Τουρκία ΝΑΤΟ: «Πράσινο φως» για την ένταξη της Φινλανδίας με στροφή 180 μοιρών από Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto επιθεωρούν μια τιμητική φρουρά κατά τη διάρκεια τελετής υποδοχής στην Άγκυρα της Τουρκίας στις 17 Μαρτίου 2023. Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MURAT CETINMUHURDAR/PPO via Reuters   
«Το Κοινοβούλιο της Τουρκίας είναι έτοιμο να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η χώρα αυτή εκπληρώνει τους όρους που συμφωνήθηκαν στη Μαδρίτη», δηλώνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναθεωρώντας την στάση του – την ώρα που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να χάνει έδαφος στη διεκδίκηση νέας θητείας, έναντι του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Μέσα η Φινλανδία – έξω η Σουηδία

«Η Σουηδία έχει αγκαλιάσει(!) τους τρομοκράτες – κάτι που δεν συμβαίνει με την Φινλανδία», ισχυρίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Φινλανδό Πρόεδρο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto επιθεωρούν ένα τιμητικό άγημα κατά τη διάρκεια τελετής υποδοχής στην Άγκυρα της Τουρκίας στις 17 Μαρτίου 2023. Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto επιθεωρούν ένα τιμητικό άγημα κατά τη διάρκεια τελετής υποδοχής στην Άγκυρα της Τουρκίας στις 17 Μαρτίου 2023. Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MURAT CETINMUHURDAR/PPO via Reuters

Η στροφή 180 μοιρών της Τουρκίας ήρθε καθώς ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νίινιστο, συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Ερντογάν, δέκα μήνες αφότου τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εγκαταλείποντας δεκαετίες αδέσμευτης στρατηγικής.

«Όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της που απορρέουν από το τριμερές μνημόνιο συναντίληψης, είδαμε ότι η Φινλανδία έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

 (AP Photo/Burhan Ozbilici)
(AP Photo/Burhan Ozbilici)
via Associated Press

Στον «πάγο» το αίτημα της Σουηδίας

Το ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη έγκριση των 30 υφιστάμενων μελών του για να επεκταθεί η συμμαχία, όμως η Τουρκία και η Ουγγαρία έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να επικυρώσουν την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος διευκρινίζει ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με την Σουηδία, καθώς παραμένει το δικό της αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ «στον αέρα».

Στην συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τη Σουηδία για θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και ότι η προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί άμεσα από τα μέτρα που θα ληφθούν.

 

Πληροφορίες: Reuters, Associated Press, Αnadolu Agency, huffpost.gr