Κώστας Βλάσης: Η ψήφος των Αποδήμων θα έκανε την Ελλάδα πιο ισχυρή

Ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης.

Αθήνα.- Σε συνέντευξή του στο Αθηναίκό Πρακτορίο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών , αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστας Βλάσης αναφέρθηκε και στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων Ψηφοφόρων του Εξωτερικού.

Ειδικότερα, στο Υφυπουργλό τέθηκε από τον δημοσιογράφο του ΑΠΕ το ακόλουθο ερώτημα:

ΕΡ: Θητεύσατε στο υπουργείο Εξωτερικών ως υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό σε μια δύσκολη περίοδο με την πανδημία. Γνωρίζετε καλά τον απόδημο ελληνισμό. Ο εκλογικός νόμος περιορίζει κατά πολύ τον αριθμό αυτών των αποδήμων που δικαιούνται ψήφο. Όμως υπάρχει ο αντίλογος για το κατά πόσο είναι δίκαιο κάποιος που ζει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και δεν έχει επαφή με την Ελλάδα και τα προβλήματα της, να επηρεάζει το μέλλον των Ελλήνων που βιώνουν την κατάσταση εδώ; Τι απαντάτε;

Η απάντηση του Κώστα Βλάση έχει ως εξής: “Με τις πρωτοβουλίες που πήραμε ως κυβέρνηση επιδιώξαμε το δίκαιο και το αυτονόητο, την διευκόλυνση στη – συνταγματικά κατοχυρωμένη – ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Η συμμετοχή των ανθρώπων αυτών – που έχουν δικαίωμα ψήφου – στην εκλογική διαδικασία από τον τόπο κατοικίας τους χωρίς περιορισμούς δεν θα ήταν ούτε χάρη απέναντί τους ούτε φυσικά υπόγεια κίνηση διεύρυνσης της εκλογικής βάσης, όπως κάποιοι υποστήριξαν. Θα ήταν μια πράξη αναγνώρισης της σημαντικής προσφοράς τους και της ανιδιοτελούς αγάπης τους για την πατρίδα. Θα ήταν μια πράξη ευθύνης, δικαιοσύνης και ισονομίας.

Εξάλλου, αναφερόμαστε σε αυτούς που, εφόσον την ημέρα των εκλογών βρίσκονται στην Ελλάδα, μπορούν να ψηφίσουν κανονικά, καθώς συμπεριλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους. Δεν θέλαμε και δεν θέλουμε να δώσουμε δικαίωμα ψήφου σε κάποιους που δεν έχουν εκλογικά δικαιώματα στην Ελλάδα, αλλά απλώς να διευκολύνουμε αυτούς, που παίρνοντας ένα αεροπλάνο μπορούν να έρθουν να ψηφίσουν κανονικά.

Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να επιτύχουμε την απαραίτητη συναίνεση για κάτι τέτοιο. Έχοντας, λοιπόν, υπηρετήσει για σχεδόν 2 χρόνια ως υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό μπορώ να σας πω πως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς έχουν πλήρη γνώση για όσα λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα μας και είμαι βέβαιος πως η ψήφος τους θα έκανε την Ελλάδα πιο ισχυρή. Εξάλλου, οι δεσμοί τους με την πατρίδα δεν είναι μόνο σε επίπεδο θεωρητικό, καθώς πολλοί εξ αυτών διατηρούν περιουσίες, δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επιχειρηματικά και έχουν ως εκ τούτου άμεσο ενδιαφέρον για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο”.