Οι πλουσιότεροι Ελληνοαυστραλοί για το 2023

Φωτογραφία: Ο Nick Andrianakos, ιδρυτής των Milemaker Petroleum & Nikos Property, με περιουσία $1,3 δισ. -και σημαντικά κέρδη σε σχέση με πέρυσι- είναι από τους πλουσιότερους Ελληνοαυστραλούς οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της εφημερίδας The Australian με τους 250 πλουσιότερους ανθρώπους της Αυστραλίας για το 2023

 

Τουλάχιστον 12 ομογενείς συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της εφημερίδας The Australian με τους 250 πλουσιότερους ανθρώπους στην Αυστραλία

Τουλάχιστον 12 Ελληνοαυστραλοί συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της εφημερίδας «The Australian» με τους 250 πλουσιότερους ανθρώπους της Αυστραλίας για το 2023.

Ένας κατάλογος που περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες της χώρας, αλλά και αρκετούς «άγνωστους» στο ευρύ κοινό.

Πρόκειται για μεγιστάνες της εξόρυξης, βασιλιάδες των ακινήτων, βασίλισσες του λιανικού εμπορίου, γίγαντες της μεταποίησης και τιτάνες της τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν αφήσει το στίγμα τους στις αυστραλιανές επιχειρήσεις και στην ευρύτερη κοινωνία.

Στις 10 πρώτες θέσεις είναι οι:

1. Gina Rinehart, επικεφαλής της Hancock Prospecting (με $37,10 δισ. από $32,64 δισ. πέρυσι)

2. Andrew Forrest, εκτελεστικός πρόεδρος της Fortescue Metals Group ($35,21 δισ. από $31,77 δισ.)

3. Anthony Pratt & family, εκτελεστικός πρόεδρος της Visy, ιδιοκτήτης της Pratt Industries ($27,87 δισ. από $27,77 δισ.)

4. Harry Triguboff, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Meriton, ($23,6 δισ. από $20,81 δισ.)

5. Clive Palmer, ιδιοκτήτης της Mineralogy ($20,4 δισ. από $18,25 δισ.)

6. Mike Cannon-Brookes, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Atlassian ($16,06 δισ. από $26,2 δισ.)

7. Scott Farquhar, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Atlassian ($15,56 δισ. από $25,99 δισ.)

8. Ivan Glasenberg, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Glencore ($12,43 δισ. από $9,1 δισ.)

9. Cliff Obrecht, συνιδρυτής της Canva ($10,13 δισ. από $15,89 δισ. μαζί με την Melanie Perkins)

10. Melanie Perkins, συνιδρυτής της Canva ($10,13 δισ. από $15,89 δισ. μαζί με τον Cliff Obrecht)

Καταγράφονται 139 δισεκατομμυριούχοι -αριθμός ρεκόρ για την Αυστραλία κατά τη Herald Sun- μεταξύ των οποίων και 31 γυναίκες, ενώ ο συνολικός πλούτος φτάνει τα 531,96 δισ. δολ. που αποτελεί επίσης ρεκόρ.

Μεταξύ των «νέων» δισεκατομμυριούχων συνολικά που μπήκαν στο «κλειστό κλάμπ» ήταν και οι Ελληνοαυστραλοί επιχειρηματίες:

-Terry & Arthur Tzaneros (με $1,56 δισ. συνδυαστικά)

-Nick Andrianakos & family ($1,30 δισ.)

-Dennis Bastas ($1,23 δισ.)

