Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Χατζηνικολάου (Βίντεο)- Η αντιπολίτευση

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχωρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Δείτε σε live streaming μετάδοση τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:

«Μη λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην ψήφο του λαού στις εκλογές. «Το πρώτο κόμμα που θα έρθει στις εκλογές θα είναι αυτό που μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Γι’ αυτό ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού, να κάνουμε πράξη την επιθυμία των πολλών, την αλλαγή».

Επίθεση στον Βαρουφάκη

«Ο κ. Βαρουφάκης είχε τις εμμονές του κ. Σόιμπλε», είπε ερωτηθείς για το σχέδιο «Δήμητρα», που προτείνει το ΜέΡΑ25. Σε ερώτηση εάν υπήρχε συνάντηση μεταξύ τους, είπε ότι οι σχέσεις τους μετά το 2015 δεν είναι καλές. «Με έναν άνθρωπο που μαγνητοφωνούσε το Eurogroup για να βγάλει ένα βιβλίο και μια ταινία για να γίνει ήρωας, όταν εμείς προσπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα, δεν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης. Θέλω να είμαι καθαρός», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη και την πρότασή του για άλλον πρωθυπουργό, είπε ότι αυτό δεν γίνεται πουθενά. «Αν τόσο επιμένει για πρόσωπα θα έπρεπε να προτείνει και κάποιον. Όποτε στη χώρα μας είχαμε πρωθυπουργούς που δεν ήταν εκλεγμένοι, δεν ήταν και το καλύτερο», είπε και παρέπεμψε στις 11 δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως βάση για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης.

Κοστολογημένο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ θα είναι μηδενικό στον προϋπολογισμό. Είχαμε υπερέσοδα 4,5 δισ. ευρώ γιατί παρά την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αφήσει υψηλό το ΦΠΑ στα τρόφιμα. Αυτά τα έχει ο κ. Μητσοτάκης για να δίνει τα κουπόνια στη μεσαία τάξη. Διατηρεί υψηλά το ΦΠΑ για να δίνει επιδοτήσεις στους πολίτες. Πάνω από 10 δισ. ευρώ είχαν κέρδη οι επιχειρήσεις το 2022. Αυτό που περιγράφω είναι μια αναδιανομή εισοδήματος», εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κέρδος, αλλά να ορίσουμε ένα εύλογο ποσοστό κέρδους. Αυτή η τρομακτική διεύρυνση ανισοτήτων δεν είναι κανονικότητα. Αυτά που εμείς προτείνουμε δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Ο κ. Μητσοτάκης αύξηση το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Πάει πολύ να εγκαλεί ο κ. Μητσοτάκης να εγκαλεί εμάς ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα δημοσιονομικά, όταν η ΝΔ έχει χρέη 400 εκατ. ευρώ», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη για τη χρήση του κυβερνητικού αεροσκάφους κατά την προεκλογική περίοδο. «Έχουμε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που κάνει ό,τι θέλει».

Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται από το ΚΚΕ ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν διαφορές είπε ότι και η Αριστερά πρέπει να διδάσκεται από τα λάθη της. Είπε χαρακτηριστικά: «Το σύνθημα τι Παπάγος, τι Πλαστήρας ήταν λάθος».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα Παπανδρέου

«Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στην ιστορία, θα πρέπει να μας ενώνει», σημείωσε αναφερόμενος στην κριτική Ανδρουλάκη ότι είναι τυμβωρύχος του Ανδρέα.

Σε ερώτηση γιατί δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ προσφυγή στον Άρειο Πάγο για το κόμμα Κασιδιάρη απάντησε: «Πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά, δημιουργείται μείζον θέμα για την ανακήρυξη συνδυασμών. Πέφτει «βόμβα» στη δεξιά πολυκατοικία. Όσοι δεν υποστήριξαν τον κ. Μητσοτάκη καταρρέουν», είπε κάνοντας ονομαστική αναφορά στα κόμματα που τέθηκαν εκτός των εκλογών. «Όλα που είναι ανταγωνιστικά της ΝΔ».

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατήγγειλε τη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη που του έταξε ανταλλάγματα. «Νομίζαμε ότι πρόκειται για το κόμμα Κασιδιάρη, αλλά τώρα βλέπουμε τι γίνεται. Τέτοια παραβίαση της νομιμότητας δεν έχει δει ο τόπος. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κάνει τα πάντα προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία».

«Η ακροδεξιά δεν φεύγει με τέτοιες διατάξεις, γινόμαστε χορηγοί της ακροδεξιάς, χορηγοί του Κασιδιάρη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι τι μας ξημερώνει μετά τις εκλογές στην Τουρκία», είπε επίσης.

