Ο σχεδιασμός και οι πρώτες εξορμήσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το Πάσχα

Τα ζητούμενα για τη ΝΔ – Πού θα εστιάσει ο Αλέξης Τσίπρας – Το πρόγραμμα των Νίκου Ανδρουλάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα

Η «άμμος στη κλεψύδρα» για τη διεξαγωγή των εκλογών αδειάζει, και τα κομματικά επιτελεία έχουν ανάψει τις μηχανές με ορίζοντα τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών το Σάββατο. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλει τυπικά το αίτημα για τη διάλυση της Βουλής. Θα ακολουθήσει η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος στο περιστύλιο του Κοινοβουλίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει σήμερα την πρώτη μεταπασχαλινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας έναν βραχυπρόθεσμο προγραμματισμό. Ο νέος κύκλος περιοδειών θα ξεκινήσει άμεσα, και την Τετάρτη θα βρεθεί στην Κέρκυρα. Μετά την προκήρυξη των εκλογών θα επισκεφτεί τα Χανιά. Η επιλογή του τόπου καταγωγής του ως αφετηρία των επισκέψεών του με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου είναι μια συμβολική κίνηση δείχνοντας τη μεγάλη σημασία που δίνει ο ίδιος στην Κρήτη. Στην Πειραιώς εκτιμούν πως η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει σημαντικά διεκδικώντας να «βάψουν» μπλε νομούς του νησιού. Την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας που θα καθορίσει όλες τις λεπτομέρειες για το σχεδιασμό του κόμματος μέχρι τις εκλογές. Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός θα εστιάσει πολύ στη σύγκριση των τετραετιών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα της δικής του διακυβέρνησης.

Στο στρατόπεδο της γαλάζιας παράταξης θεωρούν δεδομένη την πρωτιά την 21η Μαΐου. Δυο είναι τα ζητούμενα. Το ποσοστό να πλησιάζει όσο γίνεται το 38% που απαιτεί η αυτοδυναμία της δεύτερης κάλπης και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ να δίνει έναν αέρα νίκης για την ενισχυμένη αναλογική. Η διείσδυση του κόμματος στις νέες ηλικίες, καθώς και στους αναποφάσιστους πολίτες είναι ο «γρίφος» που καλείται να λύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επόμενες ημέρες. Εκτιμούν πως οι γαλάζιοι ψηφοφόροι αποτελούν την πλειοψηφία της «γκρίζας ζώνης» και συνεπώς η Νέα Δημοκρατία έχει μια πολύ καλή «δεξαμενή» για να αντλήσει επιπλέον σταυρούς.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η επικοινωνία του προγράμματος, που θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες, είναι η προτεραιότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επικεντρώσει στην καθημερινότητα και στην οικονομία με πρώτο σταθμό μετά το Πάσχα σήμερα το απόγευμα το Λαύριο. Τη γειτονιά τη γνωρίζει καλά ο τέως πρωθυπουργός και όπως συνηθίζει το τελευταίο διάστημα θα συνομιλήσει με πολίτες σε καφέ της περιοχής. Την Τετάρτη θα βρεθεί στην Κω, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του στα Δωδεκάνησα ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Νεκτάριο Σαντορινιό που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Απομένουν περίπου 30 ονόματα να ανακοινωθούν για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την επικράτεια. Από την Κουμουνδούρου μιλούν για πρόσωπα – έκπληξη που συγκροτήσουν τις λίστες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι μισθοί, η βελτίωση της αγοραστικής αξίας των νοικοκυριών, το ιδιωτικό χρέος, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η ασφάλεια, η διαφάνεια και η δικαιοσύνη βρίσκονται στην προμετωπίδα των θεμάτων που θα προβάλει ο Αλέξης Τσίπρας. Την Κουμουνδούρου απασχολεί και η υπόθεση της παραίτησης του Αλέξη Γεωργούλη από την ευρωομάδα του κόμματος και της διαδικασίας που θα εκκινήσει σύντομα για την άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται πως έχει γίνει καταγγελία εις βάρος του για παρενόχληση και περισσότερες λεπτομέρειες για γίνουν γνωστές τις επόμενες ώρες. Από τον ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν γρήγορα με την ανακοίνωσή της απομάκρυνσής του από το κόμμα μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες που διενεργούνται.

Οι μηχανές έχουν ανάψει και στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιστρέψει από την Κρήτη. Την Τετάρτη και την Παρασκευή αναμένεται να επισκεφτεί γειτονιές της Αθήνας. Την Πέμπτη θα βρεθεί στη Μυτιλήνη και το Σαββατοκύριακο τη Θεσσαλία. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφθεί το Λαύριο την Πέμπτη.

Πηγή: skai.gr