Η υπεύθυνη Ελληνικής Κληρονομιάς του Κοινοβουλίου της Κένυας, Έσθερ Πάσσαρη

Η Έσθερ Πάσσαρη (Esther Passaris), μέλος του Κοινοβουλίου της Κένυας, επισκέφθηκε το Ελληνικό Κέντρο την Πέμπτη, 20 Απριλίου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, Βασίλη Παπαστεργιάδη, και τον κ. Γιώργο Μενίδη, οι οποίοι μαζί με ομάδα του προσωπικού των γραφείων της Κοινότητας και μαθητών των σχολείων του Οργανισμού, ξενάγησαν την κα Πάσσαρη στο 15ώροφο Ελληνικό Κέντρο και την ενημέρωσαν για τις δράσεις του.

Η κα Πάσσαρη εξέφρασε ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες της Ελληνικής Κοινότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα του Ελληνικού Σχολείου, ειδικότερα για την εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων στην πατρίδα της, καθώς υπάρχουν 300 Έλληνες που ζουν σήμερα στην Κένυα. Εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τα πλούσια πολιτιστικά προγράμματα της Κοινότητας και ιδιαίτερα από τα ετήσια Φεστιβάλ Κινηματογράφου, τις μουσικές εκδηλώσεις και τις θεατρικές παραστάσεις.

Επιπλέον, η κα Πάσσαρη μίλησε για την ελληνική κληρονομιά της και, πιο συγκεκριμένα, για τον πατέρα της, ο οποίος ήταν ναυπηγός και υπεύθυνος για την κατασκευή του πρώτου ναυτικού πλοίου στην Κένυα. Τόνισε την ελπίδα της να υπάρξει τρίτη γενιά Ελλήνων στην Κένυα που θα συνεχίσει να μαθαίνει την ελληνική γλώσσα. Επίσης, επαίνεσε τον Αρχιεπίσκοπο Κένυας κ. Μακάριο, για τις εκτεταμένες κοινωνικοπολιτιστικές πρωτοβουλίες του, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατασκευή πολλών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η κ. Πάσσαρη μοιράστηκε τις σκέψεις της για την επίσκεψή της δηλώνοντας: “Αυτή είναι η αρχή της ενίσχυσης των δεσμών μας μεταξύ της ΕΚΜΒ και της Ελληνικής Κοινότητας Κένυας. Η ΕΚΜΒ είναι πρωτοπόρος σε θέματα πολιτιστικής διατήρησης και ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ της ελληνικής Διασποράς”.

Ο κ. Παπαστεργιάδης συμφώνησε με την κ. Πάσσαρη για τη σημασία της συνεργασίας των δύο ελληνικών ομογενειακών κοινοτήτων, σχολιάζοντας: “Προχωρώντας μπροστά, η ΕΚΜΒ δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελληνική Κοινότητα Κένυας και την κα Πάσσαρη να ενισχύσει τους δεσμούς μας. Αυτή είναι μια αρχή όχι μόνο για να μοιραστούμε με τους συμπατριώτες μας στην Κένυα τα πλούσια γλωσσικά μας προγράμματα, αλλά και για να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο στη διατήρηση της γλώσσας μας”.

Η κα Πάσσαρη επισκέπτεται την Αυστραλία για να συμμετάσχει στο Συνέδριο Harm Reduction, σχετικά με την πρόληψη της κατάχρησης αλκοόλ, ναρκωτικών και παράνομων ουσιών.

Στην κα Πάσσαρη επιδόθηκε, επίσης, ένα αντίτυπο του βιβλίου “Σάρκα και οστά της μακρινής πατρίδας: Η ιστορία της GOCMV” της Γεωργίας Χαρπαντίδου, για να της θυμίζει την επίσκεψή της.

Η Esther Passaris είναι εκπρόσωπος της Kομητείας Ναϊρόμπι στο Κοινοβούλιο της Κένυας. Έχει χρησιμοποιήσει τη θέση της για να βελτιώσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησηςκαι στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ευημερίας των γυναικών, των νέων και των ατόμων με αναπηρία. Μέσω του National Government Affirmative Action Fund (NGAAF – Ταμείο Θετικών Δράσεων Εθνικής Κυβέρνησης), έχει εργαστεί για την υποστήριξη προγραμμάτων που κυμαίνονται από υποτροφίες έως ανακούφιση της πείνας. Είναι απόφοιτη του Executive Business Program του Strathmore College, έχει δίπλωμα Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το 2017 αποφοίτησε από το United States International University Africa με BSc στη Διεθνή Διοίκηση Επιχειρήσεων. Πριν από την ίδρυση του Προγράμματος Adopt-A-Light το 2002, η κα Πάσσαρη έκανε καριέρα της στον τουρισμό και τη φιλοξενία. Η έντονη επιθυμία της να “παντρέψει” τις επιχειρήσεις με την κοινωνική ευθύνη είναι αυτή που οδήγησε στην Adopt-A-Light, πρωτοπόρο εταιρεία φωτισμού και υπαίθριας διαφήμισης, μέσω της οποίας της αποδίδεται η επανάσταση στην υπαίθρια διαφήμιση και η επιτυχής εισαγωγή της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Κένυα.

Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, μαζί με ομάδα του προσωπικού των γραφείων της Κοινότητας και μαθητές των σχολείων του Οργανισμού, ξενάγησαν την κα Πάσσαρη στο 15ώροφο Ελληνικό Κέντρο και την ενημέρωσαν για τις δράσεις του. Φώτο: Supplied