάνεται η αυστηρή σύσταση στους πολίτες για δραστική μείωση των μετακινήσεών τους στις απολύτως αναγκαίες και για να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Υπ. Εσωτερικών: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο τη Δευτέρα

Το Υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες καιρικές συνθήκες που προκαλεί η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», αναπροσαρμόζει τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του Δημοσίου για τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου ως εξής:

1.    Σε περιπτώσεις όπου, με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων είναι δυνατή η εξ αποστάσεως παροχή εργασίας συνιστάται, προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από τις επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η παροχή εργασίας εξ αποστάσεως πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τρόπο που να μην διαταράσσει, κατά το δυνατόν, την ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών του Δημοσίου.

2. Οι εργαζόμενοι που δεν δύνανται, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως θα πρέπει να δικαιολογήσουν την ενδεχόμενη απουσία τους από την εργασία με άδεια που θα χορηγηθεί με βάση τις κείμενες για κάθε κατηγορία προσωπικού διατάξεις. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που η φύση των καθηκόντων της εργασίας τους επιτρέπει την εξ αποστάσεως εργασία, αλλά η παροχή αυτής δεν είναι εφικτή για τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου λόγω μη προετοιμασίας των υπαλλήλων.

3. Εναλλακτικά, οι υπάλληλοι που εμπίπτουν στην περίπτωση 2, συνιστάται εντόνως να μετακινηθούν προς τον τόπο εργασίας τους με όρους ασφάλειας, ήτοι ακόμα και σε ώρα προσέλευσης αργότερα από την καθορισμένη, χωρίς οιαδήποτε δυσμενή συνέπεια, οπότε και για λόγους ανωτέρας βίας η καθυστερημένη προσέλευσή τους είναι δικαιολογημένη.

Από τα παραπάνω εξαιρούνται εργαζόμενοι τα καθήκοντα των οποίων δεν συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες για τον τρόπο παροχής εργασίας είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά.

Έκτακτο ωράριο λειτουργίας των Δημοσίων υπηρεσιών

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης, σχετικά με τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών ανακοινώνονται, ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής, τα εξής:

Βάσει των καιρικών δεδομένων, όπως εξελίσσονται μέχρι στιγμής και για την ασφάλεια των υπαλλήλων εκείνων που δεν μπορούν να παράσχουν εργασία εξ αποστάσεως και δεν κάνουν χρήση άδειας, διευκρινίζεται ότι η έναρξη λειτουργίας των Δημοσίων υπηρεσιών και αντιστοίχως η προσέλευση των υπαλλήλων αυτών για τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου ορίζεται στις 10 το πρωί.

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί πριν τις 10 π.μ., δεν θα πραγματοποιηθούν και οι δημόσιες υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους ενδιαφερομένους πολίτες σχετικά και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού.

Τα ως άνω δεν τυγχάνουν εφαρμογής σε εκείνους τους υπαλλήλους τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες για τον τρόπο παροχής εργασίας είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά, ιδίως αρμόδιος επικεφαλής των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κλπ.

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία

Συγκεκριμένα, κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία σε:

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Λόγω της κακοκαιρίας “Barbara” και με προτεραιότητα την ασφάλεια των παιδιών, αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, θα είναι κλειστοί όλοι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών.

Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Περιφέρειας Αττικής (που αφορά όλα τα σχολεία της Αττικής) κλειστά θα μείνουν αύριο και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αθηναίων.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπου Μπονάνου, τα σχολεία του δήμου Καλαβρύτων. Η απόφαση ελήφθη, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και των κινδύνων που δημιουργούνται για τις μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών, προς και από τις σχολικές μονάδες.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μετά από απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, κλειστά θα παραμείνουν και στον Δήμο Πειραιά, αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Επιπλέον, μετά από πρόταση του Προέδρου της ΠΕΔΑ κ. Μαρκόπουλου και με σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου κ. Μώραλη θα παραμείνουν κλειστοί αύριο και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Πειραιά, όπως και όλων των δήμων.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ – ΣΕΛΙΝΟΥ
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου εξαιτίας της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την περιοχή.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του δήμου , «εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας Barbara, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου καθώς και Παιδικοί Σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα 06.02.2023, με απόφαση Δημάρχου».

ΔΗΜΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ- ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Με απόφαση του δημάρχου Οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών θα παραμείνουν κλειστά οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στο δήμο, ενώ δεν θα λειτουργήσουν και οι παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί. Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
Ο Δήμος Ανωγείων ενημερώνει ότι αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 όλες οι σχολικές μονάδες και ο παιδικός σταθμός θα παραμείνουν κλειστά λόγω του χιονιού και των χαμηλών θερμοκρασιών. Επίσης θα παραμείνουν κλειστές οι δομές του ΚΗΦΗ και ΚΔΑΠ. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου θα φροντίσουν για την επιμέλεια των ηλικιωμένων. Ανάλογα την πορεία της κακοκαιρίας θα υπάρξει ανακοίνωση για τις επόμενες ημέρες.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Αργότερα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στα σχολεία του δήμου Καστοριάς, αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Καστοριάς, με απόφαση του δημάρχου θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 09:15 το πρωί.

