ΑΠΟΨΗ: Ήταν εκεί, στην 5η Λεωφόρο, η ίδια η Ελλάδα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Έχουμε παρακολουθήσει πολλές παρελάσεις, από το 1974 των Ελληνοαμερικανών στην 5η Λεωφόρο, είτε από κοντά ευρισκόμενοι στην Νέα Υόρκη, είτε από την Ελλάδα μέσω τηλεοπτικής αναμετάδοσης. Και είχαμε γράψει γι αυτές  είτε στον τοπικό ομογενειακό Τύπο, είτε είχαμε αναφερθεί σ΄ αυτές σε εκπομπές της ERT World, την περίοδο της συνεργασίας μας (2007-2012).  Όλες τις χαρακτηρίζαμε «επιτυχημένες». Και ήταν τω όντι.

Ωστόσο, αυτό που συνέβη την Κυριακή στην αμερικανική Μεγαλούπολη ήταν συγκλονιστικό. Τόσος κόσμος, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στα πεζοδρόμια και μέσα στον σχηματισμό της παρέλασης, σταθεροί, ενθουσιώδεις, αδάμαστοι,  τόσες ώρες κάτω από καταρρακτώδη βροχή Ναι, αυτή η παρέλαση της Κυριακής 30 Μαίου 2023  ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε επιτυχία.

Ήταν ένα ξέσπασμα της ελληνικής ψυχής που αγνοώντας τα τόσα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την παραδοσιακά διοργανώτρια της παρέλασης Ομοσπονδία, παρά την προσωρινότητα της Επιτροπής Παρέλασης και την πατερναλιστική παρέμβαση της Αρχιεπισκοπής, αψηφώντας ακόμα και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις  και ιδιαίτερα προς εκείνους που θεωρούν πως ο Απόδημος Ελληνισμός βαδίζει προς την αφομοίωσή του από το τοπικό στοιχείο.

Επρόκειτο, για αυθόρμητη επίδειξη της ακλόνητης διάθεσης των αποδήμων Ελλήνων, εν προκειμένω της Αμερικής, να αντισταθούν στα σημάδια φθοράς, αποδιοργάνωσης και αποστασιοποίησης που υπερ-προβάλλονται εξαιτίας ορισμένων λανθασμένων επιλογών μερίδας της παροικιακής ηγεσίας. Και, εν μέρει, και της ίδιας τής γενέτειρας. Ναι, προβλήματα υπάρχουν. Δυσαρέσκειες υποβόσκουν. Δυσαρέσκεια υφέρπει. Τίποτε από όλα αυτά, όμως, δεν μπορεί να ακυρώσει την διαρκή έγνοια και την απαρασάλευτη αγάπη των Αποδήμων για την γενέτειρα.

Έτσι, ήτανε όλοι εκεί. Απλοί πολίτες στα πεζοδρόμια με τις ομπρέλες τους. Επίσημοι στο οδόστρωμα της Λεωφόρου, ανάμεσα στους οποίους η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Μέγα Τελετάρχης και εκτελεστικός πρόεδρος της Libra Group, Γιώργος Λογοθέτης (George Logothetis). Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, ο Πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο πολιτειακός γερουσιαστής, Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Gianaris), ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ (Chuck Schumer) κ.α. Ήταν όλοι εκεί, κάτω από τις ομπρέλες τους, που έσταζαν αγάπη για την Ελλάδα. Ο ιδρυτής του πρώτου ελληνικού Λυκείου της Νέας Υόρκης, Δημοσθένης Τριανταφύλλου.

Ήταν εκεί οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, η Αριάδνη Αννα που ερμήνευσε τους εθνικούς ύμνους των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Ο ίδιος ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς (Eric Adams), ο οποίος, κρατώντας μια ελληνική σημαία, χαρακτήρισε τη Νέα Υόρκη ως την «Αθήνα των ΗΠΑ».

Και ήταν τα ελληνόπουλα πάνω στα άρματα να ψάλλουν με περηφάνια τον εθνικό μας ύμνο  αδιαφορώντας για τη βροχή που ράπιζε τα πρόσωπά τους. Ήταν εκεί οι σύλλογοι,  τα σχολεία και οι κοινότητες. Ήταν οι μοτοσικλετιστές των Harley να ανεμίζουν ελληνικές σημαίες. Ήταν εκεί οι Ελληνοαμερικανοί Αστυνομικοί. Ήταν εκεί, στην 5η Λεωφόρο, παρούσα η ίδια η Ελλάδα. Που πληγώνει τα Παιδιά της. Τα παιδιά της που την αγαπούν ακόμη και όταν τα αδικεί…