Ο Τσίπρας ρίχνει τους τόνους με Ανδρουλάκη – Τι προέβλεψε για την εκλογική μάχη

Οι παρακολουθήσεις θα παραμείνουν ψηλά στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – Τι δήλωσε για πλειστηριασμούς και πρώτη κατοικία

Αθήνα.- Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκεκριμένη το τελευταίο διάστημα. Αποδομεί μια προς μια τις εξαγγελίες και τις παροχές της κυβέρνησης και ταυτόχρονα αντιπαραβάλει το δικό του πρόγραμμα. Και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται σίγουρος, χωρίς αστερίσκους, για την πρωτιά του κόμματός του που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτή τη γραμμή χάραξε και κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ALPHA κατά την οποία εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για το εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους. Μίλησε για παλαιοκομματική λογική φιλοδωρήματος. Υπενθύμισε πως στο πρόγραμμα του κόμματος περιλαμβάνεται η καταβολή των αναδρομικών ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις, αλλά και η 13η σύνταξη που θα επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν αναλάβει την εξουσία.

Για τους πλειστηριασμούς και την απόφαση του Αρείου Πάγου σημείωσε: «Θα επαναφέρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Καταρχάς θα βάλουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή servicers που έχουν αγοράσει ένα τιτλοποιημένο δάνειο στο 15% της αξίας, να θέλουν μέσα από τη διαδικασία των πλειστηριασμών και της πίεσης, να πάρουν πίσω το 100%. Δεν γίνεται αυτό. Εμείς δεν λέμε να εκπέσουν οι εγγυήσεις. Να έχουν ένα εύλογο κέρδος. Αλλά θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα προτεραιοποίησης των ρυθμίσεων μέσω από μια εύκολη πλατφόρμα με κριτήρια τα οποία θα είναι ευρέως αποδεκτά». Πρόσθεσε πως για όσους δεν καλύπτονται από αυτή τη διαδικασία να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια, όπως με τον νόμο Κατσέλη. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες.

Χαμηλοί τόνοι με ΠΑΣΟΚ

Στην Κουμουνδούρου δεν επιθυμούν η σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ να συνεχιστεί, καθώς με αυτόν τον τρόπο θολώνει το μήνυμα της προοδευτικής διακυβέρνησης. Επιχειρώντας να ελαφρύνει το κλίμα ο κ.Τσίπρας επεσήμανε πως για το θέμα των υποκλοπών ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε πως δεν είναι εκβιαζόμενος. «Ανέδειξε το ζήτημα, πήγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έκανε μηνύσεις. Άλλοι είναι αυτοί που έκαναν την “πάπια”. Οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας». Ξεκαθάρισε, ωστόσο ότι διαφωνεί πολιτικά με το γεγονός πως δεν αποκλείει τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία που τον είχε θέσει υπό παρακολούθηση. Και αυτό είναι ένα πεδίο που από την αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ενταθεί η πίεση προς τη Χαριλάου Τρικούπη όσο πλησιάζουν οι κάλπες.

Σε σχέση με το πώς θα κινηθούν τα κόμματα στις επόμενες εκλογές προέβλεψε πως δεν θα είναι μια αμιγώς ιδεολογική μάχη: «Τα κρίσιμα διακυβεύματα σε αυτές τις εκλογές έχουν να κάνουν με τη ζωή των ανθρώπων», ανέφερε. Επιχειρηματολογώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως  «ήταν πιο ιδεολογική η μάχη το 2019. Στο τραπέζι ήταν εθνικά θέματα, το Μακεδονικό με τις διαφωνίες μας. Τώρα ξανά το διακύβευμα πηγαίνει στο κοινωνικό, στην επιβίωση και στη Δημοκρατία». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «εκλογές μεγάλων εκπλήξεων» που θα κριθούν από το ποιοι θα προσέλθουν στις κάλπες επισημαίνοντας τη μεγάλη κυριαρχία του κόμματός του στις νέες ηλικίες. Σχολίασε επίσης ότι «κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε επιδοματική πολιτική, αλλά έδινε στους ευάλωτους, στους αδύναμους. Σήμερα η μεσαία τάξη επιβιώνει με κουπόνια κι αυτή είναι μια κυβέρνηση φιλελεύθερη υποτίθεται».

Παρακολουθήσεις ψηλά στην ατζέντα

Ο κ.Τσίπρας υπεραμύνθηκε της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή τονίζοντας πως ήταν μια θεσμική κίνηση. Επεσήμανε πως η κοινοβουλευτική του ομάδα δεν θα βρίσκεται στις ψηφοφορίες σε μια συμβολική πράξη διαμαρτυρίας. «Δεν έχει υπάρξει μια εξήγηση γιατί παρακολουθείτο το μισό πολιτικό σύστημα. Έχουμε ουσιαστικά κατάλυση του κράτους δικαίου και ακόμα δεν έχουμε πάρει μια απάντηση», τόνισε ανεβάζοντας τους τόνους για το συγκεκριμένο θέμα.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τα ψηφοδέλτια του κόμματος αναμένεται να συγκληθεί από το Σάββατο και μετά. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή θα περιοδεύσει στην Καρδίτσα.

Πηγή: skai.gr