Παναθηναϊκός: Μία φουρνιά παικτών που “ζυμώθηκε” αλλιώς στα clasico με τον Ολυμπιακό

Οι 75 συμμετοχές των παικτών του Παναθηναϊκού στα “αιώνια” ντέρμπι με τους Πειραιώτες κι ο θετικός συντελεστής των περισσότερων “πράσινων” στα αποτελέσματα με τον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια.

Την τελευταία διετία, μαζί με τη συνολική, αγωνιστική “αναγέννηση” του Παναθηναϊκού και την επιστροφή του -έπειτα από χρόνια- σε επίπεδο υψηλού ανταγωνισμού εντός των συνόρων (όπως επιβάλει το ιστορικό μέγεθος του κλαμπ), ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πέτυχε μέσα από μία σταθερή παραγωγική διαδικασία και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό:

Κατάφερε λίγο-λίγο να “ζυμώσει” διαφορετικά, μία ολόκληρη φουρνιά παικτών του “τριφυλλιού” (και) στο πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αποβάλλοντας βήμα με το βήμα, το ψυχολογικό βάρος που κουβαλούσαν οι “πράσινοι” στα μεγάλα ματς με τον “αιώνιο” αντίπαλό τους.

Έχει βρει τον τρόπο να φεύγει με ψηλά το κεφάλι

Ο Παναθηναϊκός θα κατέβει το βράδυ του Σαββάτου (25/2, 20:30, COSMOTE SPORT 1HD, Live SPORT24) στο Φάληρο με μία αποστολή η οποία όχι μόνο έχει “ψηθεί” πλέον σε ουκ ολίγα clasico με τον Ολυμπιακό, αλλά ειδικά στις δύο τελευταίες σεζόν, έχει βρει σε όλα τα ματς που προηγήθηκαν, τον τρόπο να φεύγει απ’ το γήπεδο με ψηλά το κεφάλι… Απόρροια κι αυτό, του αήττητου σερί 5 αγώνων (με 2 νίκες και 3 ισοπαλίες) που έχτισαν απ’ τον Νοέμβριο του 2021 ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι παίκτες που είχε στο πλευρό του και χρησιμοποίησε σ’ όλη αυτή τη σειρά αγώνων με τον Ολυμπιακό.

Φαντάζει… λεπτομέρεια και δη ασήμαντη, όμως σε ένα τέτοιο παιχνίδι τόσο υψηλών “ιδιαιτεροτήτων”, μόνο ασήμαντο δεν είναι το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός έχει πλέον ένα ρόστερ που μοιάζει επαρκώς “μπαρουτοκαπνισμένο” σε συνθήκες ελληνικού clasico. Από τους 22 παίκτες που θα έχει στην αποστολή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ο Σέρβος τεχνικός, οι 16 έχουν ήδη παρουσία/συμμετοχή/ρόλο σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, φτάνοντας συνολικά τις 75 εμφανίσεις στο ελληνικό clasico. Αριθμός που θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος, αν ο Γιοβάνοβιτς είχε διαθέσιμο και τον MVP των πρώτων 10 αγωνιστικών της Stoiximan Super League (και λαβωμένο εδώ και 4 μήνες στον χιαστό) Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα.

Μάλιστα, οι πιο πολλοί παίκτες του “τριφυλλιού” (με εξαίρεση τους Σένκεφελντ, Πούγγουρα) έχουν πια ισορροπημένο ή θετικό συντελεστή απέναντι στον μεγάλο αντίπαλό τους. Στοιχείο πάρα πολύ βασικό για νοοτροπία, αλλά και για την ψυχολογία του γκρουπ που έχει μάθει τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίζει χωρίς φοβίες τον Ολυμπιακό.

Η δεύτερη επίσκεψη του Μαντσίνι

Έχοντας πια απέναντί τους έναν αντίπαλο που – με εξαίρεση τους Φορτούνη, Ελ-Αραμπί, Εμβιλά, Σισέ, Βαλμπουενά και Παπασταθόπουλο – δεν έχει στο ρόστερ του παίκτες με την ίδια παρουσία ή συμμετοχή στο μεγαλύτερο ματς της χώρας, λόγω των πολλών αλλαγών που έκανε στο δυναμικό του (και) στις δύο τελευταίες μεταγραφικές περιόδους.

Λεπτομέρειες” θα πει κανείς, αλλά δεν είναι. Διότι τα ντέρμπι “αιωνίων” δεν είναι μόνο θέμα ατομικής ποιότητας ή τακτικής, αλλά είναι κι εμπειρία μαζί με παραστάσεις απ’ τα όσα περικλείει μέσα της η συγκεκριμένη “μάχη δύο κόσμων”.

Απ’ τους δε 6 “πράσινους” που δεν έχουν αγωνιστεί ακόμη σε ματς εναντίον των Πειραιωτών, οι δύο -ο Μαντσίνι κι ο Λοντίγκιν- έχουν αντιμετωπίσει ήδη πολλές φορές τον Ολυμπιακό, με τις φανέλες του Άρη (ο Αργεντινός) και των ΠΑΣ Γιάννινα, Ξάνθης (ο Λοντίγκιν, που έχει αγωνιστεί κι έξι μήνες στον Ολυμπιακό ως δανεικός απ’ την Ζενίτ) και γνωρίζουν πολύ καλά, τι συνθήκες θα βρουν μπροστά τους το βράδυ του Σαββάτου στο φαληρικό γήπεδο.

Ο δε Μαντσίνι μάλιστα, θα κάνει δεύτερη… επίσκεψη στο “Γ. Καραϊσκάκης” μέσα στο 2023, μετά απ’ την παρουσία του με τον Άρη στο ματς της 18ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League (15 Ιανουαρίου, 1-0 ο Ολυμπιακός). Ευελπιστώντας πως αυτή τη φορά θα φύγει με γεμάτα χέρια απ’ την έδρα των “ερυθρολεύκων”…

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ “ΠΡΑΣΙΝΩΝ” ΣΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ:

ΠΑΙΚΤΗΣΣΥΜ.ΡΕΚΟΡ
Κουρμπέλης134-5-4
Σένκεφελντ113-4-4
Χουάνκαρ72-3-2
Ιωαννίδης63-2-2
Σάντσες62-2-2
Πούγγουρας60-3-3
Μπρινιόλι52-3-0
Παλάσιος52-3-0
Ρουμπέν52-3-0
Κώτσιρας42-2-2
Σάρλια21-1-0
Σπόραρ10-1-0
Βέρμπιτς10-1-0
Μάγκνουσον10-1-0
Τσέριν10-1-0
Μπερνάρ10-1-0
Λοντίγκιν
Βαγιαννίδης
Πούχατς
Μαντσίνι
Κλεϊνχέισλερ
Τσόκαϊ

Πηγή: sport24.gr