H γιορτή της Τσικνοπέμπτης που διοργάνωσε η κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ.

Οι φωτογραφικοί φακοί των «Αναμνήσεων» το βράδυ της Πέμπτης, 16 Φεβρουαρίου 2023, επισκέφθηκαν διάφορα κέντρα προκειμένου να καταγράψουν την αναβίωση των ηθών και των εθίμων της Τσικνοπέμπτης. Τα ρεπορτάζ, τα στιγμιότυπα και τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα και στο Yοutube αποδεικνύουν ότι ήταν η μία καλύτερη της άλλης.

Κι αυτό διότι ήταν η πρώτη απαλλαγμένη από τον τρόμο του κορωνοϊού Τσικνοπέμπτη. Παρακολουθώντας τα ξεφαντώματα σου δημιουργούνταν η εντύπωση ότι διψούσαν και ήθελαν όλοι να καλύψουν τον χαμένο χρόνο των τριών τελευταίων ετών της πανδημίας.

Η μεγαλύτερη και συνάμα η πιο επιτυχημένη – κατά κοινή ομολογία – ήταν η γιορτή της Τσικνοπέμπτης που διοργάνωσε η κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ.

Πρόκειται για την δεύτερη Τσικνοπέμπτη και συνάμα την πιο επιτυχημένη που διοργανώθηκε από τον π. Βασίλειο Λούρο, την πρεσβυτέρα Χρυσή και το Κοινοτικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Καρούνο και η οποία εξέπληξε τους πάντες.

Η εν λόγω γιορτή της Τσικνοπέμπτης διέφερε από τις άλλες όχι μόνο από την συμμετοχή τετρακοσίων και πλέον ομογενών, αλλά κυρίως της νεότερης γενιάς. Ήταν τόσο πολλοί οι νέοι που σου δημιουργούσαν την εντύπωση ότι βιώναμε μια «απόβαση» των νέων.

Η εν λόγω γιορτή διέφερε από όλες τις άλλες αφ ενός μεν διότι ήταν δωρεάν, αφ ετέρου δε διότι όλα τα εδέσματα, τα τσικνισμένα και τα επιδόρπια τα είχαν μαγειρέψει με μεράκι τα στελέχη και τα μέλη της κοινότητας.

Η οργανωτική επιτροπή εκμεταλλεύτηκε την δυνατότητα που τους παρέχει το ίντερνετ και έφτιαξαν το μενού συμπεριλαμβάνοντας και του «πουλιού το γάλα» που λέει ο λαός. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και κάθε ένας ανέλαβε ένα ή και περισσότερα εδέσματα με τουλάχιστον τετρακόσιες μερίδες.

Το άφθονο φαγητό, ο οίνος και η ορχήστρα του Λευτέρη Μπουρνιά έκαναν την διαφορά και ξεκίνησε το τρικούβερτο γλέντι.

Και επειδή η παράδοση το θέλει τον πρώτο χορό να τον σύρουν ο «παπάς και η παπαδιά» ο Λευτέρης Μπουρνιάς αντί κάποιου νησιώτικου και δη χιώτικου χορού επέλεξε έναν τσάμικο και συγκεκριμένα την «Παπαλάμπραινα».

Μόλις το άκουσε ο π. Βασίλειος Λούρος έκανε σήμα να παίξουν κάποιον χιώτικο σκοπό, αλλά ο Λευτέρης Μπουρνιάς σφύριζε αδιάφορα. Η πρεσβυτέρα Χρυσή και ο π. Βασίλειος Λούρος έσυραν τον χορό και εξέπληξαν τους πάντες με τις δεξιότητές τους.

Στην γιορτή παρέστη και ο 30χρονος κυπριακής καταγωγής πυγμάχος Χαράλαμπος Γρηγορίου, ο οποίος εξέπληξε τη νεότερη γενιά με την Χρυσή Ζώνη και συνάμα αποθεώθηκε από τους ομογενείς.

Την παράσταση έκλεψε ο Δρ. Κυριάκος Κύρου, ο διακεκριμένος επιστήμονας, γιατρός και συνάμα ειδήμων στον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο με το Ζεϊμπέκικό του. Ο Δρ. Κύρου ανήκει και είναι στέλεχος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας ενώ τα δύο τελευταία χρόνια συμμετέχει στις μεγάλες εκδηλώσεις της Ζωοδόχου Πηγής.

Ο π. Βασίλειος Λούρος και η πρεσβυτέρα Χρυσή ενώ σέρνουν τον χορό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

Τσιπουροβραδιά

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου η κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρόνξ θα διοργανώσει μια εκδήλωση με διττό χαρακτήρα. Ο πρώτος σχετίζεται με τον εορτασμό της 202ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης και θα έχει ως ομιλήτρια την κοινωνιολόγο-δημοσιογράφο Δρα. Δέσποινα Αφεντούλη και ο δεύτερος σχετίζεται με την αναβίωση των εθίμων της Τσιπουροβραδιάς.

Η Τσιπουροβραδιά ως θεσμός έχει την αφετηρία του στα τέλη του 20ού αιώνα που θεσπίστηκε από τον πάλαι ποτέ Πολιτιστικό Σύλλογο Ιωαννίνων και σήμερα αναβιώνεται στην Αστόρια από άλλους φορείς μεταξύ των οποίων και από τον Λογραφικό Όμιλο Αμερικής.

Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα με την ορχήστρα του Λευτέρη Μπουρνιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

Την σκυτάλη την τελευταία δεκαετία την έχει αναλάβει ο ιστορικός Σύλλογος Ηπειρωτών Φιλαδέλφειας ο οποίος αξιώθηκε να την αναβαθμίσει και να την καταστήσει μια από τις πιο επιτυχημένες και μαζικές εκδηλώσεις της ομογένειας της τριπολιτειακής περιοχής της Φιλαδέλφειας.

Πιστεύουμε ότι με τον ζήλο και την επιμονή του π. Βασιλείου Λούρου και την αφοσίωση των ηγετών της Ζωοδόχου Πηγής η Τσιπουροβραδιά θα ριζώσει και θα ανθοβολήσει στο Μπρονξ.

Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα με την ορχήστρα του Λευτέρη Μπουρνιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Η ορχήστρα του Λευτέρη Μπουρνιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα με την ορχήστρα του Λευτέρη Μπουρνιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα με την ορχήστρα του Λευτέρη Μπουρνιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα με την ορχήστρα του Λευτέρη Μπουρνιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

Το Γυμναστήριο της Ζωοδόχος Πηγής στο Μπρονξ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

Πηγή:anamniseiw.net