«Γαλανόλευκο» Σαββατοκύριακο στην Φιλαδέλφεια

Φωτογραφία: Το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, που ταξίδεψε στην Φιλαδέλφεια για την παρέλαση της Κυρια κής, αποτέλεσε πόλο έλξης για τα μέλη της Κοινότητας του Τσέρι Χιλ. (Φωτογραφία «Ε.Κ.»/Στέλιος Λάμπρου)

Νέα Υόρκη.- Στα γαλανόλευκα «ντύνεται» η Φιλαδέλφεια το Σαββατοκύριακο, με τις εκδηλώσεις για την 202η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας να κορυφώνονται και η ώρα της μεγάλης παρέλασης στο κέντρο της πόλης να πλησιάζει, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων και τελετάρχη τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργο Τσούνη (George Tsunis).

Κεντρικό σημείο αναφοράς, ασφαλώς, είναι το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, το οποίο βρίσκεται ήδη στην Φιλαδέλφεια και την Πέμπτη έδωσε το «παρών» σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ντανιέλα Κουσούλη» («Danielle Kousoulis Greek Cultural Center») στην Κοινότητα του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ.

Επρόκειτο για μια εκπαιδευτική εκδήλωση, ανοικτή προς την Κοινότητα, η οποία, εκτός από το εορταστικό κλίμα, αποσκοπούσε κυρίως στην ανάδειξη στοιχείων για τους Εύζωνες, από τον συμβολισμό του Σώματος μέχρι και ιστορικά στοιχεία για την στολή του.

Στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής ήταν προγραμματισμένη η έπαρση της σημαίας έξω από το Κτίριο Δημοτικών Υπηρεσιών, απέναντι από το Νορθ Αμπτον, παρουσία του προξένου της Νέας Υόρκης, Δημήτριου Παπαγεωργίου.

Το Σάββατο 1 Απριλίου, παραμονή της παρέλασης, στις 5 το απόγευμα, είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας, στο Κέντρο Εκδηλώσεων «Adelphia», στο Ντάρτφορντ της Νέας Ιερσέης, με τιμώμενο πρόσωπο την πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία και θα λάβει το Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Στην ίδια εκδήλωση αναμένεται να δώσει το «παρών» ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος με την ιδιότητα του επίτιμου προσκεκλημένου, αλλά και ο τελετάρχης, Γιώργος Τσούνης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η παρέλαση θα λάβει χώρα, όπως κάθε χρόνο, επί της Λεωφόρου Ben Franklin Parkway, όμως η κατεύθυνσή της θα αντιστραφεί, αφού η 22η Οδός θα είναι πλέον η αφετηρία και ο Logan Circle το σημείο τερματισμού. Κατόπιν τούτου, και η εξέδρα των επισήμων θα μεταφερθεί από την 22η Οδό στο σημείο τερματισμού, σε μια αλλαγή η οποία θα ισχύσει από φέτος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ελληνισμός της Φιλαδέλφειας εντείνει τις προετοιμασίες για τη μεγάλη παρέλαση, η οποία επανήλθε πέρυσι μετά από τρία χρόνια, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, αποσπώντας σημαντική συμμετοχή και καταδεικνύοντας την ενεργοποίηση της οργανωμένης Ομογένειας και όχι μόνο.

Πηγή: ekirikas.gr