ΓΝΩΜΗ: Οι Ελληνικές Εκλογές, οι Απόδημοι και η Ψήφος

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο κύβος ερρίφθη (jacta alea est).  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  αποφάσισε –και ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν 21 Μαϊου και οι  δεύτερες –εάν αυτό χρειασθεί- στις 2 Ιουλίου. Απομένει η επίσημη αναγγελία και το κλείσιμο της Βουλής.

Βέβαια,  θεωρητικά στις εκλογές αυτές ψηφίζουν από το εξωτερικό και οι Απόδημοι ‘Ελληνες Ψηφοφόροι.  Γράφουμε «θεωρητικά» γιατί στην πράξη μόνο το περίπου 20% των Αποδήμων Ψηφοφόρων συγκεντρώνει τους  όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο 4648/2019 ώστε να διευκολυνθούν να ψηφίσουν δίχως να απαιτηθεί πολυδάπανο, χρονοβόρο και κουραστικό ταξίδι στη Γενέτειρα..

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες (που ελέγχονται ως προς την εγκυρότητά τους)  μέχρι στιγμής από τις περίπου 20.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, έχει εγκριθεί η εγγραφή περίπου 15.000 Αποδήμων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των Προξενείων. Αριθμός απογοητευτικά μικρός…

Η μεγάλη πλειοψηφία των Αποδήμων κράτησε αποστάσεις από τις μικροκομματικές μεθοδεύσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έθεσαν τους απαγορευτικούς περιορισμούς.

Κρίμα. Κρίμα γιατί η 21η Μαίου θα μπορούσε να είναι η πανηγυρική ημέρα σμίξης των Αποδήμων και των Ελλαδιτών ψηφοφόρων γύρω από τις ανά την υφήλιο ψηφοδόχους, γεγονός που θα προσέδιδε νέα διάσταση και νέα ισχύ στον Οικουμενικό Ελληνισμό!

Έστω και έτσι, όμως, «κουτσά» και «ελληνικά» οι έχοντες εγγραφεί στους καταλόγους Απόδημοι, θα προσέλθουν στις κάλπες των Προξενείων. Θα προσέλθουν όχι, όμως, για να εκλέξουν βουλευτές, όπως όλοι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι, αλλά να επιλέξουν κόμματα. Και τα κόμματα, με απόφαση του αρχηγού τους, θα έχουν τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση έναν τουλάχιστον υποψήφιο (από τους τρεις) της απολύτου αρεσκείας τους… Αυτόν που και θα εκλεγεί όχι από την ελεύθερη βούληση της πλειοψηφίας, αλλά ως …τοποθέτηση του αρχηγού. Και που καταχρηστικά θα αποκαλείται «βουλευτής ομογένειας». Θα πρόκειται για τρείς ή τέσσερις το πολύ πολιτικούς, αφού ψηφοδέλτια Επικρατείας  δεν κατεβάζουν όλα τα κόμματα ούτε και όλα όσα θα κατεβάσουν θα εκλέξουν βουλευτές Επικρατείας.

Τόση δυστοκία σε ό,τι θα όφειλε να είναι η γιορτή του Ελληνισμού! Ενός Ελληνισμού ο οποίος φθίνει επικίνδυνα καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ μέχρι το 2035 εξαιτίας του μειωμένου αλλά και γερασμένου πληθυσμού της χώρας η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όχι μόνο με το ασφαλιστικό, αλλά μέχρι το 2050 θα αναζητούμε Έλληνες ψηφοφόρους με το Φανάρι του Διογένη!

Η λεκτική υπερβολή δεν συνιστά απλό λογοπαίγνιο. Δείχνει την ανάγκη να βρεθούν λύσεις στο οξυμμένο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η ανεμπόδιστη ψήφος των Αποδήμων θα αποτελούσε μία κάποια λύση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πλήθος των ψηφοφόρων.

Ας ελπίσουμε ότι έστω και έτσι, όλα θα κυλήσουν ομαλά και οι ελάχιστοι απόδημοι που έχουν εξασφαλίσει τη διευκόλυνση να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους θα μπορέσουν να το κάνουν χωρίς «παρατράγουδα». Όχι, όμως, και δίχως δυσκολίες, καθώς κάποιοι από αυτούς θα υποχρεωθούν να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις για να προσεγγίσουν Προξενεία και κάλπες…

Αντίθετα, αν είχε καθιερωθεί η και από το Σύνταγμα της Ελλάδος προβλεπόμενη Επιστολική Ψήφος, όλα θα κυλούσαν ομαλά και ξεκούραστα. Ο κάθε Απόδημος ψηφοφόρους θα έβαζε σε έναν φάκελο την ψήφο του και θα την ταχυδρομούσε στη γενέτειρα. Και όπως διευκρινίζει το Σύνταγμα (άρθρο 51) «Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης  διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια».