Με τρεις ομογενείς υπουργούς η νέα κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας

Η κα Courtney Houssos, με τον Chris Minns και την Penny Sharpe, σε παλαιότερο στιγμιότυπο. Φώτο: AAP/Nikki Short

 

H Courtney Houssos είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομίας της Ν.Ν. Ουαλίας – Η Sophie Cotsis αναλαμβάνει τα χαρτοφυλάκια Σχέσεων με τη Βιομηχανία και Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία – «Υπερυπουργός» Μικρών Επιχειρήσεων, Εδαφών και Ιδιοκτησίας, Πολυπολιτισμού και Αθλητισμού, ο Stephen Kamper.

Τρεις υπουργούς ελληνικής καταγωγής ή σχέσης περιλαμβάνει η νέα κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, με τον πρωθυπουργό των Εργατικών, Chris Minns να επιβεβαιώνει τις προβλέψεις και να χαροποιεί την παροικία.

Συγκεκριμένα, η γερουσιαστής Courtney Houssos (Κόρτνεϊ Χούσσος)- σύζυγος του συμπάροικου George Houssos (Γιώργου Χούσσου) είναι η νέα υπουργός Οικονομίας (Finance) και μάλιστα, είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο στη Ν.Ν.Ο. σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν από το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Η ομογενής βουλευτής Sophie Cotsis (Σοφία Κώτση) αναλαμβάνει τα χαρτοφυλάκια Σχέσεων με τη Βιομηχανία (Industrial Relations) και Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία (Work Health and Safety).

H κα Cotsis στο Σπίτι των Μυτιληνιών. Φώτο: Supplied

«Υπερυπουργός» καθίσταται ο -επίσης ελληνικής καταγωγής- βουλευτής Stephen Kamper (Σταύρος Καμπερογιάννης), με τα χαρτοφυλάκια για τις Μικρές Επιχειρήσεις (Small Business), για τα Εδάφη και την Ιδιοκτησία (Lands and Property), Πολυπολιτισμού (Multiculturalism) και Αθλητισμού (Sport).

Ο Steve Kamper (κέντρο) με υποστηρικτές του έξω από εκλογικό κέντρο. Φώτο: Facebook

Η κα Cotsis, υπενθυμίζεται, ήταν «σκιώδης υπουργός» των Εργατικών για τις Σχέσεις με τη Βιομηχανία και Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία), ο κ. Kamper κατείχε υα «σκιώδη» χαρτοφυλάκια Μικρών Επιχειρήσεων, Ιδιοκτησίας και Πολυπολιτισμού.

Ως «σκιώδης υπουργός», η κα Houssos ήταν υπεύθυνη για τους Φυσικούς Πόρους, τη Βελτίωση της Νομοθεσίας και της Καινοτομίας.

Πιο αναλυτικά, το νέο «μικρότερο» σε αριθμό Υπουργικό Συμβούλιο, με 22 μέλη στο πλαίσιο της προεκλογικής δέσμευσης Minns να «ανοικοδομήσει τις βασικές υπηρεσίες» και να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις, διατηρεί μία «ιστορική ισορροπία» ανδρών και γυναικών (11 και 11 χωρίς να περιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός) στη Νέα Νότια Ουαλία.

Η κυβέρνηση Perrottet, υπενθυμίζεται, αρχικά είχε 26 υπουργούς εκ των οποίων οι 7 ήταν γυναίκες, έως τις εκλογές -εν μέσω εσωκομματικών «αναταράξεων»- είχε μειωθεί σε 23 εκ των οποίων 6 γυναίκες.

Εκτός από την πρώτη γυναίκα υπουργό Οικονομίας στη Ν.Ν.Ο. -την κα Houssos, όπως προαναφέρθηκε- το Υπουργικό, σύμφωνα με το κυβερνητικό έχει τις πρώτες γυναίκες υπουργούς Ενέργειας, Αστυνομίας, Περιφέρειας και Περιφερειακών Μεταφορών, για την Πολιτεία αυτή πάντα.

Η γερουσιαστής Penny Sharpe αναλαμβάνει υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η ίδια θα είναι επίσης η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που θα είναι επικεφαλής μίας κυβέρνησης στη Γερουσία της Ν.Ν.Ο.

Η Yasmin Catley είναι η νέα υπουργός Αστυνομίας και Αντιτρομοκρατίας, η Tara Moriarty η νέα υπουργός για την Περιφέρεια, η Jenny Aitchison υπουργός για τις Περιφερειακές Μεταφορές.

Ακόμη, ανάμεσα σε άλλους, ο Jihad Dib αναλαμβάνει την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, τις Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης και τη Δικαιοσύνη για τη Νεολαία, ενώ ο David Harris θα είναι ο υπουργός για τις Υποθέσεις και τη Συνθήκη των Αβοριγίνων, τα Τυχερά Παιχνίδια και τους Ιπποδρομιακούς Αγώνες, τους Βετεράνους, την Ιατρική Έρευνα και την Κεντρική Ακτή.

Μαζί με τον κ. Minns, έχουν ορκιστεί «προσωρινά» ήδη: Η αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Παιδείας, Prue Car, ο υπουργός Οικονομικών, Daniel Mookhey, η Penny Shape, ο «ειδικός» υπουργός αρμόδιος (Special Minister of State) για τους Δρόμους, τις Τέχνες και την Οικονομία «της νύχτας», John Graham, ο υπουργός Υγείας, Ryan Park, η υπουργός Μεταφορών, Jo Haylen και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Michael Daley.

Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος για την ομάδα της οποίας θα ηγηθεί στη Νέα Νότια Ουαλία, υποσχόμενος να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε εν μέσω κρίσης όσον αφορά στο κόστος ζωής.

neoskosmos.com