Ενας μεγάλος περίπατος στην πολυκύμαντη ζωή και το έργο της Άλκης Ζέη στο Μουσείο Μπενάκη

Μία έκθεση με ανέκδοτα γραπτά και προφορικά ντοκουμέντα, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό που αποτυπώνουν τα συστατικά του κόσμου της και της εποχής της.

«Από τα μικρά μου χρόνια ως σήμερα, ας μην πω με ακρίβεια πόσα είναι γιατί θα τρομάξω κι εγώ η ίδια, έζησα έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους πολέμους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές. Δεν τα έζησα σαν απλός παρατηρητής, αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος κάθε φορά κι έτσι και να ήθελα δεν θα μπορούσε το συγγραφικό μου έργο να μην επηρεαστεί από τα γεγονότα αυτά που συγκλόνισαν τον τόπο μας. Άθελά μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου, λοιπόν, έργο, θέλω δεν θέλω, είναι γεμάτο ιστορία… Αν πέτυχα να κάνω τα παιδιά να την ακούσουν τουλάχιστον, το μέλλον θα δείξει».

Τρία χρόνια μετά τον θάνατο της και εκατό από τη γέννηση της, η ζωή και το έργο της μοναδικής Άλκης Ζέη (1923 – 2020) ξετυλίγονται σε μία έκθεση, με ανέκδοτα γραπτά και προφορικά ντοκουμέντα, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό που αποτυπώνουν τα συστατικά του κόσμου της και της εποχής της.

Η Αλκη Ζέη 12 ετών
Η Αλκη Ζέη 12 ετών

Στην έκθεση με τίτλο «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης», που παρουσιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού Έτους 2023 Άλκη Ζέη», σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, αποκαλύπτονται τα έργα και οι μέρες της, οι άνθρωποι στην εμπλοκή τους με την Ιστορία, – ιδίως ο σύντροφος της ζωής της Γιώργος Σεβαστίκογλου, οι τόποι της, -η γενέθλιος Αθήνα, αλλά και η Σάμος, η Χίος, η Ρώμη, το Παρίσι, η Τασκένδη, η Μόσχα, τα γεγονότα, που συνέτειναν ώστε να κυοφορηθούν τα έργα της, και όλα όσα εκεί μνημονεύονται.

«Αν διάλεξα να γράψω για παιδιά είναι γιατί θέλησα να αποτυπώσω όσα σημαντικά έζησε η γενιά μου, που φοβάμαι να μην ξεχαστούν όταν θα έχουμε φύγει εμείς».

Συγγραφέας ιδιαιτέρως αγαπητή, πολυγραφότατη, πολυμεταφρασμένη, τιμημένη με πλήθος διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σταθερή, σχεδόν εμβληματική αξία στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, κατέχει θέση ιδιαίτερη στις καρδιές πολλών γενεών αναγνωστών όλων των ηλικιών, συνεισφέροντας, από αυτή την άποψη, στη δημιουργία αναγνωστικού ήθους και συνεισφέροντας ιδιαίτερα στη διάδοση της φιλαναγνωσίας.

Η Άλκη Ζέη περιτριγυρισμένη από παιδιά
Η Άλκη Ζέη περιτριγυρισμένη από παιδιά
Η Άλκη Ζέη στη Ρώμη, 1953
Η Άλκη Ζέη στη Ρώμη, 1953

Τα έργα της, υψηλής λογοτεχνικής αξίας, διαπνέονται από τον καθαρό τρόπο γραφής, τη γλωσσική αρτιότητα, την κριτική στάση απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, το χιούμορ και τη διεισδυτική ματιά στα γεγονότα, χαρακτηριστικά που τα κάνουν διαχρονικά και δημοφιλή σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες αναγνώστες.

Η Άλκη Ζέη στην Οδησσό, 1963
Η Άλκη Ζέη στην Οδησσό, 1963

Καθώς το σύνολο του έργου της έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες, η Άλκη Ζέη συστήνεται ως πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό και, υπό αυτή την έννοια, είναι συγγραφέας-πολίτης του κόσμου.

Με την παραδειγματική διαδρομή της ζωής της, το φρόνημά της, τη γραφή της, τις λεπταίσθητες παρατηρήσεις και επισημάνσεις της αφηγηματικώ τω τρόπω, τις δημόσιες παρεμβάσεις της, παρέμεινε ενεργή μέχρι τέλους, συνομιλώντας τακτικά με τους αναγνώστες της, μικρούς και μεγάλους.

Η Άλκη Ζέη πέτυχε με το έργο της να εγγράψει τις ιδιωτικές προκρίσεις και στάσεις ζωής, τους πόθους και τα πάθη των ανθρώπων-ηρώων της, στο πλαίσιο της Ιστορίας, της οποίας κρίσιμα συμβάντα, γεγονότα και στιγμές κατά τον «σύντομο 20ό αιώνα» ρυθμίζουν τον βηματισμό των πρωταγωνιστών στα βιβλία της σε κρίσιμους καιρούς στη χώρα μας και στην Ευρώπη γενικότερα.

Η Άλκη Ζέη στον Πηνειό με τη Ντιριντάουα και την Παπαθανασίου, 1944.
Η Άλκη Ζέη στον Πηνειό με τη Ντιριντάουα και την Παπαθανασίου, 1944.

Επιμέλεια έκθεσης: Σίσσυ Παπαθανασίου

Σχεδιασμός: Μαρία Στέφωση

Info

Διάρκεια έκθεσης: 16 Μαρτίου – 30 Απριλίου 2023
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Πηγή:huffpost.gr