Εύβοια και Φθιώτιδα
Aποφασίστηκε από τον αντιπεριφερειάρχη της Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη και από τον αντιπεριφερειάρχη της Φθιώτιδας Ηλία Σανίδα να κλείσουν όλα τα σχολεία για ένα διήμερο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών καθώς εκτός από την πυκνή χιονόπτωση επικρατεί ισχυρός παγετός.

Σε ότι αφορά την Βοιωτία μέχρι το βράδυ αναμένεται να εκδοθούν αποφάσεις από τους Δημάρχους για ορισμένες περιοχές όπου θα κλείσουν τα σχολεία και το ίδιο αναμένεται να ύπαρξη και για τη Φωκίδα καθώς δεν κρίνεται αναγκαίο να κλείσουν όλα τα σχολεία σε όλο το νομό.

Δήμος Ιλίου
Κλειστά θα παραμείνουν τα Σχολεία και οι Παιδικοί Σταθμού του Δήμου Ιλίου τη Δευτέρα 06.02.2023

Ο Δήμος Ιλίου ενημερώνει ότι, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής κλειστά θα παραμείνουν τα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί για προληπτικούς λόγους, με απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), η οποία έχει την αρμοδιότητα.

Δήμος Βόλου
Κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επίσης στο Δήμο Βόλου, με απόφαση του Δημάρχου Βόλου προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για πλήρη και ασφαλή καθαρισμό των σχολείων,όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Στην υπόλοιπη Μαγνησία κλειστά θα μείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις περιφέρειες των Δήμων Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης στις περιοχές τους, με αποφάσεις των τοπικών δημοτικών Αρχών.

Λέσβος
Με απόφαση των δυο Δημάρχων του νησιού, κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου σε όλη τη Λέσβο, όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λόγω των αναμενόμενων στο νησί, ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Με εντολή του Δημάρχου Μυτιλήνης, η κλιματιζόμενη αίθουσα αναμονής, που βρίσκεται στο επιβατικό λιμάνι της Μυτιλήνης, θα παραμείνει ανοιχτή από σήμερα και για όσο χρειαστεί, έως την βελτίωση των καιρικών συνθηκών, για να φιλοξενήσει όσους έχουν ανάγκη.

Επίσης εξασφαλίστηκαν δωμάτια σε ξενοδοχείο της Μυτιλήνης προκειμένου να μεταβούν και να καταλύσουν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, χωρίς οικονομική επιβάρυνση όσοι έχουν ανάγκη (άστεγοι ή άποροι) μπορούν.

Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων – Με τηλεκπαίδευση το μάθημα
Το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση, ανακοινώνει:

Αύριο, Δευτέρα 06.02.2023, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση.

Όπως διευκρινίζεται «Έχουν ενημερωθεί σχετικά όλοι οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων να μεριμνήσουν ώστε να αποσταλούν εντός της ημέρας στους μαθητές και τις μαθήτριες οι σχετικοί σύνδεσμοι σύνδεσης καθώς και τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν την αυριανή ημέρα.

Κλειστές οι λαϊκές στην Αττική

Κλειστές οι Λαϊκές Αγορές σε όλους τους Δήμους της Αττικής αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.

Στόχος είναι η προστασία των Πωλητών Λαϊκών Αγορών αλλά και των καταναλωτών και με αφορμή τις μετεωρολογικές προβλέψεις για ραγδαία επιδείνωση των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο, με απόφαση της Περιφέρειας και κατόπιν σχετικής σύστασης από το Υπ. Πολιτικής Προστασίας, κλειστές θα είναι αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, οι Λαϊκές Αγορές σε όλους τους Δήμους της Αττικής.

Με νεότερη ανακοίνωση και αφού αξιολογηθούν τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα, θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών στην Αττική, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου.

Κλειστά δικαστήρια Δευτέρα και Τρίτη

Κλειστά θα παραμείνουν τα δικαστήρια αύριο Δεύτερα και Τρίτη 6 και 7 Φεβρουαρίου 2023 στην Αττική (Αθηνών- Πειραιώς) στην Βοιωτία (Θήβας-Λειβαδιάς) και στην Εύβοια (Χαλκίδας) της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα «αναστέλλεται λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το χρονικό διάστημα της 6ης και 7ης Φεβρουαρίου 2023 η λειτουργία όλων των δικαστηρίων της περιφέρειας Αττικής (Αθηνών- Πειραιώς) και των περιφερειακών ενοτήτων Βοιωτίας (Θήβών- Λειβαδιάς) και Εύβοιας (Χαλκίδας) της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος».

Πηγή: skai.gr