Δεν χάνει η ευρωπαϊκή ναυτιλία 50.000 αξιωματικούς από τις Φιλιππίνες

«Λύνει» τα χέρια της ευρωπαϊκής ναυτιλίας η απόφαση της Κομισιόν να αναγνωρίσει τα πιστοποιητικά των ναυτικών από τις Φιλιππίνες, που αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο ναυτικό κράτος στον κόσμο. Σε αντίθετη περίπτωση η ευρωπαϊκή ναυτιλία κινδύνευε να αντιμετωπίσει τον «εφιάλτη» της αντικατάστασης περίπου 50.000 αξιωματικών. Μια επιχείρηση η οποία θα ήταν σύμφωνα με στελέχη της ναυτιλίας, «αδύνατη» τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει να αναγνωρίζει τα πιστοποιητικά ναυτικών που εκδίδονται από τις Φιλιππίνες, μία από τις μεγαλύτερες χώρες παροχής ναυτικής εργασίας παγκοσμίως.

Τον Δεκέμβριο του 2021, έπειτα από λεπτομερή αξιολόγηση του ισχύοντος συστήματος εκπαίδευσης και πιστοποίησης, η Επιτροπή είχε ενημερώσει τις Φιλιππίνες ότι η αναγνώριση των πιστοποιητικών ναυτικών τους θα ανακληθεί, εκτός εάν ληφθούν σοβαρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τη Διεθνή Σύμβαση για τα πρότυπα εκπαίδευσης, πιστοποίησης και τήρησης φυλακών για τους ναυτικούς (STCW). Έκτοτε, οι Φιλιππίνες κατέβαλαν σοβαρές προσπάθειες για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις, ιδίως σε βασικούς τομείς όπως η παρακολούθηση, η εποπτεία και η αξιολόγηση της εκπαίδευσης και της αξιολόγησης.

Η επίτροπος Μεταφορών Adina Valean δήλωσε: «Εκτιμούμε την εποικοδομητική συνεργασία με τις αρχές των Φιλιππίνων και χαιρετίζουμε τις προσπάθειές τους να βελτιώσουν το σύστημα εκπαίδευσης και πιστοποίησης των ναυτικών. Οι Φιλιππίνες παρέχουν ένα σημαντικό και πολύτιμο μέρος του ναυτικού εργατικού δυναμικού της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας – πράγματι, με περίπου 50.000 Φιλιππινέζους αξιωματικούς να εργάζονται επί του παρόντος σε πλοία με σημαία Ε.Ε. Οι Φιλιππίνες μπορούν να υπολογίζουν στην τεχνική μας υποστήριξη για την περαιτέρω βελτίωση της εφαρμογής και της εποπτείας των ελάχιστων απαιτήσεων εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης, καθώς και των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας».

Τους επόμενους μήνες, η Επιτροπή προτίθεται να παράσχει στις Φιλιππίνες τεχνική βοήθεια για την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης των ναυτικών, όπως συζητήθηκε επίσης μεταξύ της Προέδρου Ursula von der Leyen και του Προέδρου των Φιλιππίνων Ferdinand Marcos, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-ASEAN τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τι λένε οι ναυτιλιακές Ενώσεις

Η ECSA (Ενώσεις Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας) και το ICS (Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο) χαιρετίζουν θερμά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεχίσει να αναγνωρίζει τα πιστοποιητικά των Φιλιππινέζων ναυτικών, επιβεβαιώνοντας τη συμμόρφωση των Φιλιππίνων με τις απαιτήσεις της Σύμβασης STWC.

Οι Φιλιππινέζοι ναυτικοί αντιπροσωπεύουν το 14% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού του τομέα (μαζί με τα πληρώματα) και συμβάλλουν καθοριστικά στη λειτουργία της παγκόσμιας ναυτιλίας. Οι εταίροι του κλάδου εξακολουθούν να δεσμεύονται να συνεργαστούν με τον κλάδο, τους εκπροσώπους των ναυτικών και τις αρχές των Φιλιππίνων για την οικοδόμηση συνέχειας και βιωσιμότητας στο σύστημα των Φιλιππίνων. Για τον σκοπό αυτό, η ECSA και το ICS μαζί με άλλους εταίρους του κλάδου και την κυβέρνηση των Φιλιππίνων άρχισαν να συνεργάζονται τον Ιανουάριο στο πλαίσιο της νεοσύστατης Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για Παγκόσμιες Ναυτιλιακές Υποθέσεις (IACGMA).

«Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες χαιρετίζουν την αναγνώριση της κατάρτισης και του συστήματος πιστοποίησης των Φιλιππίνων. Συγχαίρουμε τη χώρα για τη δέσμευσή της και την εμπεριστατωμένη ανταπόκρισή της στις ελλείψεις που εντόπισε η Επιτροπή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ECSA Σωτήρης Ράπτης. «Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, καθώς οι Φιλιππινέζοι ναυτικοί διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ναυτιλία και στη διατήρηση της κίνησης του ευρωπαϊκού εμπορίου. Η ECSA σε συνεργασία με τις αρχές των Φιλιππίνων και άλλους εταίρους της ναυτιλίας, προσπαθεί να διευκολύνει έναν παραγωγικό διάλογο μεταξύ της χώρας και της ΕΕ σε θέματα καίριας σημασίας, όπως τα προσόντα, η εκπαίδευση και η πιστοποίηση των ναυτικών».

Από την πλευρά του ο Guy Platten, Γενικός Γραμματέας του ICS, πρόσθεσε: «Ως ένα σημαντικό ναυτικό έθνος, οι Φιλιππινέζοι ναυτικοί αποτελούν ζωτικό και πολύτιμο μέρος του ναυτικού εργατικού δυναμικού. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύει την  προσπάθεια των Φιλιππίνων να διασφαλίσουν ότι η εκπαίδευση των ναυτικών τους συμμορφώνεται με τους κανονισμούς».

 

 

Πηγή:Nagtemporiki.gr