“Παράθυρο ευκαιρίας” ψάχνει η κυβέρνηση να βγάλει τους Έλληνες από το Χαρτούμ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ

Αθήνα.- «Ψάχνουμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάρουμε τους ανθρώπους μας από εκεί». Αυτό απάντησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο ερώτημα δημοσιογράφου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, «Στο Σουδάν οι Έλληνες τι μπορούν να περιμένουν, Υπουργέ;»

Όπως είπε ο υπουργός, περιμένουμε «μία ανακωχή, για να μπορέσουμε να εκκενώσουμε το Χαρτούμ από τους Έλληνες εκεί». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι εύκολο, έχουμε διαρκή επαφή, και ο Πρέσβης μας με τον Μητροπολίτη. Μίλησα με τον κ. Shoukry σήμερα, μιλάμε με τους Γάλλους που έχουν το leading role της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκεί. Όμως είναι μία κατάσταση η οποία θα διαρκέσει αρκετά, δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να επέλθει ηρεμία».

Παρά ταύτα ο κ. Δένδιας τόνισε πως «Ψάχνουμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάρουμε τους ανθρώπους μας από εκεί. Όμως το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά. Έχουμε δύο τραυματίες στο νοσοκομείο, δεν έχουν καταφέρει να χειρουργηθούν, είναι με παυσίπονα, είναι μία κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη».

Στο ερώτημα εάν η κτάσταση αυτή «θεωρείτε ότι θα κρατήσει χρόνο, θα κρατήσει καιρό; Γιατί διακυβεύονται πολλά», ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε:.

«Και ο Al-Burhan και ο Hemeti έχουν ισχυρές δυνάμεις, οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις αυτή τη στιγμή στο Σουδάν. Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι αυτό θα επιλυθεί γρήγορα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία ανακωχή που να επιτρέψει, τουλάχιστον στους ξένους υπηκόους, να φύγουν από το Χαρτούμ».