‘Αποψη: Τι φταίει για την έξαρση της βίας;

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

«Ποιος φταίει; ποιος φταίει;
 Κανένα στόμα
δεν το ‘βρε και δεν το ‘πε ακόμα…»

Κώστας Βάρναλης.

Η Ομογένεια παρακολουθεί και αυτή έκπληκτη την ελληνική ειδησιογραφία η οποία κάποιες μέρες παίρνει τη μορφή “αστυνομικού δελτίου συμβάντων” με απανωτά επεισόδια κάθε είδους και μορφής βίας.  Πράγματι, μία εν τάχει καταγραφή από το αστυνομικό ρεπορτάζ της τελευταίας εβδομάδας, ξαφνιάζει δυσάρεστα:

*Αγιος Στέφανος: Λήστεψαν 17χρονο στη μέση του δρόμου και τον έστειλαν στο νοσοκομείο

*Λαγονήσι: Θρίλερ με  πυροβολισμούς κατά δύο 16χρονων.

*Ρόδος: Το δέλεαρ των 2.000 ευρώ στον 14χρονο που μοίρασε το sex tape του με 13χρονη σε μαθητές και καθηγητές

*Ηλιούπολη: 44χρονος προπονητής κατηγορείται για τον βιασμό πέντε ανήλικων αθλητριών του.

*Νέα Σμύρνη: Στο επίκεντρο των Αρχών 7 βίντεο με την κακοποίηση ανήλικης που εφιλοξενείτο σε δομή.

*Σύνταγμα: Ανήλικοι απείλησαν και χτύπησαν ανήλικο.

*Στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου τις τελευταίες μέρες άγνωστοι σπάνε τζάμια αυτοκινήτων για να αφαιρέσουν μικροαντικείμενα.

*Βοτανικός: Έξι άγνωστοι άνδρες προσέγγισαν έναν 17χρονο, τον εγκλώβισαν και τον ρώτησαν τι ομάδα είναι. Στη συνέχεια τον τραυμάτισαν με αιχμηρό αντικείμενο και του προκάλεσαν αμυχές.

…Και τα επεισόδια βίας των τελευταίων ημερών δεν σταματούν εδώ. Στο δικαστήριο βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, πολλά. Το ίδιο και οι περιπτώσεις ενδο-σχολικής βίας, γνωστή ως «μπούλινγκ».

Η ..έκνομη δραστηριότητα, επεκτείνεται από την πρωτεύουσα και στην επαρχία. Έφτασε μέχρι και στις στήλες του διεθνούς Τύπου με …αφιέρωμα του «Guardian» με τον άγριο ξυλοδαρμό του υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Και πάει λέγοντας και γράφοντας!

Τι φταίει για το ξέσπασμα  των νέο-Ελλήνων; Γιατί τόσα βίαια επεισόδια, τόσοι βιασμοί, τόσοι ξυλοδαρμοί, τόσες δολοφονικές επιθέσεις;  Ήδη από τον Νοέμβριο του 2022 η καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο, δρ Αρτεμις Γιώτσα, που συμμετείχε σε συμπόσιο του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, είχε επισημάνει: «Παιδιά παραμελημένα, εκτεθειμένα στη βία, μαθητές με σουγιάδες και επιθετική συμπεριφορά. Δεν είναι σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες, αλλά στιγμές από την καθημερινότητα. Η βία επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας – στο σπίτι, στο σχολείο, στις γειτονιές».

«Ξετυλίγεται μπροστά μας ο φαύλος κύκλος της. Η βία που γεννάει αέναα βία όσο δεν κάνουμε κάτι», είχε επισημάνει από τότε η καθηγήτρια. Και μεις φαίνεται ότι κάναμε ως συνήθως, το …τίποτα! Ή το ελάχιστον αναποτελεσματικό. Όπως με τους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Και θρηνήσαμε δεκάδες θύματα…

Και -εκ των υστέρων- βγήκαμε …οργισμένοι στους δρόμους καταγγέλοντας -με την ευκαιρία-  τις ..αμβλώσεις, αξιώνοντας επιδόματα, ζητώντα; αυξήσεις! Από όλο το εργατικό φάσμα της χώρας!

Φταίει η Πανδημία του Κορωνοϊού; Φταίει η  Παιδεία; Φταίει η Τηλεόραση με την …σιριαλ(ική)  απεικόνιση της κάθε είδους και μορφής βίας που έχει κατακλύσει την μικρή οθόνη;

«Ποιος φταίει; ποιος φταίει;
Κανένα στόμα
δεν το ‘βρε και δεν το ‘πε ακόμα…»

Θα προλάβουμε; Θα αφυπνιστούμε ως οικογένεια, ως κράτος, ως  κοινωνία και ως Εκκλησία πριν να είναι πολύ αργά; Θα λάβουμε μέτρα πριν να χαθεί εντελώς ο έλεγχος στην γειτονιά, το σχολείο και τους χώρους εργασίας, έως την πολιτική και την θρησκεία;