Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο τίμησε τον Νικόλαο Τσάκο

Ο πρόεδρος του HAAC, Αθας Ιωάννου, βραβεύει το Νίκο Τσακο. “Ε.Κ.”/Χ. Αθανασάτος

 

Νέα Υόρκη.-Σε μια εκδήλωση που συνδύασε την ευρεία προσέλευση με την παρουσία υψηλά ιστάμενων προσκεκλημένων, αλλά και ένα κλίμα αισιοδοξίας κόντρα στο σκηνικό αβεβαιότητας των τελευταίων εβδομάδων, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (Hellenic American Chamber of Commerce – HACC) τίμησε τον εφοπλιστή Νικόλαο Τσάκο, στην ετήσια χοροεσπερίδα που έλαβε χώρα στον χώρο εκδηλώσεων Rainbow Room, στο Μανχάτταν.

Επρόκειτο για την ουσιαστική επιστροφή του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στις μαζικές εκδηλώσεις, με δεδομένο ότι τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας είχαν καταστήσει αδύνατη την διεξαγωγή τους κατά την τελευταία τριετία, γεγονός που αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα, αλλά και αφορμή ικανοποίησης για τους διοργανωτές.

“Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για το γεγονός ότι συνεχίζουμε την παράδοση των ετήσιων δεξιώσεων, την οποία την διακόψαμε, λόγω της πανδημίας, για κάποια χρόνια.  Είναι σημαντικό για τον οργανισμό μας.  Είμαστε υπερήφανοι που τιμούμε τον Νικόλαο Τσάκο, ο οποίος είναι ένας πυλώνας της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής κοινότητας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που είναι μαζί μας απόψε”, ανέφερε στον “Εθνικό Κήρυκα” (“Ε.Κ.”) ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Άθας Ιωάννου, καταδεικνύοντας του λόγου το αληθές.

Το κυρίως πρόγραμμα, το οποίο συντόνισε ο Γιάννης Στρατάκης, ξεκίνησε με χαιρετισμό του κ. Ιωάννου αλλά και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, Κλέι Μέιτλαντ (Clay Maitland) ενώ στην συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του τιμώμενου, από τον πρόεδρο της Capital Link, Νικόλαο Μπορνόζη (Nicolas Bornozis) αλλά και τον πρόεδρο του Αμερικανικού Νηογνώμονα (American Bureau of Shipping – ABS) Κρίστοφερ Ουερνίτσκι (Christopher Wiernicki).  Αμφότεροι, στάθηκαν στην επιχειρηματική πορεία και οξυδέρκεια του Νικολάου Τσάκου στη ναυτιλία, με τον κ. Μπορνόζη να μιλάει, μεταξύ άλλων, για την κοινή τους γνωριμία και συνεργασία, η οποία ανάγεται δεκαετίες νωρίτερα.

Από την πλευρά του, ο Νικόλαος Τσάκος, στον δικό του χαιρετισμό, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην σταθερή πίστη του στο “αμερικανικό όνειρο”, αλλά και την σχέση του με την ελληνική διασπορά, της οποίας, λόγω και της σχέσης του με τη Νέα Υόρκη, θεωρεί ότι αποτελεί μέλος της.

“Ε.Κ.”/Χ. Αθανασάτος

“Είμαι πολύ συγκινημένος.  Είναι μια ωραία και μεγάλη στιγμή για μένα, που αισθάνομαι κι εγώ Ελληνοαμερικανός.  Ήρθα εδώ σε πολύ μικρή ηλικία, μεγάλωσα με το λεγόμενο “American Dream” (σ.σ. “Αμερικανικό όνειρο”) και είναι μεγάλη χαρά να δέχομαι αυτήν την τιμή από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.  Είμαι εντυπωσιασμένος από την προσέλευση.  Θεωρώ ότι υπάρχει δίψα από τους Έλληνες της Διασποράς να έρχονται μαζί για το καλό της μητέρας πατρίδας”, δήλωσε λίγο αργότερα στον “Ε.Κ.”, αμέσως μετά την παραλαβή του βραβείου από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Άθα Ιωάννου.

Παράλληλα, ο κ. Τσάκος, μίλησε και για τις προκλήσεις με τις οποίες ξεκίνησε η παρούσα δεκαετία, όπου, εκτός από την πανδημία και τις πολλαπλές επιπτώσεις της σε όλους τους τομείς παγκοσμίως, ακολούθησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ανέτρεψε καταστάσεις σε ενεργειακό και γεωπολιτικό επίπεδο, επηρεάζοντας άμεσα και τη ναυτιλία.

“Τα τελευταία τρία χρόνια, όταν τελείωσε το 2019, λέγαμε ότι ξεκινάει μια δεκαετία πολύ πιο ήσυχη.  Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.  Δεχόμαστε απανωτές προκλήσεις κάθε χρονιά.  Ο πόλεμος μετά την πανδημία είναι μια δεύτερη πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουμε και ως εταιρεία και ως ναυτιλία όσο καλύτερα μπορούμε”, τόνισε στην συνέχεια.

“Ε.Κ.”/Χ. Αθανασάτος

Το “παρών” έδωσαν ακόμη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, η Ανώτερη Σύμβουλος της ALMA Bank και πρώην πρόεδρος του οργανισμού, ο Μ.Α. της Ελλάδας στα Η.Ε., Ευάγγελος Σέκερης, ο Διευθυντής ΟΕΥ Νίκος Θωμόπουλος, η Ανώτερη Σύμβουλος της ALMA Bank και πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Νάνσυ Παπαϊωάννου, ο εκδότης του “Ε.Κ.”, Ηρακλής Διαματάρης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος GAEPIS, Στέλιος Τακετζής, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Σύλλόγου, Αντώνιος Γάσπαρης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Ζαπάντης, ο Πολιτειακός Γερουσιαστής του Ρόουντ Άιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης,  η σύζυγός του κ. Τσάκου και φημισμένη σχεδιάστρια μόδας, Σήλια Κριθαριώτη και η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας, Μαίρη Βαξεβανίδου.

“Ε.Κ.”/Χ. Αθανασάτος

Την διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Επιμελητηρίου, Αλεξάνδρα Σπύρου –  Μητσάκη.

“Ε.Κ.”/Χ. Αθανασάτος

Μουσικό πρόγραμμα με τον Κωστή Μαραβέγια

Αμέσως μετά το πέρας του πρώτου μέρους της εκδήλωσης, ακολούθησε το πολυαναμενόμενο μουσικό πρόγραμμα με τον δημοφιλή Έλληνα τραγουδιστή Κωστή Μαραβέγια, ο οποίος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους παρευρισκόμενους, με την συμμετοχή και της Καλομοίρας Σαράντη, η οποία ήταν προσκεκλημένη στην εκδήλωση.

Ο Κωστής Μαραβέγιας έδωσε το “παρών” μαζί με την σύζυγό του, ηθοποιό Τόνια Σωτηροπούλου, ενόψει δυο ακόμη εμφανίσεών του σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη.

Πηγή: ekirikas.gr