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με την The Australian, μεταξύ των «250», οι πλουσιότεροι Ελληνοαυστραλοί για το 2023 είναι, στη θέση:

226. Ilias Pavlopoulos, συνιδρυτής της ColCap, $570 εκατ. (συνδυαστικά με τον Andrew Chepul). Έδρα: Ν.Ν.Ο.

Όπως αναφερεται ο κ. Chepul και ο κ. Pavlopoulos ηγούνται ενός από τους μεγαλύτερους μη τραπεζικούς δανειστές της Αυστραλίας. Η ColCap, την οποία ίδρυσαν το 2006, διαθέτει χαρτοφυλάκιο δανείων άνω των 12 δισ. δολ. με πάνω από 260 υπαλλήλους στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Φιλιππίνες. Στον Όμιλο είναι οι Origin Mortgage Management Services, Homestar Finance και Granite Home Loans. Η ColCap πραγματοποιεί ετήσια καθαρά κέρδη περίπου 60 εκατ. δολ. σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή.

189. Kerry Harmanis, ιδρυτής της Jubilee Mines, $683 εκατ. (από $673 εκατ. πέρυσι). Έδρα: Δυτική Αυστραλία.

Πρώην δικηγόρος, ο κ. Harmanis απέκτησε την περιουσία του από την πώληση της Jubilee Mines στην Xstrata έναντι 3,1 δισ. δολ. το 2007. Έκτοτε διατηρεί χαμηλό προφίλ, ενώ επενδύει σε αρκετές αναδυόμενες εισηγμένες εταιρείες εξόρυξης. Μία από αυτές είναι η εταιρία εξερεύνησης πολύτιμων μετάλλων Talisman Mining, της οποίας είναι πρόεδρος. Έχει επίσης ιδρύσει την Mindful Meditation Australia για να διδάξει σε δασκάλους να εκπαιδεύουν παιδιά σχετικά με τον διαλογισμό και την ενσυνειδητότητα.

172. Harry Stamoulis & family, διευθυντής της Stamoulis Property Group, $767 εκατ. (από $752 εκατ.). Έδρα: Βικτώρια.

Η αύξηση της περιουσίας της οικογένειας Σταμούλη μπορεί να αναχθεί έως την επιχείρηση ποτών Gold Medal που ίδρυσε ο αείμνηστος Spiros Stamoulis το 1969 και στη συνέχεια επένδυσε στρατηγικά τα κέρδη σε ακίνητα. Η Gold Medal πωλήθηκε στην Cadbury Schweppes το 2004. Ο υιός Harry επιβλέπει τώρα τις οικογενειακές επενδύσεις που περιλαμβάνουν κτίρια γραφείων και βιομηχανικά ακίνητα, καθώς και ακίνητα στην Gold Coast που προορίζονται για πολυκατοικίες.

167. Con Makris & family, πρόεδρος της Makris Group, $813 εκατ. (από $835 εκατ.). ‘Εδρα: Κουίνσλαντ. 

Η Makris Group διαθέτει περιουσιακά στοιχεία στην Αδελαΐδα, συμπεριλαμβανομένης της προβλήτας Marina Pier στο Glenelg, και στη Χρυσή Ακτή, όπου του ανήκει η περιοχή εστίασης και εμπορίου Oracle Boulevard. Στον Όμιλο ανήκει επίσης η Marina Mirage εκεί, και έχει ανακοινώσει σχέδια για αναμόρφωση ύψους 500 εκατ. δολ. που περιλαμβάνουν ξενοδοχείο, χώρους λιανικής πώλησης και εστίασης και κάποιες παραθαλάσσιες κατοικίες. Ο κ. Makris μετακόμισε από την Ελλάδα στην Αυστραλία σε ηλικία 16 ετών. Αγόραζε ακίνητα, ενώ παράλληλα λειτουργούσε καταστήματα με κοτόπουλα takeaway. Τελικά θα άρχιζε να αποκτά εμπορικά κέντρα και να επεκτείνει τον όμιλό του διαπολιτειακά. Του ανήκει επίσης το Endeavour Hills Shopping Centre στη Μελβούρνη.

