Ξεπέρασαν τους 45.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία – Άγνωστος ο αριθμός των θαμμένων στα ερείπια

Ένας άνδρας διασώθηκε μέσα από τα ερείπια ενός κτηρίου που κατέρρευσε στη νότια επαρχία Χατάι, 11 ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό 

Ξεπέρασαν τους 45.000 συνολικά οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία, με το μέγεθος της καταστροφής να είναι ασύλληπτο. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι ο αριθμός των νεκρών από τους ισχυρούς σεισμούς της περασμένης εβδομάδας στη νότια Τουρκία αυξήθηκε στους 39.672. Στη Συρία οι νεκροί υπερβαίνουν τους 6.000, με τα θύματα και στις δύο χώρες να υπερβαίνουν τα 45.000. Όπως τόνισε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, από τα Άδανα όπου βρίσκεται, ο αριθμός των θαμμένων στα ερείπια παραμένει άγνωστος.
Ένας άνδρας διασώθηκε πάντως σήμερα μέσα από τα ερείπια ενός κτηρίου που κατέρρευσε στη νότια επαρχία Χατάι, 11 ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσε πάντως το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δίνοντας, έστω και ελάχιστες, ελπίδες ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα κάποιοι άνθρωποι ζωντανοί κάτω από τα χαλάσματα. Συμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, πρόκειται για έναν 45χρονο που έμεινε θαμμένος κάτω από τόνους μπετόν και επιβίωσε 278 ώρες.

Σημειώνεται ότι 82.000 κτήρια έχουν καταστραφεί ολικώς, είτε έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τους σεισμούς.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες επιστρέφουν για να ψάξουν τους συγγενείς τους μετά τον φονικό σεισμό.

Ακόμη και πριν από τον σεισμό, οι περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία βίωναν τη δυσφορία ορισμένων Τούρκων που αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης και κάποιες φορές κατηγορούν τους ανθρώπους αυτούς για την οικονομική δυσπραγία τους.

Στο Γκαζιαντέπ, σύμφωνα με τον Κράμο, η αστυνομία έβγαλε τους Σύρους από ένα τέμενος όπου είχαν βρει καταφύγιο για να στεγαστούν οικογένειες Τούρκων.

Πολλοί Τούρκοι στις σεισμόπληκτες περιοχές κατηγορούν τους Σύρους για λεηλασίες στα κατεστραμμένα σπίτια και καταστήματα.

Πηγή: skai.gr