ΥΠΠΟΑ: Ιντεάλ και Άστορ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν ως «μνημεία»

Αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι δύο ιστορικοί κινηματογράφοι, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού

Οι κινηματογράφοι, «Ιντεάλ» και «Αστορ», «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ, διευκρινίζοντας ότι αρμόδιο για την τύχη των δύο ιστορικών αιθουσών στο κέντρο της Αθήνας είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον χαρακτηρισμό χρήσεων αιθουσών κινηματογράφων στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα τους κινηματογράφους «Ιντεάλ» και «Αστορ», το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρινίζει τα εξής:

Σύμφωνα με τον ν. 4858/2021 (περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αρμόδιο μόνον για τον χαρακτηρισμό της χρήσης ακινήτου, αποκλειστικά σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου.

Οι συγκεκριμένοι κινηματογράφοι, «Ιντεάλ» και «Αστορ», δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου.

Τον Δεκέμβριο του 2022 το ΥΠΠΟΑ απέστειλε τα ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να τα χειριστεί κατ’ αρμοδιότητα».

Πηγή: huffpost.gr