Προσκύνημα στο Δίστομο από τον δρομέα των 3.000 χλμ για τις αποζημιώσεις!

Δίστομο.- <<Να θυμάστε πάντα το έγκλημα αυτό της Γερμανίας στους προγόνους σας και καποια στιγμή να τα πείτε στα δικά σας παιδιά>> είπε ο σπαρταθλητης, γιατρός του ΕΣΥ Στέργιος Αράπογλου  στους μικρούς μαθητές του Διστόμου που τον υποδέχτηκαν στον τόπο τους, μαζί με τον ηγεσία του Δήμου και πολύ κόσμο.
      Έχοντας διανύσει τρέχοντας περί τα 1.800 χλμ από τα 3.000 χλμ συνολικά  που θα κάνει σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη για να προβάλει τον αγωνα για Δικαιοσύνη και Αποζημιωση από την Γερμανία για τα εγκληματα στην Ελλάδα την κατοχή σε σειρά Μαρτυρικών πόλεων και χωριών,  το μεσημέρι της Τριτης τίμησε τα 223 θύματα της Σφαγής του Διστόμου.
  Με πινακιδιτσες στα χέρια οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου οπως και οι μαθητες του Γυμνασίου και Λυκειου Διστομου έδωσαν τον δικό τους τόνο στην υποδοχή του δρομεα.
 Ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθας, οι Αντιδημάρχοι Διστόμου και Στειρίου Παναγιώτης Δημάκας , Νικόλαος Ζάκκας και Γιάννης Πάστρας , ο Πρόεδρος του ΔΣ Γιώργος Αγγελόπουλος , μέλη της Διοικησης του Μουσειου Αμαλία Παπαϊωάννου , Χρ.Παπανικολάου , Νίκος Μπούρας και Λουκάς Δημάκας , εκπρόσωποι φορέων και δεκάδες κάτοικοι τον χειροκρότησαν μπροστά στο Δημαρχείο και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου .
Ο Δήμαρχος ΔΑΑ του επέδωσε ειδικό κύπελλο τονίζοντας την σημασία του διπλού αγώνα  αφενός για διατήρηση  της Μνήμης  – κάτι στο οποίο συμβάλει το Μουσείο – και αφετέρου για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση. Πλακέτα επέδωσε ιδιαίτερα συγκινημενος στον δρομέα ο Προεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Σφαγης Χρήστος Κίνιας και μια φανέλα της ποδοσφαιρικής Ομάδας Π.Ο Αμβρυσσεας Διστομου F.C ο παλιότερος και νεότερος ποδοσφαιριστής Παν Ανεστης και Νίκος Λεμονής.
Μετά την εκδήλωση στο προαύλιο και την αίθουσα του Μουσείου, ο Στ.Αραπογλου και ο συνοδός του, φυσιοθεραπευτής, Γιαννης Κουφος μετέβησαν στο Μαυσωλείο με την ηγεσία του Δήμου , όπου και ο δρομέας κατέθεσε στεφάνι και έκανε Προσκλητήριο Νεκρών,μεταξύ των οποίων 54 παιδιών μέχρι 18 ετών.
 Ο Δήμαρχος αποχαιρετώντας τον δρομέα επισήμανε την σημασία του αγώνα για τις διεκδικήσεις ( πολεμικές αποζημιώσεις, αναγκαστικό δάνειο, αρχαιότητες και αποζημιώσεις αμάχων θυμάτων) και οτι το γερμανικό κράτος πάντα προσπαθεί να κάμψει τον αγώνα για δικαίωση  και αποζημίωση με διάφορα “εργαλεία” όπως το ελληνογερμανικό ταμείο κλπ.
Θύμιος Τσικνής.