Έλληνες και Τούρκοι της Μελβούρνης για τουςσεισμόπληκτους Τουρκίας και Συρίας

Στη φωτογραφία , ο Γιάννης Ρερακης , ιδιοκτητης του εστιατορίου Philhellene βρίσκεται στη μέση , ενώ δεξιά φαίνεται ο Serkan Izlemek και αριστερά ο αδερφός του David ιδιοκτήτες του μαγαζιού Taksim Square.

 

«Ο άνθρωπος που νιώθει τον πόνο είναι ζωντανός. Αυτός όμως που νιώθει τον πόνο του άλλου είναι άνθρωπος» λέει ο Γιάννης Ρεράκης, ιδιοκτήτης του γνωστού εστιατορίου Philhellene, με τα λόγια του αείμνηστου Νίκου Καζαντζάκη-Μια μουσική βραδιά, τη Δευτέρα το βράδυ, ως ένδειξη αλληλεγγύης για τους σεισμόπληκτους Τουρκίας και Συρίας.

Το γνωστό εστιατόριο Philhellene, σε συνεργασία με το εστιατόριο Taksim Square, διοργανώνουν μία μουσική βραδιά, τη Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου, στο εστιατόριο Taksim Square, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και Συρία.

Το εστιατόριο Taksim Square βρίσκεται στο 561 Mt Alexander Rd, Moonee Ponds.

«Ως Έλληνες είμαστε ένας συμπονετικός λαός, είναι στο αίμα μας», λέει ο Γιάννης Ρεράκης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Philhellene, στον «Νέο Κόσμο», ενώ δηλώνει πως όταν έμαθε για την «καταστροφή του αιώνα» όπως το περιγράφει, ένιωσε «υποχρεωμένος» να κάνει κάτι για να βοηθήσει.

«Όπως μου έμαθαν και οι γονείς μου, είναι πιο ωραίο να δίνεις παρά να παίρνεις», συμπληρώνει.

Πλησιάζοντας, λοιπόν, μια μέρα τους εστιάτορες του Taksim Square, ο Γιάννης ήρθε σε συμφωνία να κάνουν «κάτι μαζί» ως ένδειξη αλληλεγγύης για τους πληγέντες του σεισμού.

«Αυτή τη Δευτέρα θα ταΐσουμε κόσμο, και ό,τι βγάλουμε θα τα δώσουμε στους σεισμοπαθείς», δήλωσε.

Υπό τους ήχους ελληνικής και τουρκικής μουσικής από ταλαντούχους τοπικούς μουσικούς να συνοδεύουν με τις υπέροχες φωνές και τα παραδοσιακά μουσικά τους όργανα, όπως είναι ο Aylin Celik, o George Athanasakos, η Desi Levoyannis, 0 Joseph Tsombanopoulos και ο Paddy Montgomery.

Ο τελευταίος, μάλιστα, αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση καθώς, αν και μη Έλληνας, η αγάπη του για την ελληνική παράδοση, φαίνεται να πηγάζει από βαθιά μέσα του.

«Εγώ χάζεψα όταν τον είδα να παίζει βαριά ηπειρώτικα», μας λέει ο Γιάννης για τον ιρλανδικής καταγωγής Paddy, ο οποίος είναι γεννημένος στην Αδελαΐδα.

«Με μαθαίνει πράγματα για την κρητική μουσική που ούτε εγώ δεν ξέρω», παραδέχεται ο κ. Ρεράκης, ο οποίος δηλώνει φανατικός Κρητικός.

Κάθε Τρίτη, το μαγαζί του Κρητικού εστιάτορα, φιλοξενεί με χαρά τον Paddy μαζί με άλλα ανήσυχα μουσικά πνεύματα, οι οποίοι παίζουν με πολλά διαφορετικά είδη παραδοσιακών μουσικών οργάνων, εκφράζοντας την αγάπη τους για τη μουσική και την ελληνική κουλτούρα.

«Είναι πολύ συγκινητικό», προσθέτει.

«Δεν έχει σημασία από πού κατάγεται ο καθένας, ποιος θυμάται τώρα την ιστορία μεταξύ Ελλήνων-Τούρκων…» προσθέτει.

«Η πόνος του ανθρώπου δεν έχει όρια».

«Και όπως είπε και ο αείμνηστος Νίκος Καζαντζάκης… ‘Ο άνθρωπος που νιώθει τον πόνο είναι ζωντανός. Αυτός όμως που νιώθει τον πόνο του άλλου είναι άνθρωπος’».

Οι φυσικές καταστροφές έχουν δείξει ότι «φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά», εξηγεί.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να εστιάζεται η προσοχή μας στον κοινό σκοπό».

«Αυτό είναι ένα σπουδαίο μάθημα όχι μόνο για τους Έλληνες και τους Τούρκους , αλλά για όλους εμάς ως ανθρώπινο είδος».

Για όσους ενδιαφέρονται να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, η εκδήλωση ξεκινά στις 7μμ.

Η είσοδος κοστίζει 120 δολάρια, τιμή στην οποία συμπεριλαμβάνονται το βραδινό γεύμα, και η ζωντανή μουσική, ενώ όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη των σεισμόπληκτων της Συρίας και Τουρκίας.

Πηγή:neoskosmos.com