Ευγενία Αρσένη στην ΡΗΡ: Με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλαγή νοοτροπίας που θα έχει κέντρο τον άνθρωπο

Συνέντευξη στην Panhellenic Post και στην Μαργαρίτα Βαρθολομαίου

 

Η αλλαγή προτεραιοτήτων στη νέα διακυβέρνηση, που προτατεύει τον εργαζόμενο, τον καταναλωτή, και κυρίως η αλλαγή νοοτροπίας που θα έχει κέντρο τον άνθρωπο πάνω από funds και εταιρείες, είναι η βάση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ“. Αυτό υποστηρίζει, μεταξύ άλλων η υποψήφια Βουλευτής της Α΄Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ευγενία Αρσένη.

Μιλώντας στην Panhellenic Post η Ευγενία Αρσένη σταχυολογεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και που, κατά την άποψή της, είναι “η ασύλληπτη ακρίβεια που γίνεται αβίωτη, με τους ανθρώπους να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, και από την άλλη, τα εργασιακά με την κατάλυση του ωραρίου και τις προβληματικές συμβάσεις“. Απέναντι στα προβλήματα αυτά, ” Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μειώνει το ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και σε είδη πρώτης ανάγκης στο μηδέν. Επιπλέον, μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στον κατώτατο συντελεστή, μειώνει το κόστος της μηνιαίας κάρτας στις δημόσιες συγκοινωνίες, και αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που δημιουργούν ουσιαστική ελάφρυνση στην καθημερινότητα” τονίζει η υποψήφια Βουλευτής.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως ακουλούθως:

  • Ευγενία Αρσένη, υποψήφια Βουλευτήs της Α’ Αθηνών . Ήταν δική σας επιλογή η Α’ Αθηνών;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, όπως και οι γονείς μου. Οι γειτονιές της Α’ Αθήνας είναι το σπίτι μου, οι αναμνήσεις μου, η ζωή μου. Τα τελευταία χρόνια είχα εκλεγεί στην Νομαρχιακή και στο Συντονιστικό της Α’ Αθήνας  του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ήμουν Υπεύθυνη της Θεματικής Πολιτισμού. Είμαι επίσης εκλεγμένη στην Κεντρική Επιτροπή και συντονίζω τον τομέα Μεταναστευτικού και Προσφυγικής Πολιτικής. Η πρόταση για την εκλογική αυτή περιφέρεια ήρθε από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και με τιμά ιδιαιτέρως.

  • Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, ποια πιστεύετε θα είναι η αλλαγή που θα φέρει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει καταρχάς μία ανθρωποκεντρική πολιτική με την κοινωνική δικαιοσύνη ως θεμέλιο. Περάσαμε μία τετραετία όπου σοβαρά γεγονότα στιγμάτισαν τις ζωές μας και κατέλυσαν τις πιο σημαντικές αρχές της δημοκρατίας. Μιλάω αρχικά για τις υποκλοπές, που είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση, για τις απευθείας αναθέσεις και τις αναξιοκρατικές επιλογές που στοίχισαν τις ζωές στους συνανθρώπους μας, για μια σειρά πλειστηριασμών που διέλυσαν τους ανθρώπους και πολλά άλλα. Η αλλαγή προτεραιοτήτων στη νέα διακυβέρνηση, που προτατεύει τον εργαζόμενο, τον καταναλωτή, και κυρίως η αλλαγή νοοτροπίας που θα έχει κέντρο τον άνθρωπο πάνω από funds και εταιρείες, είναι η βάση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ποια νομίζετε είναι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα; Και ποιές οι λύσεις που προτείνετε;

Τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν αυτή την τετραετία. Τα πιο κρίσιμα συνδέονται με την καθημερινότητα, από τη μία η ασύλληπτη ακρίβεια που γίνεται αβίωτη, με τους ανθρώπους να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, και από την άλλη, τα εργασιακά με την κατάλυση του ωραρίου και τις προβληματικές συμβάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μειώνει το ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και σε είδη πρώτης ανάγκης στο μηδέν. Επιπλέον, μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στον κατώτατο συντελεστή, μειώνει το κόστος της μηνιαίας κάρτας στις δημόσιες συγκοινωνίες, και αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που δημιουργούν ουσιαστική ελάφρυνση στην καθημερινότητα. Ως προς τα εργασιακά, αγωνιζόμαστε για τις συλλογικές συμβάσεις, που είναι η μεγαλύτερη διασφάλιση για τον εργαζόμενο και ασφαλώς, για τη διατήρηση του ωραρίου, μία από τις σημαντικότερες διεκδικήσεις στον χώρο της εργασίας που καταλύθηκε με το νόμο Χατζηδάκη. Και καμία απόλυση χωρίς αιτιολόγηση, πρακτική που καλλιεργήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση.