162. Spiros Alysandratos, ιδρυτής της Consolidated Travel, $850 εκατ. (από $769 εκατ.). Έδρα: Βικτώρια.

Ο κ. Alysandratos ξεκίνησε την Consolidated Travel το 1967 και την ανέδειξε σε έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στον ταξιδιωτικό κλάδο. Διευκολύνει τις απαιτήσεις έκδοσης εισιτηρίων για ταξιδιωτικούς πράκτορες για λογαριασμό περισσότερων από 250 αεροπορικών εταιριών σε όλο τον Κόσμο και είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός πάροχος αεροπορικών προϊόντων/υπηρεσιών στην Αυστραλία. Ο κ. Alysandratos είναι επίσης ιδιοκτήτης αρκετών εμπορικών κτιρίων στο CBD της Μελβούρνης.

120. Nicholas Paspaley & family, εκτελεστικός πρόεδρος της Paspaley Group of Companies, $1,12 δισ. (από $1,09 δισ.). ‘Εδρα: Ν.Ν.Ο.

Το όνομα Paspaley είναι συνώνυμο με τα μαργαριτάρια στην Αυστραλία, καθώς οι ρίζες του στη βιομηχανία μαργαριταριών ανάγονται στις καταδύσεις του Nicholas Paspaley του πρεσβύτερου στις απομακρυσμένες ακτές της Δυτικής Αυστραλίας μετά την άφιξή του από την Ελλάδα το 1919. Σήμερα, ο γιος του επιβλέπει μια επιχείρηση με συμφέροντα στην αλιεία μαργαριταριών, την αεροπλοΐα, το λιανικό εμπόριο, την κτηνοτροφία, το κρασί, τις εμπορικές ιδιοκτησίες και άλλες επενδύσεις. Η επιχείρηση μαργαριταριών απασχολεί περίπου το ήμισυ των 1.200 υπαλλήλων του ευρύτερου Ομίλου και αποτελεί περίπου το 40% των ετήσιων εσόδων του. Η οικογένεια άνοιξε πέρυσι το πολυτελές ξενοδοχείο Wall Street Hotel στη Νέα Υόρκη και διαθέτει επίσης πολυτελή διαμερίσματα που νοικιάζει στο Aspen.

114. Theo Karedis & family, συνιδρυτής της Theo’s Liquor & Arkadia Property Group, $1,16 δισ. (από $1,14 δισ.): Έδρα: Ν.Ν.Ο.

Έχουν περάσει περισσότερες από δύο δεκαετίες από τότε που ο κ. Karedis πούλησε την οικογενειακή αλυσίδα καταστημάτων πώλησης Theo’s, στην Coles σε μια συμφωνία αξίας περίπου 200 εκατ. δολ. Ο πλούτος της οικογένειας βρίσκεται πλέον στην επενδυτική εταιρεία Arkadia, η οποία κατέχει 25 ακίνητα λιανικής και εμπορικής χρήσης σε όλη την Αυστραλία. Πολλά από τα ακίνητα είναι εμπορικά κέντρα μεγάλων διαστάσεων ή «οικιακής χρήσης» καθώς συνήθως περιλαμβάνουν καταστήματα επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και άλλα μεγάλα καταστήματα.

110. Dennis Bastas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Arrotex Pharmaceuticals, $1,23 δισ. (από $974 εκατ.). Έδρα: Βικτώρια.

Ο κ. Bastas είναι γιος Ελλήνων μεταναστών που ήρθαν στην Αυστραλία στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Εργάστηκε στα logistics στην Coles Myer και στη συνέχεια στην Village Roadshow, πριν μετακινηθεί τελικά στα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα. Η εταιρεία του Arrotex παράγει σήμερα περίπου το ένα τρίτο των φαρμάκων που χορηγούνται στο πλαίσιο του Pharmaceuticals Benefits Scheme. Είναι επίσης πρόεδρος και ελέγχει το 50% της Juno Pharmaceuticals, η οποία προμηθεύει νοσοκομεία με φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην ογκολογία και τη χειρουργική, και κατέχει μερίδιο στην εταιρία γονιδιωματικής My DNA.