Ερωτηθείς για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, είπε ότι η κυβέρνηση δεν την υπέβαλλε για να βελτιώσει το επίπεδο σπουδών. «Ήθελαν να μειώσουν τους εισακτέους για να κλείσουν τμήματα μειώνοντας τη δημόσια δαπάνη και δεύτερον, για να στείλουν παιδιά στα ιδιωτικά».

«Έχουμε διαφορετική αντίληψη για την Παιδεία. Πιστεύουμε στη δημόσια εκπαίδευση, δεν θέλουμε να καταργήσουμε την ιδιωτική αλλά θα της βάλουμε όρια», σημείωσε.

«Το κράτος θα πρέπει να έχει έναν ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο», είπε αναφερόμενος στον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας.

 

ΝΔ Για συνέντευξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία για τις αναφορές του Αλέξη Τσίπα για το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1.

Η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει τα εξής: «Ο κ. Τσίπρας συνελήφθη άλλη μια φορά ψευδόμενος. Προκειμένου να επιτεθεί ξανά στον Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε προ ολίγου στη συνέντευξή του στον κ. Χατζηνικολάου ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός δεν χρησιμοποίησε ποτέ το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε προεκλογική περίοδο.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο ίδιος είχε χρησιμοποιήσει πολλές φορές το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να μεταβεί σε περιοχές της επικράτειας που είχε προεκλογικές ομιλίες ή να επιστρέψει στην Αθήνα από πόλεις όπου περιόδευε.

Συγκεκριμένα:

Στις 14 Ιουνίου του 2019, στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε το κυβερνητικό αεροσκάφος για να πετάξει από την Μάλτα στη Ρόδο.

Στις 27 Ιουνίου του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας είχε χρησιμοποιήσει ένα από τα κυβερνητικά αεροσκάφη για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα.

Ενώ, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2019, επιστρέφοντας στην Ελλάδα από τις Βρυξέλλες -όπου συμμετείχε σε εργασίες Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως πρωθυπουργός- δεν προσγειώθηκε στη βάση της Ελευσίνας, αλλά κατευθύνθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου είχε προγραμματισμένη ομιλία σε προεκλογική εκδήλωση.

Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός πολλές φορές είναι υποχρεωμένος να συνδυάσει τα κυβερνητικά καθήκοντα που απορρέουν από το αξίωμά του, με την συμμετοχή σε προεκλογικές εκδηλώσεις ως αρχηγός κόμματος. Αλλά αυτό που έκανε εκείνος ως πρωθυπουργός, είναι το ίδιο πράγμα για το οποίο καταγγέλλει σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Ουδείς ποτέ αμφισβήτησε ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός παραμένει πρωθυπουργός και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Κι ότι κάποιες φορές, πρέπει να συνδυάσει τα καθήκοντά του με την προεκλογική δραστηριότητα.  Ποτέ μέχρι σήμερα, που ο κ. Τσίπρας σπάει και αυτό το ρεκόρ ψέματος, υποκρισίας και λαϊκισμού!».

Το ΚΚΕ για τη συνέντευξη Τσίπρα

«Πρέπει να βρίσκεται σε πολύ μεγάλο πανικό ο κ. Τσίπρας για να επιχειρηματολογεί εναντίον του ΚΚΕ ως ένα τρολ του διαδικτύου, διαστρεβλώνοντας τη θέση του ΚΚΕ ότι κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη απ’ την προηγούμενη, κάτι που το καταλαβαίνει και υιοθετεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού» αναφέρει το ΚΚΕ για τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον ΑΝΤ1 και τις αναφορές του στο ΚΚΕ.

Και προσθέτει «Εκτός αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που υιοθέτησε τα μνημόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ψήφισε ένα τρίτο μνημόνιο με τη στήριξή τους και άνοιξε το δρόμο στην επόμενη ακόμη χειρότερη κυβέρνηση της ΝΔ, της οποίας μάλιστα στήριξε τα μισά νομοσχέδια!».

«Όσο για το σύνθημα “τι Πλαστήρας, τι Παπάγος”, του υπενθυμίζουμε ότι είναι ιστορικά δικαιωμένο. Η κυβέρνηση Πλαστήρα ήταν αυτή που, ανάμεσα σε άλλα, εκτέλεσε τον Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του κατ’ εντολή του Παλατιού και των Αμερικανών. Το σκληρό μετεμφυλιακό κράτος των εκτελέσεων, των εξοριών και των φυλακίσεων, το υπηρέτησαν τόσο οι δεξιές, όσο και οι κεντρώες κυβερνήσεις της εποχής. Όλα αυτά είναι γνωστά σε όσους διαβάζουν την ιστορία του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Προφανώς ο κ. Τσίπρας όση σχέση έχει με το εργατικό – λαϊκό κίνημα, άλλη τόση σχέση έχει και με την ιστορία» καταλήγει το ΚΚΕ.