  1. Αποβλέπετε σε κυβέρνηση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε και έφερε την απλή αναλογική, που εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Την επόμενη των εκλογών, οι προοδευτικές δυνάμεις θα συνομιλήσουν ώστε να συνεργαστούν για κοινωνική δικαιοσύνη, δημόσια υγεία, προστασία της πρώτης κατοικίας και μιας καθημερινότητας πιο ανθρώπινης.

  • Πώς νιώσατε ως μια από τις νικήτριες των Study UK Alumni Awards 2023? Λάβατε το βραβείο Πολιτισμού και Δημιουργικότητας από τον Βρετανό Πρέσβη. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως για αυτή την ερώτηση. Ήταν εξαιρετικά μεγάλη τιμή να βραβευθώ από τον Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας για τη συνολική μου πορεία τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, και να παρακολουθήσω, μεταξύ άλλων, στη συγκινητική αυτή τελετή, το συγχαρητήριο μήνυμα της Προέδρου του Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Royal Holloway, το οποίο συνετέλεσε στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου. Ο βιοπορισμός στην τέχνη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Έχει συνεχείς αγώνες, επαγγελματική ανασφάλεια, αδικίες, όπως κάθε χώρος ασφαλώς, αλλά και απίστευτη ομορφιά. Ένα τέτοιο βραβείο, σε κάνει να νιώθεις πως κάποιοι εκτιμούν την πορεία σου, αναγνωρίζουν τους αγώνες σου, τη μελέτη σου, το καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό σου έργο, και αυτό σου δίνει τεράστια δύναμη για τη συνέχεια. Πόσο μάλλον σε μία περίοδο, που ο καλλιτεχνικός κόσμος απαξιώθηκε και για αυτό, αφιέρωσα το βραβείο σε όλους τους καλλιτέχνες του κόσμου που αγωνίζονται. Ας γίνει ο πολιτισμός προτεραιότητα στην πολιτική, δεν είναι πολυτέλεια αλλά ο δρόμος για έναν πιο δίκαιο κόσμο γεμάτος αξίες και ιδανικά, κι αυτό δεν είναι απλά ρομαντικό, αλλά οραματικό και εφαρμόσιμο με πολιτικές που θα φέρουν μια καλύτερη καθημερινότητα για όλους.

Βιογραφικό

Η Ευγενία (Τζένη) Αρσένη, είναι  μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, συντονίζει το Τμήμα Προσφυγικού και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπεύθυνη Θεματικής Πολιτισμού της Ν.Ε. Α’ Αθήνας.

Είναι Σκηνοθέτις – Θεατρολόγος και Δρ. Αισθητικής Φιλοσοφίας με πολυετή διεθνή καλλιτεχνική διαδρομή. Συνεργάζεται με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και εθνικοτήτων, εμπνέοντας ανθρωπιστικές αξίες μέσω της τέχνης και της εκπαίδευσης για ισότητα, συμπερίληψη, αλληλεγγύη και κοινωνική αλλαγή.

Σπούδασε Θεατρολογία και Σκηνοθεσία Θεάτρου και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην Αισθητική Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Συνέχισε τις σπουδές της στη Σκηνοθεσία Όπερας και Κινηματογράφου στην Αμερική. Καθόλη τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε υποτροφίες από διεθνείς οργανισμούς.

Ως σκηνοθέτις, έχει συνεργαστεί με πολλούς διεθνείς φορείς (Royal Albert Hall, Center for Contemporary Opera, San Francisco Opera Center, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κ.ά.).

Διετέλεσε πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. διεθνών πολιτιστικών οργανισμών. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και σε πολλά άλλα Πανεπιστήμια και πολιτιστικούς φορείς. Πρόσφατα, τιμήθηκε με το Study UK Alumni Award Πολιτισμού και Δημιουργικότητας από τον Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα.