“Έφυγε” ο Χάρι Μπελαφόντε: Όταν είχε τραγουδήσει το «Σήκω χόρεψε κουκλί μου» με τη Νανά Μούσχουρη

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 96 ετών, άφησε ο Χάρι Μπελαφόντε την Τρίτη 25 Απριλίου, βυθίζοντας στο πένθος τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Ο σπουδαίος Αφροαμερικανός τραγουδιστής, με το παρατσούκλι «ο βασιλιάς της καλύψο», είχε διακριθεί στη μάχη υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων.

Δημιούργησε μουσική που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, συνδυάζοντας επιρροές από τη Δυτική Αφρική, την Καραϊβική και τη Νέα Υόρκη.

Στην καριέρα του συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, και με τη Νάνα Μούσχουρη. Αφήνοντας για λίγο στην άκρη τα πρωτότυπα τραγούδια του, δοκιμάστηκε σε ελληνικό στίχο, σε ζωντανή εκπομπή των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το 1966 ερμήνευσε το γνωστό τραγούδι του Στέλιου Καζαντζίδη: «Σήκω, χόρεψε κουκλί μου», μαζί με την Ελληνίδα τραγουδίστρια και τον ηθοποιό και παρουσιαστή της εκπομπής, Νάντι Κέι.

Επίσης, με την Νάνα Μούσχουρη συνεργάστηκαν σε έναν διαφορετικό δίσκο με τίτλο «An Evening with Belafonte / Mouskouri», ο οποίος περιείχε ελληνικά τραγούδια σόλο και ντούετα, κυρίως του Μάνου Χατζιδάκι.

Οι δύο καλλιτέχνες είχαν γνωριστεί τρία χρόνια πριν την κυκλοφορία του δίσκου και ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη φιλία.

«Ήταν το 1963 που με άκουσε στην Eurovision και με κάλεσε να τραγουδήσω στην τουρνέ του μετά την Μύριαμ Μακέμπα. Έτσι έγινε ο δάσκαλός μου σε μουσικές επιλογές και με εισήγαγε σε ένα ρεπερτόριο μοναδικό που ο ίδιος είχε ανακαλύψει. Καλλιτέχνης με ανθρωπιά, ελευθερία, ενθουσιασμό και γενναιοδωρία», έχει δηλώσει η Νάνα Μούσχουρη για τον Χάρι Μπελαφόντε.

Η κοινή ερμηνεία του «Σήκω, χόρεψε κουκλί μου»

Το «αντίο» της Μούσχουρη

Η Νανά Μούσχουρη αποχαιρέτησε τον Χάρι Μπελαφόντε με μια ανάρτησή της στο Facebook. Δημοσίευσε κοινές τους φωτογραφίες και στη λεζάντα έγραψε:

«Ο Harry Belafonte ήταν ένας υπέροχος τραγουδιστής, ένας μεγάλος ερμηνευτής, ένας γητευτής της σκηνής και ένας μεγάλος δάσκαλος για εμένα. Μου ζήτησε να τον ακολουθήσω στην περιοδεία του το 1963 και για τρία χρόνια γυρίσαμε όλες τις ΗΠΑ και την Καναδά και κάναμε και ένα υπέροχο δίσκο παρέα το 1966.

Εκτός όμως από αξεπέραστος καλλιτέχνης, το πιο σημαντικό για αυτόν ήταν η μάχη κατά του ρατσισμού και ο αγώνας για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Ακτιβιστής, στο πλευρό του Martin Luther King, σε δύσκολες εποχές έδινε έμπνευση στην ανθρωπότητα.

Παράλληλα αγωνιζόταν και για τα δικαιώματα των παιδιών ως Πρέσβης Καλής Θέλησης της Unicef.

Πολυαγαπημένε μου Harry σε ευχαριστώ για όλα. Ο καλός Θεός να σε συνοδεύει γλυκά, και όπως λες και στο τραγούδι σου

“Daylight come and you want go home…

Σε φιλώ

Νάνα Μούσχουρη».