102. Nick Andrianakos & family, ιδρυτής των Milemaker Petroleum & Nikos Property, $1,3 δισ. (από $896 εκατ.). Έδρα: Βικτώρια.

Έχοντας δημιουργήσει την περιουσία του στον κλάδο του πετρελαίου, ο κ. Andrianakos και η οικογένειά του διαφοροποίησαν το χαρτοφυλάκιό τους κάνοντας μια σειρά από κινήσεις στον τομέα των ακινήτων τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, δαπάνησε 135 εκατ. δολ. για το 50% του εμπορικού κέντρου Colonnades στην Αδελαΐδα, ενώ κατέχει επίσης κτίρια γραφείων στη Μελβούρνη, το Μπρίσμπαν και την Αδελαΐδα. Η οικογενειακή επιχείρηση βρίσκεται στα χέρια του υιού Theo Andrianakos, ο οποίος είναι πλέον διευθύνων σύμβουλος σε ολόκληρο τον Όμιλο. Ο Nick Andrianakos μετακόμισε στη Μελβούρνη από την Ελλάδα το 1966, αγόρασε το πρώτο του πρατήριο καυσίμων το 1973 και συνέχισε να χτίζει την αλυσίδα Milemaker, την οποία πούλησε στην Caltex σε μια συμφωνία 94 εκατ. δολ. στα τέλη του 2016. Διατήρησε το freehold των πρατηρίων ως μέρος της συμφωνίας, ενώ χτίζει και ξενοδοχείο στην Ελλάδα.

87 & 86. Arthur Tzaneros & Terry Tzaneros, συνιδιοκτήτες ACFS Logistics & AGS World Transport, $1,56 δισ. (από $972 εκατ.). Έδρα: Ν.Ν.Ο.

Η οικογένεια Tzaneros κατέχει τον μεγαλύτερο ιδιόκτητο φορέα εφοδιαστικής εμπορευματοκιβωτίων της Αυστραλίας, την ACFS Port Logistics. Η επιχείρηση έχει ετήσια έσοδα άνω των 300 εκατ. δολ. και πραγματοποιεί κέρδη 85 εκατ. δολ. προ φόρων και αποσβέσεων. Η ομάδα πατέρα και γιου ξεκίνησε την επιχείρηση το 2005 και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 1.100 υπαλλήλους σε όλη την Αυστραλία. Στην οικογένεια Tzaneros ανήκει επίσης η AGS World Transport, η οποία ιδρύθηκε το 1985 και παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς εμπορευμάτων.

58. Nick Politis, ιδιοκτήτης της WFM Motors και διευθυντής της AP Eagers, $2,2 δισ. (από $2,18 δισ.). Έδρα: Ν.Ν.Ο.

Λίγοι έχουν πουλήσει τόσα πολλά αυτοκίνητα όσα ο κ. Politis, και λίγοι είναι αυτοί που έχουν τόση επιρροή στο rugby league. Συνδύασε και τα δύο όταν έγινε ο πρώτος χορηγός φανέλας στο ράγκμπι το 1976, όταν η αντιπροσωπεία του City Ford ήταν χορηγός της αγαπημένης του ομάδας Eastern Suburbs Roosters. Ο κ. Politis είναι πρόεδρος τώρα του συλλόγου, γνωστού ως Sydney Roosters, και είναι ένας από τους πραγματικούς ισχυρούς του αθλήματος. Ωστόσο, η βάση του πλούτου του είναι οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, μέσω της ιδιωτικής του εταιρείας WFM Motors και της εισηγμένης στο ASX, AP Eagers, της οποίας είναι μεγάλος μέτοχος. Ο κ. Politis μετακόμισε στην Αυστραλία από την Ελλάδα τη δεκαετία του 1950, ζώντας στο Κουίνσλαντ πριν εργαστεί στη Ford και στη συνέχεια ξεκινήσει να δραστηριοποιείται μόνος του.