Η σχολική γιορτή του Ελληνικού Κοινοτικού Σχολείου της Αλτόνα για την 25η Μαρτίου

Μελβούρνη, Βικτώρια.- Τη Δευτέρα το απόγευμα, οι μαθητές και οι μαθήτριες του ελληνικού κοινοτικού σχολείου της Αλτόνα, τίμησαν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με παρέλαση, παρουσίαση ποιημάτων και τραγουδιών από όλες τις τάξεις και παραδοσιακούς χορούς.

Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ελληνικού Κέντρου στο ισόγειο του σχολείου. Μπορεί η βροχή να εμπόδισε την πραγματοποίηση της παρέλασης στον προαύλιο χώρο του σχολείου ωστόσο οι οικογένειες των μαθητών μπόρεσαν να καμαρώσουν τη νέα γενιά Ελληνόπουλων της Αυστραλίας να βαδίζουν περήφανα κρατώντας την ελληνική σημαία υπό τους ήχους των εμβατηρίων.

«Όσες φορές και να αντικρίσουμε αυτό το θέαμα παραμένει το ίδιο συγκλονιστικό και συγκινητικό, αν αναλογιστούμε πως βρισκόμαστε δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα. Η ψυχή μας «φουσκώνει» από περηφάνια γι’ αυτά τα παιδιά που αποδεικνύουν περίτρανα πως η Ελλάδα είναι ιδέα που ρέει στο DNA κάθε Έλληνα, όπου κι αν βρίσκεται στον πλανήτη», είπε στο χαιρετισμό της η διευθύντρια του σχολείου.

Ήταν μια σεμνή, τυπική σχολική γιορτή, με όλα τα παραδοσιακά στοιχεία των σχολικών γιορτών στις οποίες κάποτε συμμετείχαμε κι εμείς ως μαθητές, από εκείνες που τις περιμέναμε αδημονώντας μόνο και μόνο για να χάσουμε μάθημα, συνδυασμένη με μια παρέλαση όπως εκείνες στις οποίες συμμετείχαμε με την προσδοκία του ολιγόωρου περιπάτου ή της ολοήμερης εκδρομής – ανάλογα με την παρουσία μας – το επόμενο πρωί.

Κι όμως, εδώ, στην άλλη άκρη της γης, ετούτη η πάλαι ποτέ βαρετή, για τα τότε μαθητικά μυαλά μας, εκδήλωση, αποκτά τέτοια συγκινησιακή δυναμική, που εκείνο το σημαιάκι που βλέπεις να κυματίζει στο μικρό χεράκι του Ελληνόπουλου της Διασποράς, γίνεται λάβαρο που σε σκεπάζει, όπως εκείνο που σκέπαζε κάποτε τους Αγωνιστές του ’21, και σε ωθεί να κραυγάσεις «Ζήτω η Ελλάδα!», ακόμα κι αν δεν είσαι από αυτούς που συμπαθούν τα «Ζήτω!».

Από την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Αυστραλίας στο τέλος της εκδήλωσης. Σημαιοφόροι (από αριστερά), ο μαθητής VCE, Κωνσταντίνος Πέννα, ο μαθητής της Γ΄Γυμνασίου, Παναγιώτης Κουκουβάος και ο μαθητής της Β’ Γυμνασίου, Αθανάσιος Παυλάκης. Φώτο: Supplied
Φώτο: Supplied
Φώτο: Supplied