Πολιτική αντιπαράθεση των Κομμάτων για τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας στα Τέμπη

«Οι απαντήσεις θα δοθούν σύντομα, με τρόπο που δεν θα αμφισβητείται από κανέναν και με κανένα τρόπο, με αποφάσεις και υπογραφές» αναφέρει ο κ. Οικονόμου.

Δεν είναι ώρα της κομματικής αντιπαράθεσης, απαντά στην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ξεκινήσει, επισήμως μάλιστα, την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας στα Τέμπη.

Η ανακοίνωση του κ. Οικονόμου:

«Την ώρα της μεγάλης οδύνης και του πόνου, εν μέσω εθνικού πένθους, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ξεκινήσει, επισήμως μάλιστα, την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας.

Φαρισαϊκά ισχυρίζεται ότι ο μόνος που φέρει ευθύνη για την κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ότι εκείνοι παρέδωσαν έναν σιδηρόδρομο που λειτουργούσαν όλα τέλεια.

Δεν είναι η ώρα της κομματικής αντιπαράθεσης.

Οι απαντήσεις θα δοθούν σύντομα, με τρόπο που δεν θα αμφισβητείται από κανέναν και με κανένα τρόπο, με αποφάσεις και υπογραφές.

Απαντήσεις οφείλονται πρωτίστως στην ελληνική κοινωνία, που ευλόγως αναρωτιέται για τα αίτια της τραγωδίας και οργίζεται, και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα όμως είναι η ώρα του πένθους και του σεβασμού».

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία δε θα μείνουν στο σκοτάδι»

Η ανακοίνωση των εκλεχτών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης δεν χαίρει καμίας διακομματικής συναίνεσης, και προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερκομματική επιτροπή, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Αν η κυβέρνηση ήθελε διακομματική επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει προτάσεις από όλα τα κόμματα. Αυτό που επιθυμεί όμως είναι ένα βολικό προεκλογικό πόρισμα που θα επικυρώνει την ετυμηγορία που ήδη έχει βγάλει στο διάγγελμά του ο κος Μητσοτάκης: Ότι όλα είναι ένα ‘τραγικό ανθρώπινο λάθος’ και ‘διαχρονικές οι ευθύνες’» σημειώνεται.

«Τα αίτια όμως που οδήγησαν στην τραγωδία δε θα μείνουν στο σκοτάδι. Θα διερευνηθούν όχι από τις Επιτροπές που ορίζουν οι ελεγχόμενοι, αλλά από τις αρμόδιες Αρχές» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΠΑΣΟΚ για Τέμπη: Οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο, και τη στιγμή που πρέπει

“Οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο και τη στιγμή που πρέπει” επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

“Η πατρίδα μας βιώνει από το βράδυ της Τρίτης μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη όλων μας, αυτή τη στιγμή, είναι στις οικογένειες των θυμάτων που θρηνούν, στους τραυματίες κι όσους ακόμα αγωνιούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Πλανάται όμως κι ένα τεράστιο «γιατί», όταν υπάρχουν οι τεχνολογικές ασφαλιστικές δικλείδες για την πρόληψη και την αποτροπή τέτοιων μοιραίων συμβάντων, να κρέμονται ανθρώπινες ζωές από ένα ανθρώπινο χέρι. Αυτές οι ώρες είναι ώρες πένθους και οδύνης. Οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο και τη στιγμή που πρέπει. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης να μεταθέτει για ακόμη μία φορά τις κυβερνητικές ευθύνες στις διαχρονικές παθογένειες και την αντικειμενική πολιτική ευθύνη του Υπουργού του, όπως επιχείρησε με τη χθεσινή του δήλωση. Τα ερωτήματα ειδικά για τα συστήματα τηλεδιοίκησης που δεν λειτουργούν από τον Δομοκό μέχρι τη Θεσσαλονίκη είναι αμείλικτα. Οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να αντιμετωπίζουν τις παθογένειες και όχι για να τις επικαλούνται και να τις διαιωνίζουν”.

ΚΚΕ: Δεν πρόκειται για «κακή στιγμή», αλλά για προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Δεν πρόκειται για “κακή στιγμή”, αλλά για προδιαγεγραμμένο έγκλημα αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το πρωτοφανές πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Καλεί τα μέλη και τους φίλους του να συμμετάσχουν στις αιμοδοσίες που διοργανώνονται στις πόλεις όπου νοσηλεύονται τραυματίες.

Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, να μην συγκαλυφθεί τίποτα!

Σε κάθε περίπτωση, η τραγωδία στα Τέμπη δεν ήταν κάτι που ήρθε από το πουθενά.

Εδώ και καιρό υπήρχαν ενδείξεις ότι έχει διαμορφωθεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τους εργαζόμενους. Υπήρχαν πολυάριθμες προειδοποιήσεις από τους εργαζόμενους ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί ένα πιο σοβαρό ατύχημα, οι οποίες προφανώς και αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση και την εταιρεία.

Αυτό έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι καταγγελίες για το κακοσυντηρημένο δίκτυο, για τις ελλείψεις και τα κενά σε συστήματα ασφάλειας, προσωπικό και κρίσιμες υποδομές, όπως είναι η σήμανση. Αυτά ακριβώς τα ζητήματα έθετε μόλις πριν λίγες ημέρες και η ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης του ΚΚΕ στους σιδηροδρομικούς, με την σοκαριστική πρόβλεψη ότι “δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις”.

Συνεπώς, δεν πρόκειται για μια “κακή στιγμή”, αλλά για προδιαγεγραμμένο έγκλημα με αιτίες κι ενόχους.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της εταιρίας που στις ανακοινώσεις της δεν έδινε καμία απάντηση για τις λεπτομέρειες και τις αιτίες του δυστυχήματος, ούτε καν για τον ακριβή αριθμό των επιβατών των αμαξοστοιχιών. Κατά τα αλλά εισπράττει 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από το κράτος ως επιδότηση.

Όλα τα παραπάνω είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής της λεγόμενης “απελευθέρωσης” των σιδηροδρόμων, της κρατικής υποχρηματοδότησης, της κατάτμησης του σιδηροδρομικού έργου σε πολλά κομμάτια και της ιδιωτικοποίησης της πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πρόκειται για μια εγκληματική -όπως αποδεικνύεται- πολιτική, που φέρει τη σφραγίδα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής απολύθηκαν εργαζόμενοι, επιβλήθηκαν ελαστικές σχέσεις εργασίας και εντατικοποίηση σε όσους απέμειναν, ενώ η ιταλική εταιρεία επιδοτήθηκε με πακτωλό χρημάτων.

Αυτές οι ευθύνες δεν παραγράφονται με την παραίτηση ενός υπουργού, ούτε μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για ανθρώπινα λάθη.

Αυτή η πολιτική, που έχουν για “ευαγγέλιο” όλα τα άλλα κόμματα, έχει οδηγήσει σε τραγικά ατυχήματα και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Άρα κανένας δεν δικαιούται να το παίζει ανήξερος.

Στο βωμό αυτής της εγκληματικής κρατικής πολιτικής, καθώς και στο βωμό των κερδών του επενδυτή, θυσιάζονται οι αναγκαίοι όροι για ασφαλείς και σύγχρονες σιδηροδρομικές μεταφορές, αφού αντιμετωπίζονται συστηματικά ως “κόστος”.

Η σύγκρουση με τα παραπάνω είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου!

Μέρα25, Αιχμές προς την Τρόικα και τον Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για συνθηκολόγηση το 2015, όταν παρά τη λαϊκή εντολή, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «λύγισε» και συνθηκολόγησε.

Η πλήρης δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη

Θρηνούμε θύματα στο πλαίσιο μιας τραγωδίας που βέβαια δεν ήταν αδιανόητη, ήταν απόλυτα προδιαγεγραμμένη.

Προδιεγράφη από την Τρόικα όταν επέμεναν να σπάσει το σιδηροδρομικό δίκτυο, άλλη πτωχευμένη κρατική εταιρεία να έχει τις ράγες και τα σήματα, άλλη πτωχευμένη, κρατική, ιταλική εταιρεία να έχει τις αμαξοστοιχίες.

Αυτό το σπάσιμο πάντα οδηγεί σε τραγωδία. Τη δεκαετία του ’90 έγινε για πρώτη φορά ένα τέτοιο σπάσιμο των σιδηροδρόμων στη Βρετανία, το αποτέλεσμα ήταν η μεγάλη τραγωδία με 31 νεκρούς στο Πάντιγκτον το 1999.

Τότε, το 2015 το Γενάρη αφού είχαμε πάρει την εντολή από τον ελληνικό λαό να πούμε όχι στην Τρόικα και να σταματήσουμε τα σχέδιά της που περιείχαν το σχέδιο ιδιωτικοποίησης και σπασίματος του ΟΣΕ είχαμε αντιπαραθέσει το υπουργείο Οικονομικών μια εντελώς διαφορετική πρόταση για δημόσιο ενιαίο φορέα σιδηροδρόμων που θα δημιουργούσε από τη μια μετριά ένα πλαίσιο για μεγάλη αναβάθμιση, σύγχρονη υπερταχεία, ασφαλέστατη και από την άλλη μεριά μεγάλες επενδύσεις στο πλαίσιο συμπράξεων με εταιρείες που μπορούσαν να προχωρήσουν το ζήτημα.

Δημόσια λύση. Η τρόικα στο πλαίσιο της γενικής ασφυξίας που προκάλεσε στην κυβέρνησή μας και της τρομοκρατίας του ελληνικού λαού με το κλείσιμο των τραπεζών τελικά οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στη συνθηκολόγηση εμένα στην παραίτηση και την επόμενη μέρα επανέφεραν το σχέδιο ιδιωτικοποίησης και ουσιαστικά να περάσουν τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε μια πτωχευμένη κρατική ιταλική εταιρεία.

Το μοντέλο του σπασίματος των δημόσιων δικτύων είτε είναι της ΔΕΗ είτε είναι του ΟΣΕ είτε είναι της ύδρευσης καταστρέφει δημόσια αγαθά και στην περίπτωση των μεταφορών, το είδαμε αυτό στα Τέμπη, φέρνει τραγωδίες, φέρνει νεκρούς, φέρνει πλουτισμό στους ολιγάρχες των διοδίων και των αυτοκινητοδρόμων που χαίρονται πάρα πολύ που δεν υπάρχει ένα σοβαρό σιδηροδρομικό δίκτυο το οποίο να είναι ανταγωνιστικό με τα διόδια και τους αυτοκινητόδρομους τους.

Το ΜέΡΑ25 είμαστε εδώ γιατί υπάρχει λύση! Γιατί όλα μπορούν αν είναι αλλιώς εφόσον επιλέξουμε πρώτη φορά ρήξη!

Me Στοιχεία από Skai.gr και newpost.gr