Μαρία Τσάλλα: Δημότης Αλιβερίου η κατάσκοπος – Στο μικροσκόπιο το λαπτοπ που ξέχασε

Αθήνα.- Στο «στόχαστρο» των Αρχών μπαίνει πλέον η υπόθεση με τη Ρωσίδα κατάσκοπο με τους αξιωματούχους της ΕΥΠ να αναζητούν πως η Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα έγινε η ελληνικής καταγωγής «Μαρία Τσάλλα».

Η «κατάσκοπος με το βελονάκι» ήρθε στην Ελλάδα το 2018 και κρατώντας χαμηλό προφίλ παρουσιάστηκε ως ήσυχη φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος με πλεκτά στο Παγκράτι με ακόμα και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους να μην πιστεύουν ότι αυτή η γυναίκα ζούσε διπλή ζωή και μάλιστα ότι είχε και σύζυγο επίσης Ρώσο πράκτορα στη Βραζιλία.

Η δήλωση στο Αλιβέρι με τα στοιχεία νεκρού μωρού

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο MEGA ο αστυνομικός συντάκτης, Βασίλης Λαμπρόπουλος, η ΕΥΠ προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Σμίρεβα υποβοηθήθηκε στο ληξιαρχείο του Αμαρουσίου, αλλά και το πώς έγινε η εγγραφή της στο δημοτολόγιο του Δήμου Αλιβερίου στην Εύβοια, παρά το γεγονός ότι δεν έμενε στη συγκεκριμένη πόλη.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η Σμίρεβα γνώριζε και είχε δεχτεί βοήθεια από δύο δικηγόρους, ενώ ακόμη είχε προσωπικές επαφές με άλλα τρία πρόσωπα, δύο γυναίκες και έναν άνδρα, ο οποίος διατηρούσε φροντιστήριο στην Αθήνα.

Στο Ληξιαρχείο Αμαρουσίου οι αναζητήσεις

Οι Αρχές προσπαθούν να αναζητήσουν πως η πράκτορας Ιρίνα εξαφάνισε το πιστοποιητικό γέννησης και θανάτου βρέφους με ημερομηνία τον Δεκέμβριο 1991 και δημιουργήθηκε η «Μαρία Τσάλλα», παιδί ομογενών που κατοικεί στο Αλιβέρι με μάρτυρα Ελληνίδα κάτοικο της περιοχής, υπεράνω πάσης υποψίας.

Μάλιστα αρχικά είχε λάβει αρνητική απάντηση από το Δημοτολόγιο Αλιβερίου για να εγγραφεί στα μητρώα και επιστράτευσε δύο τοπικούς δικηγόρους.

Σύμφωνα με τον Alpha στην υπόθεση εμπλέκεται δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα που έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία. Με τις δικές του συστάσεις σε αντίστοιχο γραφείο στην Εύβοια, σύζυγος νομικού φέρεται να εμφανίστηκε στις Αρχές και να δήλωσε ότι η «Μαρία Τσάλλα» είναι Ελληνίδα και μένει σπίτι της.

«Ήρθε και γράφτηκε εδώ, πήρε κάποιες δηλώσεις από ανθρώπους εδώ πέρα, με κάποια κυρία μάλλον, ότι μένει στο σπίτι της τη φιλοξενεί και μάλιστα η αστυνομία εδώ της έχει βγάλει μία ταυτότητα. Εν πάσει περιπτώσει φαίνεται πως υπάρχει ένας παππούς στην Αττάλη του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων», είπε ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου.

Στο επίκεντρο και το Αλιβέρι

Μάλιστα σύμφωνα με τον δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου υπάρχει και το Βέλγιο στη μέση για την επαφή με την επιφανή πολίτη στην περιοχή.

Επίσης και το Αλιβέρι φαίνεται πως δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς το συγκεκριμένο επώνυμο είναι αρκετά συχνό στην περιοχή.

Οι Αρχές αναζητούν πλέον το δίκτυο υποστήριξης της κατασκόπου αλλά και την πιθανή ύπαρξη κυκλώματος έκδοσης πλαστών εγγράφων. Σύμφωνα με τον Alpha τα πάντα ξεκινάνε στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου, καθώς από εκεί έφτασε το έγγραφο στο Αλιβέρι όπου κι εκδόθηκε σωστά το πιστοποιητικό με ηλεκτρονική καταχώρηση.

Το δίκτυο υποστήριξης βρήκε το έγγραφο γέννησης κοριτσιού το 1991 και έσκισε το σημείο που ανέφερε ότι το παιδί πέθανε στη γέννα. Στο νέο πλαστό έγγραφο υπάρχει ενιαίος γραφικός χαρακτήρας και είναι άγνωστο ποια στοιχεία έχουν αλλοιωθεί.

Στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που χρησιμοποιούσε η Ρωσίδα κατάσκοπος, από το Δήμο Κύμης Αλιβερίου, αναγράφεται μεταξύ άλλων, ως τόπος γέννησης το Μαρούσι, η ελληνική της ιθαγένεια, η ημερομηνία κτήσης δημοτικότητας στις 21/12/2018, το όνομα της μητέρας της Αναστασία, ενώ ήταν αγνώστου πατρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του eviathema.gr, η μητέρα η  οποία φαίνεται στο Πιστοποιητικό Αναστασία Τ., γεννημένη το 1959, φαίνεται να ήταν δημότης του Δήμου Μεσσαπίων έως το 1972, ενώ αμέσως μετά μεταδημότευσε στον Δήμο Αθηναίων.

Η στρατολόγηση και η εκπαίδευση

Η «Μαρία Τσάλλα» στρατολογήθηκε και εκπαιδεύτηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας και ανήκει στους «Illegals», την ειδική κατηγορία κατασκόπων που τοποθετούνται σε χώρες του εξωτερικού έχοντας συγκεκριμένη απόρρητη αποστολή. Το «στήσιμο» του χαρακτήρα της κόστισε 5 εκατ. ευρώ.

Η «Μαρία Τσάλλα» έφυγε το 2017 από τη Ρωσία με προορισμό το Μεξικό. Το 2018 έφυγε από το Μεξικό και ήρθε στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας διαβατήριο της συγκεκριμένης χώρας.

Στην Ελλάδα και σε όσους τη γνώριζαν παρουσιαζόταν ως «Μαρία Τσάλλα», παιδί μεταναστών από τη Μόσχα που είχε έρθει στη χώρα μας το 2018 και ένα χρόνο αργότερα δημιούργησε ένα κατάστημα χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι.

Ακόμα λάμβανε μέρος σε διαγωνισμούς φωτογραφίας κάτι που εμφάνιζε ως χόμπι, ενώ είχε συνάψει σχέση με Έλληνα ιδιοκτήτη φροντιστηρίου με τον οποίο ετοιμαζόταν να παντρευτεί και ο οποίος όπως και η υπάλληλος της στο κατάστημα δεν είχαν καταλάβει τίποτα για την πραγματική της ταυτότητα και κυριολεκτικά έπεσαν από τα σύννεφα.

Πώς ξεσκεπάστηκε

Στις Αρχές του 2023 έφτασαν στην ΕΥΠ απόρρητες πληροφορίες από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για την κατασκοπευτική δράση μιας γυναίκας με το όνομα «Μαρία Τσάλλα». Παράλληλα στη Σλοβενία συνελήφθη μία άλλη γυναίκα πράκτορας με την οποία φέρεται να είχε επαφές η Σμίρεβα.

Έτσι οι Ρώσοι αποφασίζουν να την αποσύρουν με την ίδια να φεύγει ξαφνικά δηλώνοντας  στους οικείους της ότι πάει ταξίδι αναψυχής, με το τελευταίο στίγμα από το κινητό της στην Ελλάδα να εντοπίζεται στις 4 Ιανουαρίου.

Το λάπτοπ και η επικοινωνία για τη γάτα της

Στη συνέχεια ενημέρωσε την κοπέλα που δούλευε στο μαγαζί και τον σπιτονοικοκύρη της ότι δεν θα επιστρέψει, ενώ είχε κάποιες επικοινωνίες με οικείους για να της στείλουν τη γάτα της κάτι που δεν πέτυχε καθώς χρειαζόταν ειδική άδεια.

Έκτοτε η «Μαρία Τσάλλα» εξαφανίζεται εντελώς. Στο σπίτι της άφησε προσωπικά της αντικείμενα και ένα λαπτοπ, μέσω του οποίου ερευνάται εάν έκανε επικοινωνίες με συνδέσμους της στη Ρωσία.

Η κατάσκοπος δρούσε ανεξάρτητα στην Ελλάδα χωρίς να έχει καμία επαφή με τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και πλέον η έρευνα των ελληνικών Αρχών στρέφεται στο να διαπιστωθεί ποια ήταν η αποστολή της στη χώρα μας.

Το προφίλ της φωτογράφου που είχε χτίσει, της είχε δώσει την ελευθερία να μπορεί να φωτογραφίζει ό,τι ήθελε χωρίς να κινεί υποψίες. Το γεγονός ότι είχε αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα δε, της έδινε και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι δεν αποκλείεται η δράση της να έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες, κάτι που εξετάζουν τώρα οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

Στο επίκεντρο τα ταξίδια της «Μαρίας Τσάλλα»

Στο «στόχαστρο» των Αρχών έχουν μπει και τα ταξίδια της κατασκόπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ως «Μαρία Τσάλλα» φαίνεται να έχει κάνει ένα ταξίδι στη Γαλλία και τρία εντός της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον Alpha, στο στόχαστρο μπαίνει η επίσκεψη που έκανε σε ακριτικές περιοχές και ιδιαίτερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου αποβιβάζονται αμερικανικές δυνάμεις με προορισμό την Ουκρανία και είναι κάτι που απασχολεί την τελευταία διετία τη Ρωσία.

Η ΕΥΠ έχει συγκεντρώσει στοιχεία για τον κύκλο επαφών και γνωριμιών της Ρωσίδας κατασκόπου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει ότι προσπάθησε να παρεισφρήσει σε πολιτικούς και στρατιωτικούς χώρους προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες.

Πηγή: in.gr